Dobro je znati

7 najčešćih pogrešaka koje radimo pri čišćenju, a ne bismo trebali

čišćenje
Foto: Shutterstock
1/2
01.04.2014.
u 11:17

Iako najčešće peremo prozore kada je sunčan dan, to ne bismo trebali raditi. Tekućina kojom brišemo stakla prebrzo se osuši na površini i ostanu vidljivi tragovi.

Kada se uhvatimo čišćenja, neke usvojene navike teško mijenjamo.

Ali upravo one nam mogu napraviti više štete nego koristi. Da bismo spriječili nastanak štete, umjesto da je poslije saniramo, ovo je 7 najčešćih pogrešaka koje bismo trebali ispraviti, piše WomansDay.

1. Trljanje mrlje od vina na tepihu

To je postupak koji ćemo svi poduzeti čim čaša s vinom padne na pod. Ali trebali bismo ga izbjegavati. Šteta je već učinjena, mrlju je gotovo nemoguće ukloniti, a ako trljate mrlju pokušavajući izvući što više iz nje, zapravo ćete samo uništiti vlakna tepiha na tom mjestu, tvrdi stručnjak za čišćenje Bruce Vance iz čistionice Town & Country Services. "Čak i ako uspijete izvući mrlju, ostat će vam polomljena vlakna i uništen tepih na tom dijelu".

Foto: pixabay

Da bi šteta bila što manja, prvo je potrebno žlicom pokupiti što je moguće više prolivene tekućine. Zatim preko mrlje stavite čiste bijele krpe ili kuhinjske papirnate ručnike da upiju tekućinu. Možete i staviti neki teret, poput knjige, iznad ručnika da se tekućina što bolje upije.

Naravno, ručnike i krpe trebate često mijenjati i stavljati čiste sve dok ne prestanu upijati tekućinu. Sada možete mrlju tretirati nekim sredstvom za uklanjanje mrlja. Prije testirajte na nekom skrivenom dijelu tepiha kako će se to sredstvo ponašati, odnosno hoće li izbijeliti boju ili na drugi način uništiti tepih. Kada ste se uvjerili da je sredstvo "bezopasno", uklonite mrlju.

2. Pranje prozora na sunčani dan

Iako najčešće peremo prozore kada je sunčan dan, to ne bismo trebali raditi. Tekućina kojom brišemo stakla prebrzo se suši na površini i ostanu vidljivi tragovi. Liz Trotter, vlasnica tvrtke American Maid Cleaning, preporučuje da se prozori peru za vrijeme oblačnog dana kada vanjska temperatura ne prelazi 20 stupnjeva Celzijevih.

Kaže kako bismo trebali nanijeti na površinu prozora tekućinu koja uklanja nečistoće sa stakla, ostaviti minutu da djeluje, a zatim spužvom razmazati tekućinu po cijeloj površini. Zatim uzmite čistač stakala (onaj poput automobilskih brisača) i na vrhu stakla povucite jednom horizontalno, a zatim niz okomitih poteza da se ukloni sva tekućina.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

3. Sve čistite limunovim sokom i octom

Iako su lako dostupni i prirodni, limunski sok i ocat mogu uništiti neke površine i tako vas baciti u dodatne troškove. Octom ne smijemo čistiti mramor, vapnenac, oniks...

4. Mislite da svako sredstvo za čišćenje i dezinficira...

Nisu sva sredstva za čišćenje ista i čine ih različiti sastojci. Zato, ako želite biti sigurni da kupujete ono što vam zaista treba, izdvojite malo vremena i dobro pročitajte deklaracije proizvoda. Ako na nekom proizvodu piše da sredstvo raspršite po površini i odmah ga obrišete krpom, jasno vam je da to sredstvo ne dezinficira površinu.

5. Koristite se pogrešnim "alatima" za čišćenje

Pogrešan izbor, primjerice, spužvi za pranje može oštetiti površinu. Nije svaka spužva jednako dobra za svaku površinu pa pazite da neke osjetljivije površine ne izgrebete spužvom.

6. Koristite sredstvo za poliranje svaki put nakon brisanja prašine

Ulja za zaštitu namještaja često su se koristila u prijašnjim vremenima kada nisu postojala industrijska sredstva za zaštitu površine drva. No, danas su površine namještaja već tvornički dijelom zaštićene pa ih nije potrebno svaki put mazati nakon brisanja prašine.

Koristite uvijek isti proizvod kako se ne bi dogodilo da zbog miješanja proizvoda i kemijskih reakcija nastane gumasti sloj na površini namještaja. Za čišćenje novijeg namještanja uzmite krpu od mikrovlakana i lagano je navlažite. Ako ostanu vlažni tragovi na površini, krpu ste previše navlažili.

7. Trošite previše sredstva za čišćenje

Više sredstva za čišćenje ne znači da će nešto biti i bolje očišćeno. Da je zaista potrebno koristiti veće količine, proizvođač bi to naveo na pakiranju jer im je u interesu prodati što više. Znači, ako su na pakiranju navedene upute za korištenje i količine, držite se toga.

Ne rasipajte novac nepotrebno. Čak i kada čistite s, primjerice, vinskim octom, imajte na umu da sve što nanesete na neku površinu morate i ukloniti pa imajte i to na umu kada poželite izliti veću količinu nekog sredstva za čišćenje.

>>Ove navike stalno stvaraju nered i opako živciraju. Evo kako ih se riješiti!

>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije