Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SABORA

VIDEO Zastupnici odlučili: Doneseni Zakon o izbornim jedinicama i paket devet poreznih zakona

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio glasovanjem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.09.2023.
u 11:02

"Ova porezna reforma cilja upravo one najsiromašnije. Želimo da rastu plaće najsiromašnijima i da se smanje nejednakosti", kazao je Marko Pavić uoči glasovanja. "Ciljate na najsiromašnije? Nišani vam ne rade. Okrenite ih u drugom smjeru", navela je potom Katarina Peović

Sabor je danas izglasao novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Podržalo ga je 77 zastupnika, dok je njih 56 bilo protiv. Novim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor modificiraju se karte izbornih jedinica, pri čemu oko petina birača (22 posto) mijenja jedinicu u kojoj je sada. Zadržan je postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, u posebnim izbornim jedinicama osam zastupnika biraju nacionalne manjine, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

Oporba je danas ponovila svoje nezadovoljstvo konačnim izgledom zakona, procesom i transparentnošću njegova donošenja. Sandra Benčić (Možemo) rekla je da se nikada do sada izmjene izbornog zakona nisu donosile na ovakav "bizaran“ način, gdje opozicija nije bila uključena, nije bilo stručne radne skupine, a do danas se ne zna tko su članovi skupine koja ga je izradila. Posljedica je klasični izborni inženjering u HDZ-ovu stilu, kazala je i najavila da će opozicija podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona.

Dalija Orešković (Centar) upire prstom u podatak da je u popisu birača 500 tisuća ljudi više nego imamo odraslih građana, pa traži treće čitanje zakona i sređivanje registra birača.

Da je zakon krojen kako odgovara HDZ-u i vladajućoj većini, tvrdi Marijan Pavliček (HS) pitajući se kakve veze imaju Hrvatska Dubica i Karlobag koji su u istoj jedinici, te zašto nije dozvoljeno dopisno glasovanje? "Vratimo dite materi“, poručio je Emil Daus (IDS), navodeći kako je  8. jedinica najbolji primjer izbornog inženjeringa. Nema opravdanja da su Matulji u 7., a Bakar i Novi Vinodolski u 8. izbornoj jedinici, kazao je i ustrajao da dva grada ostanu u 7., a Matulji u 8. izbornoj jedinici.

Vlada, koja je zakon predložila, opetovala je ranije kako on udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda, koji je u veljači ove godine ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine i kako uvažava jednaku težina biračkog glasa u svakoj jedinici.

VEZANI ČLANCI:

Paket poreznih zakona

Sabor je glasovao i o paketu od devet poreznih zakona koji bi trebali dovesti do povećanja plaća. Doneseni su Zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (78 za, 48 protiv), Zakona o lokalnim porezima (78 za, 49 protiv), Zakona o porezu na dobit (77 za, 47 protiv), Zakona o porezu na dodanu vrijednost (77 za, 46 protiv), Zakona o doprinosima (77 za, 48 protiv), Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (77 za, 49 protiv), Zakona o poreznom savjetništvu (77 za, 49 protiv), Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza (79 za, 46 protiv) te Zakona o financiranju jedinica lokalne i područje (regionalne) samouprave (77 za, 46 protiv).

"Ova porezna reforma cilja upravo one najsiromašnije. Želimo da rastu plaće najsiromašnijima i da se smanje nejednakosti", kazao je Marko Pavić uoči glasovanja. "Ciljate na najsiromašnije? Nišani vam ne rade. Okrenite ih u drugom smjeru", navela je potom Katarina Peović

"Ova reforma je napunila džepove Grliću Radmanu, Vujnovcu i sličnima", istaknuo je Miro Bulj

VEZANI ČLANCI:

Izmjene devet poreznih zakona na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine, a uz ostalo donose ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka. Osnovni odbitak diže se 530 na 560 eura, diže se i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime će se također povećati plaće.

Uoči izglasavanja poreznog paketa, oporba je kritizirala najavljen ukidanje prireza, tvrdeći da je to udar na gradove u kojima HDZ nema vlast: Zagreb, Split, Rijeku, Varaždin, Pulu… Premijer Andrej Plenković u srijedu je pak poručio kako su porasli prihodi od poreza na dohodak, osobito u najvećim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza.

VIDEO Most uručio premijeru majicu s logom HEP-a: "Za 1 cent svima, a ne samo njima!"

Komentara 17

HS
HDZ_SDSS
10:42 28.09.2023.

Predlažem da se ovaj zakon kolokvijalno zove Lex Milorad.

DU
Deleted user
10:59 28.09.2023.

Nacionalne manjine biraju 8 zastupnika a Hrvati u dijaspori 3.Znaci nacionalne manjine su vaznije od Hrvata kojih ima Jako puno vani i koji vise pomazu Hrvatskoj nego nacionalne manjine.Cudan je to prioritet vlade i ako se tako nastavi onda mi tu vladu ne mozemo podrzati..

AB
abcabc
11:43 28.09.2023.

Ovaj Bulj je spreman za ustanovu za takve, tolika nepismenost i neznanje da ni populizam i jeftine floskule tu ne pomažu. Vidi se da ova jalova oporba unaprijed traži alibi za izborni debakl - uvijek im je netko drugi kriv - i pola ih više neće vidjeti Sabor - ma konačno da ih više ne gledamo i ne slušamo ta njihova prozivanja i lupetanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije