Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPULISTIČKI DISKURS

Skup Domovinskog pokreta sve je samo ne marginalan. A teme? Ništa novo, vjerojatno učinkovito, a time i opasno

Zagreb: Veliki predizborni skup Domovinskog pokreta u KC Vatroslav Lisinski
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
23.03.2024.
u 18:56

Skup je obilovao klasičnim mantrama desnih populista, od demonizacije drugih stranaka, prije svega HDZ-a, SDP-a i Možemo, do veličanja hrvatskog naroda i udaranja po onome što, po DP-ovcima, predstavlja prijetnju hrvatskom narodu, poput "migrantske invazije" i "nametanje rodne ideologije".

Domovinski pokret danas je pokazao da ima ozbiljnu infrastrukturu. Skup koji smo danas vidjeli u Lisinskom sve je samo ne marginalan. Sve što se tamo događalo, od dekora do govora i slogana "Ustani i ostani", dobro je strateški postavljeno i iz marketinške perspektive profesionalno odrađeno.

Što se tiče retorike, skup je obilovao klasičnim mantrama desnih populista, od demonizacije drugih stranaka, prije svega HDZ-a, SDP-a i Možemo, do veličanja hrvatskog naroda i udaranja po onome što, po DP-ovcima, predstavlja prijetnju hrvatskom narodu, poput "migrantske invazije" i "nametanje rodne ideologije". Tu je zatim i red sigurnosti i obrane granice, pa red teorija zavjere, poput teorije zamjene stanovništva, anti-vax teorija itd. Uglavnom, retorika desnih populista i radikalne desnice koja je dominirala na skupu toliko je stereotipna da ju je komotno mogao generirati Chat GPT.

Označavanje migranata terminima koji se inače vezuju uz insekte ili nametnike, poput 'najezda, pošast i invazija', impliciranje da dolazak migranata ugrožava naše 'majke, žene i kćeri', viđena je diljem Europe i vjerojatno dolazi iz nekakvog vodiča za radikalnu desnicu.

Mislav Kolakušić, jedan od najneaktivnijih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, na skupu se pojavio kao superstar i odradio svoju tiradu šupljih fraza i sijanja straha. Od zanimljivosti sa skupa valja istaknuti frazu 'vukovarska Hrvatska', kojom DP-ovci i prijatelji poručuju da postoji više Hrvatski i da sad živimo u nevaljanoj, 'odnarođenoj' zemlji koju treba vratiti pravim vrijednostima.

VEZANI ČLANCI:

U svakom slučaju, ovo što smo danas vidjeli pokazuje da će Domovinski pokret jahati na populističkom diskursu i temi migracija, demografije i iseljavanja te straha od liberalnih vrijednosti. Dakle, ništa novo, ali solidno usustavljeno i za njihovu ciljanu skupinu vjerojatno i učinkovito, a time i opasno.

Zagreb: Veliki predizborni skup Domovinskog pokreta u KC Vatroslav Lisinski
1/30

Komentara 73

FA
Fake
19:32 23.03.2024.

Ekstremna desnica?!Kad voliš svoje, hrvatsko, onda si ekstrem.Levice, pati.

BR
BRSA
19:20 23.03.2024.

Oni koji "desne stranke" bez razloga nazivaju "opasnima" žele vječnu pobjedu "lijevih stranaka", a to je ukidanje demokracije i uvođenje jednostranačkog sustava.

DU
Deleted user
19:49 23.03.2024.

Neka mi netko objasni ,a sto je to u ovom skupu DP opasno? ! Zar misle da će Hrvvati dozvoliti da pobjede ovi sa stisnutom šakom ( pesnicom), kao i nesretne 1918, ili još gore 1945! Nadam se da će na demokratskim izborima odabrati bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije