Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKA S MARJANA

VIDEO Tko to tamo pliva? Iz mora izvirila leđna peraja, stručnjak pojasnio o čemu je riječ

iglun ili sabljarka
Foto: Čitatelj
1/2
09.05.2024.
u 12:26

– Uobičajena je to jadranska vrsta, ali više prema otvorenome moru – komentira nam Alen Soldo

Iz mora viri leđna peraja, što laike odmah asocira na morske pse, životinja pliva blizu obale i povelika je. Prizor je to koji je s Marjana snimio naš čitatelj. Tko to tamo pliva, upitali smo stručnjaka.

– S obzirom na udaljenost leđne peraje od repne peraje te način kretanja, najviše sliči iglunu, latinski je naziv Xiphias gladius. Jasno, ne mogu sto posto potvrditi s obzirom na udaljenost zbog snimke – komentira nam Alen Soldo, redoviti profesor u trajnom zvanju na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu. Riječ je o, kolokvijalno rečeno, sabljarki.

– Uobičajena je to vrsta Jadrana, ali više prema otvorenome moru – dodaje Soldo.

Kako se navodi na Wikipediji, iglun ili sabljarka riba je iz porodice Xiphiidae, u kojoj je ovo jedini predstavnik. Ovo je cijenjena riba za sportski ribolov, nastanjuje otvoreno more, gdje je jedan od najvećih grabežljivaca. Naraste do 455 centimetara duljine i dostigne do 650 kilograma težine. Karakteristična joj je gornja čeljust koja je izdužena i formirana u oblik velike sablje kojom se koristi za napad i obranu, a po njoj je i dobila ime. Ima kratku leđnu peraju. Vrlo je brza i okretna, a živi uglavnom na većim dubinama, od 200 do 800 metara. Ima velike oči i precizan vid.

 

GALERIJA U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'
iglun ili sabljarka
1/41
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sta
Sta
13:39 09.05.2024.

Biće još jedna dvoglava riba. Posljedica NATO bombi bačenih u Jadran.

Avatar Stradun
Stradun
13:18 09.05.2024.

Najviše liči na....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije