Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TALAČKA KRIZA U ZAGREBU

Upao u Centar naoružan do zuba pa četvero satima držao kao taoce: Tražio je stanove, vojnu mirovinu...

Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/3
21.04.2024.
u 14:41

Prije točno 20 godina hrvatska je metropola bila poprište dramatične, gotovo filmske, talačke krize, čiji je „režiser“ bio 54-godišnji bivši pričuvni policajac, Mirko G. Naoružan do zuba, otmičar je zahtijevao da mu se dodijele dva stana, vojna mirovina i uz to još 100 000 kuna. Kako bi prisilio nadležne da mu ispune, ne baš skromne zahtjeve, zatočio je četvero djelatnika trešnjevačkog Centra za socijalnu skrb grada Zagreba te ih je, kao taoce, držao puna tri sata, prijeteći da će raznijeti zgradu

Kada su tog proljetnog jutra, 21. travnja 2004. godine, došli na posao djelatnici Centra za socijalnu skrb u Vitezićevoj 57 nisu slutili da će, samo pola sata kasnije, proživljavati pravi pakao. Drama je počela u 8 i 30 sati, kada je do zuba naoružan bivši branitelj i štićenik Centra, Mirko G., ušao u zgradu, savladao zaštitara tvrtke te ga prisilio da mu preda oružje.

Naoružan pištoljem i dvjema ručnim bombama, otišao je potom na prvi kat zgrade, gdje je zatočio četvero djelatnika centra, jednog muškarca i tri žene, prijeteći da će zgradu dignuti u zrak. Čim su shvatili što se događa, 40-ak uspaničenih djelatnika Centra zaključalo se u svoje urede, a pola sata kasnije, pred zgradu su stigli policija, vatrogasci i Hitna pomoć te pregovarački timovi MUP-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

1/3

Čim su započeli pregovori s otmičarem, vatrogasci su prestravljene djelatnike Centra počeli izvlačiti kroz prozore njihovih ureda, te su ih s prvog kata, uz pomoć ljestava, spuštati na zemlju. U međuvremenu, na poprište događaja stigli su i specijalci s dugim cijevima, a čitav prostor oko zgrade bio je blokiran, jer se strahovalo da bi moglo doći do pucnjave i eksplozije.

Kako bi se izbjegao tragičan scenarij i ljudske žrtve, u napetim, višesatnim pregovorima, tadašnji pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi, Dragutin Keserica, pristajao je na sve uvjete otmičara. Nakon što mu je odmah isplaćeno 8 000 kuna, Mirko G. je zatražio još 100.000, te stan za sebe i još jedan stan za svog sina. Otmičar je, naime, završio kao socijalni slučaj, jer nije mogao platiti dugove kamatarima te je stoga bio prisiljen prodati dva svoja stana.

POVEZANI ČLANCI:

Večernjakov je izvor tada otkrio da su, kako bi se talačka kriza čim prije okončala, tada hitno ispisana dva lažna rješenja o dodjeli stanova. „Mirko, evo rješenja, tu je rješenje za stan“, začulo se kroz otvorene prozore Centra, a pregovarač je spominjao čak i broj rješenja te točnu kvadraturu i adresu navodno dodijeljenog stana.

Pomoćnik ministra obećao je tada Mirku G. i vojnu mirovinu, iako on nikad nije bio u ratu. Uvjeren da su njegovi zahtjevi ispunjeni, otmičar je oko 10 sati oslobodio prve dvije taokinje, Martinu D. i Mariju K. Nakon izlaska iz zgrade jednoj od njih je pozlilo te joj je pomoć pružena u vozilu Hitne pomoći. U 10 i 50 sati oslobođen je treći talac, pravnik centra Davor S., a par minuta nakon toga na poprište događaja stigao je tadašnji gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić te političari, među kojima je bila i Jadranka Kosor.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Nakon tri sata pregovora, u 11 i 40 sati, Mirko G. se konačno predao policiji. Na glavni ulaz Centra izašao je bez lisica na rukama te je sproveden u policijsku postaju Trešnjevka. Istovremeno, iz zgrade je izašla i posljednja taokinja, djelatnica Centra Vesna V., koju je na izlazu dočekao prestravljeni suprug.

Prema izjavi tadašnje glasnogovornice PU zagrebačke otmičaru je prijetila kaznena prijava zbog protupravnog oduzimanja slobode, a moguće i zbog prijetnje i dovođenja drugih osoba u opasnost. Nakon okončanja drame novinarima nitko nije želio otkriti što je sve bilo obećano Mirku G. te hoće li ta, talačkom krizom iznuđena obećanja, uistinu biti i ispunjena.

Komentara 2

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
15:11 21.04.2024.

Što je bilo na kraju sa stanovima?

PO
poluprovokator
16:08 21.04.2024.

I kako je prošao Mirko G. na kraju i šta je danas s njime zna li se??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije