Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ZNA SE KOLIKO GA IMA

Rusija prijeti Zapadu: Prvi put najavljene vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem, evo što je to

Russian President Vladimir Putin attends an expanded meeting of the Defence Ministry Board in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
09.05.2024.
u 08:32

Od pokretanja invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano je podsjećao zapadne nacije na nuklearnu moć Moskve, u pokušaju da ih obeshrabri od povećanja vojne potpore Kijevu

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da će vojska održati vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem, što je prvi put da je Moskva javno najavila takvu vježbu. Za razliku od interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim vrhom koji mogu uništiti čitave gradove, taktičko nuklearno oružje za upotrebu protiv trupa na bojnom polju je manje moćno i može imati samo oko 1 kilotonu. Američka bomba bačena na Hirošimu tijekom Drugog svjetskog rata imala je 15 kilotona, piše AP

Za razliku od strateškog oružja, koje je bilo predmet sporazuma o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona, taktičko oružje nikada nije bilo ograničeno nikakvim takvim paktovima, a Rusija nije objavila njegov broj ili bilo koje druge pojedinosti vezane uz njega.

Od pokretanja invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano je podsjećao zapadne nacije na nuklearnu moć Moskve, u pokušaju da ih obeshrabri od povećanja vojne potpore Kijevu. Na početku rata, Putin je često spominjao nuklearni arsenal Moskve te govorio da će koristiti "sva sredstva" potrebna za zaštitu Rusije. Kasnije je ublažio svoje izjave jer ukrajinska ofenziva prošlog ljeta nije uspjela postići svoje ciljeve, a Rusija je postigla više uspjeha na bojnom polju.

VEZANI ČLANCI:

"Nema situacije u kojoj bi bilo što ugrozilo rusku državnost i postojanje ruske države", rekao je. “Mislim da nitko trezvenog uma i jasnog pamćenja ne bi mogao imati ideju upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije”.

Prošle godine Rusija je premjestila dio svog taktičkog nuklearnog oružja na područje Bjelorusije, saveznice koja je susjed Ukrajine i članica NATO-a Poljske, Latvije i Litve. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je apelirao na Moskvu da postavi nuklearno oružje u njegovu zemlju koja ima bliske vojne veze s Rusijom. I Putin i Lukašenko rekli su da je razmještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji namijenjeno suprotstavljanju uočenim zapadnim prijetnjama. Niti jedan od čelnika nije rekao koliko je oružja premješteno - samo da su objekti iz sovjetske ere u zemlji bili spremni za njihov smještaj te da su bjeloruski piloti i posade obučeni za njihovu upotrebu. 

Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja ima 1084 kilometra granice s Ukrajinom, omogućilo bi ruskim zrakoplovima i projektilima da lakše i brže dosegnu potencijalne ciljeve, ako ih Moskva odluči upotrijebiti.

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Russian President Vladimir Putin attends an expanded meeting of the Defence Ministry Board in Moscow
1/17

Komentara 24

LU
Luftbalons
11:31 09.05.2024.

.a nigdje ne pišu da je NATO odavno u ex UA , da se širi i na Finsku,Švedsku, pokušava ugroziti Belorusiju, čačka po Gruziji itd..NATO ne prijeti, ali rekacija je prijetnja, jer je ruska ..a Macrončić misli da ga netkoo šljivi, pa prijeti...on će prvi kidnut , šmokljo

SE
Serengeti
11:23 09.05.2024.

Macron već tjednima govori da treba poslati vojsku u Ukrajinu pa nisam vidio nigdje naslov - "Macron prijeti Rusiji". Sa druge strane Putin najavi VJEŽBE i odmah se stavlja naslov - "Rusija prijeti zapadu".

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:37 09.05.2024.

Rusi imaju većih problema. Preko 60% ruskog izvoza je nafta, derivati, plin i vojna oprema. I to su glavni prihodi za financiranje rata u Ukrajini. Udarima ukrajinske avijacije smanjeni su realni kapaciteti ruskih rafinerija. Kada se tome doda potrošnja u samoj Rusiji i gubici na fronti i nafta za vojna vozila tada je morao pasti izvoz nafte i derivata, pa kada se doda embargo i gubitak europskog tržišta plina tada je pad izvoza u energetskom sektoru najmanje 20%. Vojni sektor nije više u stanju sklopiti dovoljno vojnih vozila, brodova i letjelica jer ključni djelovi su pod sankcijama i iz šverca su drastično skuplji. Pojavili su se i problemi nekvalitetnih dijelova. Pad izvoza ruske vojne opreme je sveukupno 52% u odnosu na 2021. godinu. Javljaju se i reklamacije kupaca vojne opreme zbog lošije kvalitete ugrađenih dijelova. Najnovija kriza je oko izvrsnog ruskog višenamijenskog aviona Su-30 kojeg je Rusija izvezla u 8 država. Sada su neki dijelovi na aktivnim ruskim Su-30 propali i Rusija gleda kako vratiti već ranije prodane avione. Za otkup aviona i servisne reklamacije Rusija je u periodu 2021/24 već potrošila 1 milijardu dolara. Proizvodnja novih Su-30 je 3 komada godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije