RETRO Večernjakov reporter u Skopju razgovarao s G arom i Bodanom, bivšim članovima legendarne makedonske skupine

Ako može Bijelo dugme, zašto ne bi i Leb i sol!?

lebisol.jpg
import
14.05.2005.
u 12:51

Leb i sol, najveći makedonski bend, vjerojatno će se uskoro ponovno okupiti, doznajemo od legendarnog bubnjara grupe Garabeta Tavitijana Gare, koji je spektakularnim koncertom u Skopju nedavno obilježio 40 godina svoje glazbene karijere. Štoviše, kazao nam je kako bi volio da se prvi koncert Leba i soli održi upravo u Zagrebu.

Kao glazbenici mnogo dugujemo Hrvatskoj, a zagrebačka nas je publika uvijek najbolje nagrađivala. Zahvaljujući Hrvatskoj, Leb i sol je dobio mnoštvo nagrada. Bude li sve u redu, volio bih da prvi koncert održimo u Zagrebu, čime bi Leb i sol okrunio karijeru. Velika je stvar to što se Bijelo dugme ponovno okupilo, a mi spavamo kazao je za Nedjeljni Večernjak u svojem skopskom studiju Garo.

I sinovi na sceni
Ekskluzivno nam je otkrio da su pripremni pregovori o ponovnom okupljanju Leba i soli već počeli te se nada da će uskoro ponovno zajedno svirati s Vlatkom Stefanovskim, Nikolom Dimuševskim i Bodanom Arsovskim. Ni jedan od bivših članova nije rekao da ne želi ponovno svirati u Lebu i soli, a napokon, zajedničko im je da još to čekaju. Štoviše, kaže, svi članovi grupe žele svirati zajedno. Ponosno pokazujući album svojih sinova Dirana i Gare, koji su pošli njegovim stopama, kazuje kako su članovi Leba i soli nikad nisu bili u boljoj formi nego što su sada.

Nakon Leba i soli, svatko je pošao svojim putem. Imali smo mnogo energije i htjeli smo pokazati ono što nismo mogli u bendu. Čovjek cijeli život eksperimentira, a tako je bilo i s nama nakon što smo se razišli. Ja sam osnovao grupu Paramecium. No, glazba Leba i soli je kao staro vino, što dulje stoji, to je kvalitetnija kazao nam je Garo, veliki zaljubljenik u Istru i Poreč, gdje namjerava kupiti kuću. Svoja četiri desetljeća glazbenog staža volio bi obilježiti i velikim koncertom u Zagrebu, a nastupio bi sa svim hrvatskim glazbenicima s kojima je tijekom bogate karijere surađivao.

Siguran je da bi tim velikim tulumom dokazali kako su hrvatska i makedonska glazba i kultura nerazdvojne. Iznimno mu je bitno što bi tim koncertom nešto ostavio i mladima, koji možda nisu imali prilike doživjeti Makedoniju i njezine nepravilne ritmove. Kaže kako u Makedoniji ne vidi nasljednike Leba i soli, no dosta radi na edukaciji pa priprema videoškolu putem koje bi podučio o makedonskim nepravilnim ritmovima nadajući se da bi primjenu našla u glazbenim akademijama i srednjim školama.

Inspiracija u Istri
Gledao sam na televiziji kako Hrvatskom haraju narodnjaci. Orijentalni narodnjaci već su se ljudima uvukli pod kožu pa je tako nastao nakakav koktel neobrazovane publike i glazbenika, koji joj se lakim ritmovima dodvoravaju. To se događa, smatram, zato što je moja generacija propustila vlak te mladima nije dala priliku za sviranje kazao je Garo. Naglašava kako pritom ne misli na tradicionalnu narodnu glazbu, u kojoj često nalazi inspiraciju. Osobito ga zanima istarska pentatonska ljestvica.

Bodan Arsovski, bivši basist Leba i soli, ipak je nešto oprezniji u najavama ponovnog okupljanja benda. Ponovno su se okupili Cream, Rolling Stones, pa i Bijelo dugme, a u tome, kaže, ima logike tako se, zapravo, može najbolje raščistiti s prošlošću.

Imalo bi smisla ponovno se okupiti jer 1. siječnja sljedeće godine obilježavamo 30 godina od formiranja grupe i deset godina od prestanka njezina rada. Mislim da je još prerano govoriti o ponovnom okupljanju Leba i soli, no na jesen ćemo znati hoćemo li ponovno svirati zajedno ili ne. Još se nismo svi skupili da vidimo što ćemo s tim nasukanim brodom koji treba osvježiti.

Prestali smo zajedno svirati jer smo izgubili svježinu i želju za radom, a vjerojatno smo si malo i dojadili kazao nam je u jednom skopskom kafiću Bodan, dodavši da je stanka bila dobra jer su svi ostali u glazbi i nitko nije postao pekar. No, upravo zato što su svi članovi Leba i soli nastavili glazbenu karijeru i dokazali se kao samostalni glazbenici, biti teže okupiti se. Leb i sol su, ističe, postali mit, a na članovima benda je odluka hoće li to i ostati ili će biti demistificirani.

Iako ne namjerava poput Gare kupiti kuću u Hrvatskoj, u njoj često i rado svira sredinom srpnja trebao bi svirati u Zagrebu. Žao mu je, kaže, što je, zbog organizacijskih problema, otkazana promocija njegova DVD-a "Shadows in the night" u Bjelovaru, koje se trebala održati danas u sklopu Dana muzeja. Unatoč tome, najavljuje nastup na Filmskom festivalu u Puli te na novigradskom jazz festivalu.

Želite prijaviti greške?