Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesor s Pravnog fakulteta:

'Gdje to piše da kao slobodan čovjek ne može biti mandatar, iz kojeg je to dijela Ustava?'

Zagreb: Peđa Grbin održao izvanrednu konferenciju za medije, pridružio mu se i predsjednik Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
19.04.2024.
u 16:08

Ne znam na temelju čega Ustavni sud bilo kome može zabraniti da bude mandatar, pa tako i samom predsjedniku nakon što podnese odluku, kaže profesor Vedran Đulabić

Profesor Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra kako je Ustavni sud prešao granice ovlasti. Naime, Ustavni sud odlučio je da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za  sastav buduće vlade kao ni premijer.

- Odluku da Zoran Milanović ni u slučaju podnošenja ostavke na mjesto predsjednika, ne može biti mandatar, Ustavni sud donio je po osnovi kao i prijašnje upozorenje. No neke stvari koje su izrečene od strane Ustavnog suda su u najmanju ruku protuustavne. Kako Ustavni sud može zabraniti Milanoviću da bude mandatar ako podnese ostavku, pa on je u tom trenu slobodan čovjek kao bilo tko drugi. Gdje to piše da kao slobodan čovjek ne može biti mandatar, iz kojeg je to dijela Ustava? Na temelju čega se može ograničiti sudjelovanje u političkom procesu? Pa to su ljudska prava - kaže profesor Đulabić za 24 sata

VEZANI ČLANCI: 

- Ne znam na temelju čega Ustavni sud bilo kome može zabraniti da bude mandatar, pa tako i samom predsjedniku nakon što podnese odluku. Iz čega to proizlazi, iz kojeg dijela Ustava? To su stvari koje ne stoje. To da Milanović pleše po rubu ustava i zakona to stoji, no on nije formalno sudjelovao u kampanji da bi bio na skupovima SDP-a - kaže Đulabić. 

- Nema toga gdje je propisano na temelju čega Ustavni sud može donijeti ovakvu odluku kao danas, osim u slučaju da je Zoran Milanović sam sebi dao mandat. Bit će o tome još rasprave. Malo su otišli predaleko - zaključio je. 

VIDEO Šeparović o poništavanju izbora: 'Ustavni sud će po potrebi donjeti posebnu odluku o tome'

Komentara 16

LL
Litos(l)av
16:31 19.04.2024.

Možemo se mi šaliti, međutim Šekijev kum je ovime doveo državu u ozbiljnu krizu. Tek sad će mobilizirati oporbu. Milanović svakako ne bi uspio skupiti većinu. Uskoro ističu mandati ustavnim sudcima. Nakon ovog sigurno neće izabrati nove.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:22 19.04.2024.

Profesore, a jel Ustavni sud spominal slobodneg čeloveka il predsjednika države. Sjedi jedan i pozdravi mentora koji ti je....ma razmemo se mi...

LL
lijepa_li si
17:01 19.04.2024.

kako akademski obrazovan građanin lako izgubi i obraz i ugled spašavajući sudruga! ili možda računa da će on jednog dana bit nagrađen za svoje ,,tumačenje,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije