Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMSKA PLATFORMA

Plenković: Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti, ne biti znači biti uz Kremlj

POOL - Zagreb: Predsjednik Ukrajine, Zelenski, obratio se sudionicima summita Međunarodne krimske platforme u NSK
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/13
25.10.2022.
u 10:03

- Nezakonita aneksija Krima 2014. bila je tek najava daljnjih osvajačkih namjera Rusije. Ova Krimska platforma je poruka da demokratski svijet nikada neće pristati na ciljeve Rusije - istaknuo je Plenković

Parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, koji okuplja 42 parlamentarne delegacije iz 32 zemlje, kao i čelnike parlamentarnih skupština Vijeća Europe, OESS-a, IPU-a, NATO-a i Europskog parlamenta, počeo je jutros u Zagrebu. Na summitu se obratio premijer Andrej Plenković

- Drago mi je da se ovaj naš susret odvija u Zagrebu, u središtu NSK. Naša se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada u Ukrajini. Ukrajinski je narod pokazao u proteklih godinu dana, ali i osam godina, da je snažan, čvrst, da se neće obeshrabriti kada se udara na njegov identitet. Pokazao je odvažnost i odlučnost. Upravo zato smo ovdje danas kako bismo poslali tri bitne poruke. Prva poruka je da kažemo da je Krim Ukrajina, da su svi privremeno okupirani teritoriji ukrajinski. Drugo da parlamentarci daju podršku kolegama u Vrhovnoj radi, da vode zemlju u teškim okolnostima prema europskoj budućnosti. Treće, kako bismo dali poruku svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu. Na načelima globalnog upravljanja. Ta je poruka presudna kada smo obilježili dan Ujedinjenih naroda - kazao je uvodno. 

POOL - Zagreb: Predsjednik Ukrajine, Zelenski, obratio se sudionicima summita Međunarodne krimske platforme u NSK
1/10

- Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovoga sastanka je simbolički još jedna manifestacija da hodamo uz Ukrajinu. Da smo s prijateljem kada je u potrebi. Danas je moralno biti na strani Ukrajine. Ne biti na strani Ukrajine znači biti na strani onih koji brutalnom silom žele ostvariti svoje ciljeve. Ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj. Ne biti uz Ukrajinu znači izdaju svih načela na kojima se temelji demokratski svijet. Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti. Mi znamo što je agresija, sila. Cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu, istinu i demokraciju. Drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške od prije tridesetak godina kada Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti - dodao je. 

- Nezakonita aneksija Krima 2014. bila je tek najava daljnjih osvajačkih namjera Rusije. Ova Krimska platforma je poruka da demokratski svijet nikada neće pristati na ciljeve Rusije. Sustavna militarizacija Krima nije prihvatljiva za demokratski svijet. Ova snažna potpora parlamenata znači poruku solidarnosti i zato je važno da kao međunarodna zajednica ostanemo jedinstveni, da prepoznamo da Rusija energente koristi kao oružje ne bi li energetskom i prehrambenom krizom utjecala na raspoloženje u zapadnim zemljama. Parlamenti imaju važnu ulogu u potpori vladama kako bi ostali ostali stabilni - istaknuo je Plenković. 

Komentara 16

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:34 25.10.2022.

To Plenki! Pokazi muda! To voli hrvatski narod a ne uvjek onako kako drugi zele. Reci agresoru sto mu se treba reci. Ali to vazi i za agresore u komsiluku.

Avatar Payback
Payback
10:52 25.10.2022.

Bravo g Plenković! I mi Hrvati se sjećamo itekako tko je bio u vrijeme kad je trebalo uz nas

Avatar Mamlazac
Mamlazac
14:14 25.10.2022.

Karlo Ressler: Oni s dilemom u vezi Ukrajine nalaze se u našem istočnom susjedstvu....Istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije