Hajdaš Dončić:

'Iz mog će sektora do kraja godine otići 10.000 ljudi'

Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'Iz mog će sektora do kraja godine otići 10.000 ljudi'
09.04.2013.
u 20:13
Znak za uzbunu: 
Državne tvrtke 2012. završile s gubitkom od 788 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Hrvatska javna poduzeća u 2012. godini ukupno su ostvarila 34,1 milijardu kuna prihoda, što je pad u odnosu na godinu prije od 0,3 posto.

Stari i novi gubitaši

S druge strane, rashodi javnih poduzeća u 2012. narasli su 1,8 posto i iznose 34,9 milijardi kuna pa su, ukupno gledajući, javne tvrtke poslovale s gubitkom od 788 milijuna kuna. Navedeni podaci izneseni su na okruglom stolu Restrukturiranje javnih poduzeća, koji je organizirao časopis Bankamagazin. Podatke o poslovanju 23 javne tvrtke prikupila je i obradila analitičarka Suzana Košćak koja je kazala da je lani devet javnih tvrtki ostvarilo gubitak, dok je u 2011. u minusu bilo njih šest. Stari su gubitaši HRT, Croatia Airlines, HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz, Vjesnik i Autocesta Rijeka-Zagreb, a novi su HŽ Cargo, Hrvatske vode i Hrvatska pošta.

Košćek je istaknula da su javne tvrtke od 34,1 milijarde kuna ukupnih prihoda uspjele generirati dobit od samo 621 milijun kuna ili 1,8 posto, a znatno su uspješnije bile u ostvarenju gubitaka, koji iznose 1,4 milijarde kuna ili četiri posto ukupno ostvarenih prihoda. S obzirom na to da procijenjeni gubitak raste 28 posto, a dobit znatno sporije – 16 posto, to ukazuje na loš trend u poslovanju javnih tvrtki.

– Generalni je zaključak da javna poduzeća stoje gdje su bila i godinu dana prije što je dovoljan znak za uzbunu – kazala je Košćak, dodavši da nedostaje sposobnosti i volje da bi se poboljšala razina prihoda i poboljšala profitabilnost.

Analiza je pokazala i da javne tvrtke loše upravljaju svojom impozantnom imovinom, ukupno vrijednom 209 milijardi kuna, jer iz nje uspijevaju generirati sitniš od 34,1 milijardu kuna prihoda, što je samo 16 posto ukupne imovine.

Rezanje troškova

Sudionik okruglog stola bio je, među ostalim, i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji je kazao da je najveći udio u ukupnim troškovima javnih tvrtki čine troškovi radne snage i materijalni troškovi i da je tu moguće smanjenje. Tako se onda može povećati i profitabilnost s obzirom na to da se prihodi teško mogu povećati. Za rezultate restrukturiranja rekao je da će biti vidljivi krajem ove godine te da će iz njegova resora otići 10.000 ljudi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.