Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cro - demoskop

SDP i dalje u padu, Čačić predvodi listu nepopularnih

'22.08.2012., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatske udruge poslodavaca i ministra gospodarstva Radimira Cacica u hotelu Westin.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
06.09.2012.
u 10:26

Zabilježen je vrlo visoki udio neodlučnih birača (22,7%), što je dvostruko više od udjela iz prvog postizbornog mjerenja u siječnju (10,6%)

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom rujna, pokazuje tri glavna trenda: SDP lagano klizi prema dolje, HDZ stagnira, jedino raste udio neodlučnih birača.

Raste popularnost Hrvatskih laburista

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP, unatoč negativnom trendu, i dalje bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ. Naime, početkom rujna SDP je bio izbor 26,6 posto hrvatskih građana, dok je prije pola godine ova stranka bilježila izbor od 33,6 posto. U posljednjih je mjesec dana potpora SDP-u skliznula za 1 posto (u kolovozu je iznosila 27,6%).

Istovremeno je potpora glavnoj opozicijskoj stranci u pola godine narasla za 1,2 posto (početkom rujna iznosi 19,2%, a u ožujku 18%). Čini se da sadašnja unutarstranačka postizborna konsolidacija HDZ-a, (ne)uspješnost aktualne vladajuće koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, kao i brojni i prilično agresivni napadi na vlast i ministre, nisu pomogli glavnoj opozicijskoj stranci.

Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s identičnom potporom kakvu su zabilježili početkom kolovoza (8,2%). HNS se polagano oporavlja od najlošijeg rezultata stranke u ovom mandatu te sa 4% drži četvrto mjesto (prije mjesec dana 3,9%, a u lipnju rekordno niskih 3,3%).

Zabilježen je vrlo visoki udio neodlučnih birača (22,7%) što je dvostruko više od udjela iz prvog postizbornog mjerenja u siječnju (10,6%).

Josipović najpozitivniji, Čačić i dalje najomraženiji

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 36,8% izbora (prošli mjesec 37,6%) najpozitivniji je političar u zemlji, čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Njegovu poziciju nije ugrozio aktualni sukob/polemika s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem. Drugo mjesto na ovoj ljestvici po prvi put drži lider laburista Dragutin Lesar sa 7,1% izbora (prije mjesec dana 6,6%). Treće mjesto drži bivši guverner Željko Rohatinski s izborom od 6,7% (prije mjesec dana 9,5%). Premijer Milanović s izborom od 6,1% je na četvrtom mjestu izbora za najpozitivnijeg političara (što je upola manji izbor od onog zabilježenog u siječnju ove godine kad je iznosio 12,4%). Peto mjesto drži ministar financija Linić s izborom od 3,3%.

Potpredsjednik Vlade Čačić još je prije tri mjeseca potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara te se i ovaj mjesec zadržao na vrhu (ali s nešto manjom razlikom među ovim dvojcem). Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 28,4% (prema 28,3% iz prošlog mjeseca), dok je Sanader na drugom mjestu sa 27,8% izbora (prošli mjesec 27,3%). Na trećem su mjestu „svi političari“ koji su negativan izbor 12,3% hrvatskih građana/ki. Tomislav Karamarko zadržao je svoje treće mjesto ispred Zorana Milanovića.

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
10:54 06.09.2012.

Rastuća popularnost laburista je izravan lakmus slabljenja SDP na lijevom pol. krilu i već su im na prosinačkim izborima "ugrizli" dvoznamenkast %. Što i dalje imaju trend okrupnjavanja na lijevoj strani pol. arene - e to bi istinski trebalo zabrinuti komitetlije. Iako je ta stranka uglavnom "spika" vrlo bogatih exsindikalista, baš ti palamudani su iskazali svojim skorom svu trulost esdipija...

PS
psiho84
10:58 06.09.2012.

nadam se samo da hdz nikad vise nece doci na vlast. Sve ostalo su prihvatljive opcije.

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
10:38 06.09.2012.

E da, moja mama je odmah poslije Josipovića na ljestvici popularnosti, a baka stagnira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije