Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozač priznao da je zaspao

Poginulo deset Kosovara: Osam timova Hitne službe izvlačilo putnike, 44 osobe ozlijeđene, dvoje još kritično

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
25.07.2021.
u 18:50

Očevid stravične nesreće potrajao je satima i u njemu su sudjelovali policajci, vatrogasci i osam timova Hitne medicinske pomoći koja je unesrećene prevezla u bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

Deset osoba poginulo je u stravičnoj nesreći koja se u nedjelju u 6.20 sati dogodila na autocesti A3 Zagreb – Lipovac nedaleko od Slavonskog Broda. Mrtvi su ležali na podu, prizor je bio užasan! Sve se dogodilo nedaleko od naplatnih kućica Sl. Brod – zapad, gdje je s južnog kolničkog traka autoceste sletio autobus kosovskih registarskih oznaka koji je vozio na redovitoj liniji Frankfurt – Priština.

Dugo je klizio po cesti

Putnici su većinom bili državljani Kosova koji rade u Njemačkoj, no među njima je bilo i djece. Na mjesto događaja ubrzo su stigli policija, Hitna pomoć i vatrogasci. Ozlijeđene su 44 osobe, od kojih se 42 primljene u slavonskobrodsku, a dvije u novogradišku Opću bolnicu. Život još dvoje ozlijeđenih putnika je ugrožen. Vjeruje se da je nesreći kumovao umor, a vozač koji je priznao da je na trenutak zaspao za volanom je uhićen.

– Sve se u minuti dogodilo. Autobus se prevrnuo nakon što je dugo klizio po cesti – pričali su putnici, a jedan od njih, Ramon Gashi, za HTV je izjavio: – Kad je puklo nešto, u sekundi vidio sam cijeli taj narod, livadu, taj kanal... Vidio sam umrle, ljude bez ruke...

Očevid na mjestu događaja obavili su policajci PU brodsko-posavske i nadležni tužitelj. Utvrđeno je da se nesreća dogodila jer se 52-godišnji državljanin Kosova, koji je upravljao autobusom, dolaskom do 211. kilometra autoceste nije kretao sredinom obilježena prometnog traka, već je vozilom prešao na travnatu površinu. Nakon toga se autobus prevrnuo na bok.

– Vozač autobusa uhićen je te će, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je skrivio nesreću biti predan pritvorskom nadzorniku, a potom i nadležnom državnom odvjetništvu – izvijestili su iz policije.

Prve informacije govorile su o troje poginulih, no uskoro je utvrđeno da je broj smrtno stradalih, nažalost, znatno veći. U prepunom autobusu bilo je, kako doznajemo, 67 putnika i dva vozača. Promet autocestom između čvorova Slavonski Brod zapad i istok u smjeru Lipovca nekoliko je sati bio u prekidu, a ponovno je uspostavljen oko podneva.

– Nesreća je doista teška i mislim da ulazi u red najtežih na kojima sam radio – rekao je Franjo Galić, načelnik Postaje prometne policije u Slavonskom Brodu.

Prema neslužbenim informacijama, vozači su se na Bregani odmarali pola sata i zamijenili u Zagrebu. Onaj koji je vozio je živ, dok mu je kolega poginuo. Slavko Pranjić, zamjenik općinskog državnog odvjetnika, potvrdio je da je očevid završen te da sada slijede druge dokazne radnje radi pokretanja kaznenog postupka protiv vozača. Tereti ga se za počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti prometa sa smrtnim posljedicama.

– Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o slijetanju autobusa na travnatu bankinu. Vozač je uhićen pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom tako da se nepropisno kretao, nije koristio prometni trak, nego je sletio. O razlozima za sada ne možemo govoriti. Poduzimaju se druge dokazne radnje za pokretanje kaznenog postupka – kazao je Pranjić.

Na pitanje novinara jesu li točne tvrdnje da je vozač izjavio policiji da je zaspao, Pranjić je odgovorio potvrdno i dodao da će okolnosti ipak biti utvrđene daljnjim tijekom istrage.

– Vozač je iskazao da je na trenutak zaspao, no sve ćemo naknadno utvrđivati – kaže Pranjić.

Na mjesto nesreće stigao je i Damir Trut, načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite, zamjenik ministra unutarnjih poslova. On je potvrdio da je među desetoricom poginulih i jedan vozač. Četrnaestero neozlijeđenih putnika bilo je smješteno u policijskoj postaji u Slavonskom Brodu, odakle su premješteni u objekt koji im je osigurala Brodsko-posavska županija. S njima je bio i vozač, koji je u međuvremenu uhićen.

– Takve prometne nesreće ne događaju se često, ali ih ima. Mi smo kroz povijest imali nekoliko takvih, u velikoj većini stranih prijevoznika i autobusa. Prije nekoliko godina kod Gospića se dogodila strašna nesreća sa slovačkim autobusom. Policija i sve službe sve vrijeme upozoravaju vozače na pažnju, smjenu vozača i pridržavanje svih prometnih propisa. Nažalost, i dalje se događaju nesreće – rekao je Trut.

Većina unesrećenih zbrinuta je u brodskoj bolnici. Prva dojava o nesreći stigla je u 6.45 sati, a ubrzo potom i prvi pacijenti. Osiguran je prostor za trijažu i smještaj. Iz bolnice su potvrdili da pristigli putnici imaju široku lepezu ozljeda.

– Petnaestero putnika teško je ozlijeđeno. Dvoje od njih životno je ugroženo i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja. Nad njima se provode sve mjere neophodne za intenzivno liječenje, praćenje i njegu. Imali smo već tri operativna zahvata, ali nije isključeno da će ih biti još nakon temeljitije napravljene obrade – rekao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj bolnice.

Vili Beroš, ministar zdravstva, koji je također došao u Slavonski Brod, svim je službama zahvalio na brzoj pomoći unesrećenima. Svi su dobili liječničku, ali i psihološku pomoć, koju su im pružili dežurni psiholog i dječji psihijatar. Naglasio je da je hospitalizirano i 15 maloljetnika, među kojima je i jedna teško ozlijeđena djevojčica. Dogovoren je premještaj jedne osobe s teškim ozljedama kralježnice u Kliniku za traumatologiju u Zagreb.

– S tugom smo primili informaciju o nesreći. U mislima smo s obiteljima stradalih, izražavam sućut svima koji su dotaknuti ovom velikom tragedijom. Trudimo se da naš odgovor bude adekvatan, stoga smo pokrenuli širok spektar aktivnosti – rekao je Beroš.

Kasapoli: Hvala Vladi RH

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, precizirala je kako je u intervenciji na autocesti sudjelovalo osam timova Hitne medicinske službe. Odrađena je trijaža i ozlijeđeni su putnici prema stupnju hitnosti prevezeni u bolnice.

– Pohvalila bih sve žurne službe, koordinaciju i sve ono što se vježbalo tijekom godina da bi ovakvi odgovori, koji su teški i zahtjevni, bili odlično odrađeni – rekla je Grba Bujević.

Gëzim Kasapolli, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kosova, također je stigao u bolnicu u Slavonskom Brodu. Potvrdio je da je riječ o autobusu kosovskog autoprijevoznika koji je prevozio Kosovare koji rade u Njemačkoj i koji su išli na odmor na Kosovo.

– Htio bih zahvaliti Vladi RH i svim nadležnima koji su nam pomogli u ovom trenutku. Mogu samo izraziti sućut obiteljima i tražiti da imaju razumijevanja i za nas. Svi ćemo biti tu za njih u ovim teškim trenucima – rekao je Kasapoli.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar acivij
acivij
19:48 25.07.2021.

U autobusima, nažalost, nitko ne koristi sigurnosni pojas! Koliko se vidi, autobus nije toliko oštećen, da je toliko ljudi moralo smrtno stradati ili biti teško ozlijeđeno. Kada bi se u autobusima koristili sigurnosni pojasevi, vjerojatno bi se u ovakvim prevrtanjima, moglo izbjeći 80 do 90% smrtnih slučajeva i isto toliko teško ozlijeđenih. Čak bi se i u slučaju direktnog sudara broj ozlijeđenih prepolovio.

AU
Auslender
19:52 25.07.2021.

Ovo je strašna tragedija i ne ponovilo se više nikada. Iskrena sućut obiteljima poginulih. Krenuli su na dug put svojim obiteljima a neki nikada tamo neće stići. I bilo bi poželjno da se ne javljaju u komentare "dežurni hejteri" jer je prestrašeno kako se na pojedinim portalima komentira ova tragedija. Nakon ovakve tragedije normalan čovjek može samo suosjećati sa stradalima.

MI
Miroslav222
23:32 25.07.2021.

Žurno izmjeniti zakon u dijelu o vezivanju putnika u autobusima. Da su svi bili vezani pojasevima možda niko ne bi poginuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije