Zaštita potrošača

Borzan traži oznaku minimalnog trajanja uređaja

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Biljana Borzan
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
10.02.2017.
u 06:45
Studija Europskog socijalnog i gospodarskog vijeća govori kako bi prodaja označenih proizvoda rasla 55 posto
Pogledaj originalni članak

Nakon studija kako su perilice za rublje programirane za određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na određeni broj stranica, u Europskom parlamentu jučer se raspravljalo o izvješću o produljenju trajanja proizvoda tj. prednostima duljeg trajanja uređaja za potrošače i poduzeća.

– Ponovna upotreba ili popravak puno su bolji i od recikliranja proizvoda jer stvaraju više od 10 tisuća novih radnih mjesta i bolje utječu na okoliš – kaže eurozastupnica Biljana Borzan koja također radi na izvješću. No problem je dostupnosti servisa i rezervnih uređaja po razumnim cijenama, čak i u slučaju manjih kvarova.

Jedno od istraživanja potvrdilo je kako bi potrošači platili i 100 eura više za perilicu koja bi trajala dvije godine dulje te da bi uvođenje minimalne oznake trajanja uređaja dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55%. 

>> Svi štite svoje, a nas kritiziraju zbog kupujmo hrvatsko

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
jurajuric118
07:25 10.02.2017.

prvo nek se pozabave zakonom o obveznim odnosima i poštenom trgovačkom praksom. najjače mi je dok uđem u trgovinu i vele mi da neki uređaj ima jednu godinu jamstva, a drugu ako oču mogu dokupiti. smeh, s obzirom da zakon veli da je jedino moguče jamstvo na dve godine. gdi su inspektorati da to pročešljaju malo.