Činjenicama protiv zabluda

Građani Europe imaju najsigurniju hranu na svijetu

Foto: Promo
Građani Europe imaju najsigurniju hranu na svijetu
28.10.2017.
u 07:00
Kako bi prehranili planet do 2050. godine, proizvodnja hrane morat će se povećati za 60 posto
Pogledaj originalni članak

Sredinom listopada u svijetu je obilježen Svjetski dan hrane s velikim upozorenjem: zbog faktora poput urbanizacije, erozije tla ili klimatskih promjena, broj obradivih površina se smanjuje, a svjetska populacija i dalje nastavlja rasti, što znači da ćemo na manje zemlje nego što imamo sada, morati proizvoditi još više hrane nego što je sad proizvodimo.

Za ostvarenje tog cilja potrebno je mnogo zajedničkog truda ali i pomoć znanosti. Upravo je kompanija Bayer jedan od predvodnika znanstvenog pristupa, o čemu je nedavno na međunarodnoj poljoprivrednoj konferenciji u njemačkom Monheimu govorio Liam Condon, voditelj Bayerovog Crop Science odjela: "Novim rješenjima za unapređenje proizvodnje hrane napravit ćemo značajan doprinos u poljoprivredi".

Najpoznatija metoda znanstvenog pristupa u poljoprivredi je korištenje zaštitnih sredstava, bez kojih bi globalni poljoprivredni prinosi bili manji za više od trećine. Istovremeno, često se javljaju netočne informacije koje u dijelu javnosti rađaju zabrinutost za sigurnost proizvoda koje konzumiramo. Upravo zato je za građane Hrvatske korisno znati da, kao članica EU, Hrvatska već nekoliko godina sudjeluje u analizama uzoraka hrane koje provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Tako je i lani EFSA analizirala 85.000 uzoraka hrane iz 28 zemalja članica EU, a rezultati ukazuju da je rizik od ostataka pesticida za potrošače u EU i dalje vrlo nizak: u preko 97 posto uzoraka nisu pronađeni ostaci pesticida ili su bili prisutni samo u tragovima, odnosno u količinama koje ne prelaze zakonski dopuštene razine. Uzevši u obzir te podatke, kao i poznatu činjenicu da je zakonska regulativa za sredstva za zaštitu bilja u EU znatno stroža nego u ostatku svijeta, za zaključak je možda najbolje citirati Vytenisa Andriukaitisa, povjerenika EK za zdravlje i sigurnost hrane: "Europa može biti ponosna na činjenicu da ima najsigurniju hranu na svijetu!".

Pogledajte na vecernji.hr