Dao ostavku

Herbert Stepic odlazi iz RBA International zbog utaje poreza?

Foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL
Herbert Stepic odlazi iz RBA International zbog utaje poreza?
25.05.2013.
u 08:10
Neki misle da promjena na čelu neće utjecati na Raiffeisen bank u Hrvatskoj, drugi misle da hoće, poslovno ili kadrovski
Pogledaj originalni članak

Financijska vijest u Austriji odlazak je Herberta Stepica, predsjednika uprave Raiffeisen bank Internationala, zbog navodne utaje poreza. Bankar s četrdesetogodišnjom karijerom u banci iza sebe ostavlja drugu po veličini banku u Austriji, čije je poslovanje proširio u regiju, pa tako i našu zemlju.

Otkriveno je, naime, da je Stepic preko svojih dviju tvrtki u Hong Kongu i britanskim Djevičanskim otocima kupio tri stana u Singapuru, o čemu nije obavijestio Nadzorni odbor banke i regulatornu agenciju. Stepic tvrdi da ništa nije ilegalno jer da je novac oporezivan u Austriji, da je riječ o projektnoj organizaciji, a ne tipičnom off shore ugovoru, ali ipak, nakon što je informacija otkrivena i dospjela u javnost, Stepic je pod pritiskom ponudio ostavku. Ako se ona prihvati, uskoro bi se moglo znati i ime njegova nasljednika.

Lošije posluju

Citygroup je izvijestio kako se nada da će novi čelnik biti iz redova banke i da će se banka dokapitalizirati sa 1,5 milijardi eura. Promjena u Austriji mogla bi, kažu neki domaći financijaši, utjecati i na našu Raiffeisen banku, kroz poslovanje ili samo kadrovski, dok drugi smatraju da radikalnih promjena sigurno neće biti. Hrvatski RBA je naime godinama nizao dobre rezultate i bio na trećoj poziciji, no posljednjih godina poslovanje slabi, sada je na petoj poziciji, a nisu zadovoljni ni austrijski ulagači jer su im prinosi na našem tržištu najslabiji. Priznao je to i sam Stepic u nedavnom intervjuu našem listu, ali i poručio da ne razmišljaju o odlasku iako se to u financijskim krugovima nagađalo. – Hrvatska je među zemljama u kojima ostvarujemo najniže povrate. Ključni razlog za usmjeravanje na tržišta s najvećim povratom povećanje je kapitalnog zahtjeva. Ipak, nemamo namjeru dezinvestirati niti razmatramo napuštanje tržišta s nižim stopama povrata na kapital – rekao je prije dva mjeseca Stepic.

Projekt u Srbiji

Osim malverzacija nekretninama u Aziji, prošle se godine govorilo i o Stepicevim malverzacijama u vezi s projektom u Srbiji, ali nakon što je iz projekta izašao, obustavljena je i istraga.

>>Stepic: Niste dobri, u Hrvatskoj imamo najniže povrate

 

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.