Preuzimanje

MOL za dionicu nudi 2800 kuna i želi postati većinski vlasnik Ine!

Foto: Arhiva VL
MOL za dionicu nudi 2800 kuna i želi postati većinski vlasnik Ine!
02.12.2010.
u 18:06
Ponuđena cijena čak je 56 posto viša od trenutačne vrijednosti Inine dionice na Zagrebačkoj burzi
Pogledaj originalni članak

MOL je objavio ponudu za kupnju dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2800 kuna (što je 56 posto više od prosječne cijene te dionice) i želi postati većinski vlasnik te naftne kompanije u kojoj Vlada sada ima 44 posto udjela u vlasništvu, a MOL 47.

Informirali smo Vladu

Mali dioničari drže osam posto dionica Ine (800.910 dionica), a u MOL-u uvjeravaju da se vlasnički odnosi i prava između Vlade i MOL-a u toj kompaniji neće mijenjati sve i da MOL otkupi svih osam posto dionica za što mu je potrebno 2,24 milijarde kuna.

– Dioničarski ugovor između Vlade i MOL-a neće se mijenjati, a Vladu smo, iako to nismo morali, informirali o tome da želimo otkupiti dionice malih dioničara – rekao je Domokos Szollar, glasnogovornik MOL-a, koji nije želio otkriti kakva je bila rekacija Vlade.

– To pitajte Vladu – poručio je.

No, sam vrh Vlade jučer je bio poprilično iznenađen MOL-ovom objavom o otkupu dionica. Naš izvor iz Vlade tvrdi kako ta odluka s Vladom nije usuglašena te su u Vladi sinoć preispitivali moguće posljedice te MOL-ove odluke, ali i činjenicu može li MOL uopće ići u otkup dionica. MOL-ova objava otkupa dionica poklapa se zapravo sa skorim završetkom pregovora Vlade i te mađarske naftne kompanije o plinskom biznisu prema kojem će, kako je već pisao Večernji list, prodaja uvoznog plina (neprofitabilnog dijela plinskog biznisa) ostati u Ini, ali će Vlada zato dozvoliti poskupljenje plina za kućanstva za otprilike 12 do 13 posto. MOL-ov glasnogovornik, koji je jučer u Zagreb doputovao iz Budimpešte kako bi objavio odluku o kupnji dionica, rekao je kako se ta odluka pripremala od rujna i kako je trebala biti objavljena nakon što se s Vladom zaključi sporazum o plinskom biznisu. Kako se taj dogovor ipak otegnuo ( rok je bio 1. prosinca) u MOL-u su odlučili kako više neće čekati. Szollar jučer pak nije htio komentirati najavljeno poskupljenje plina, tek je rekao da pregovori s Vladom i dalje traju. MOL je pak ponudio jedanku cijenu za dionicu Ine kao i 2008. godine jer je želio, tvrdi Szollar, i bivšim i sadašnjim radnicima Ine dati priliku da prodaju svoje dionice jer nisu svi to uspijeli učiniti prije gotovo tri godine.

– Otkup Ininih dionica samo je dokaz koliko ozbiljno i dugoročno MOL želi ostati u Ini i Hrvatskoj. Smatramo da je naša ponuda dobra za male dioničare – rekao Szollar koji otklanja svaku mogućnost da je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine. Mali dioničari Ine u iduća bi dva tjedna trebali dobiti sve informacije i naputke o tome kako mogu prodati svoje dionice, a do Nove Godine trebalo bi se znati koliko se malih dioničara odlučilo prodati svoje dionice.

Nije na uštrb Ine

Szollar je dodao kako novac koji je MOL osigurao i koji će uložiti u te dionice nije uzet na uštrb ulaganja u Inu i kako zbog toga neće trpiti nijedna planirana investicija u tu kompaniju.

MOL je odluku o otkupu dionica objavio jučer iza 17 sati jer su čekali da se zatvore burze. Cijena dionice Ine jučer je pak na Zagrebačkoj burzi iznosila 1711 kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 114

OB
-obrisani-
01:34 03.12.2010.

Sto nam rade.

MM
Mladen Miletić
01:17 03.12.2010.

MOL za dionicu nudi 2800 kuna i želi postati većinski vlasnik Ine! Gladni šta se čeka ?

ST
standup
22:36 02.12.2010.

Pucín je Gambler...