josip glavaš

'Najavljena strana društva nude samo internetske usluge'

Foto: ''
'Najavljena strana društva nude samo internetske usluge'
28.10.2013.
u 17:45
Prevladava interes za novčane fondove, no raste zanimanje i za obvezničke te konzervativne individualne portfelje
Pogledaj originalni članak

Priključenjem EU očekivao se val ulaska stranih fondova, no to se još nije dogodilo. O trendovima u fondovskoj industriji govori Josip Glavaš, predsjednik uprave Erste Investa.

Zašto na fondovsko tržište ne ulaze strani investitori?

Hrvatsko tržište je malo, u krizi je koja traje neprekidno već šestu godinu zaredom i kratkoročne prognoze nisu ohrabrujuće. U takvim uvjetima, novopridošle kompanije teško mogu očekivati organski rast. Hanfa je izvijestila o nominalno velikom interesu stranih društava za poslovanje u Hrvatskoj, no naizgled obećavajuća statistika zavarava. Riječ je o društvima koja uglavnom nude financijske usluge putem interneta. Njihova namjera obavljanja poslova u Hrvatskoj ne znači da će uložiti svježi kapital ili razvijati prodajnu mrežu. Dugoročnije, smatramo da će do povećane ponude stranih fondova svakako doći.

Je li i dalje najveći interes za novčane fondove?

I dalje prevladava interes za novčane fondove, no ono što nas veseli jest povećano zanimanje za obvezničke fondove, ali i konzervativne individualne portfelje. To je dobar smjer koji u konačnici vodi prema mješovitim i dioničkim fondovima, što će doprinijeti dinamiziranju aktivnosti na burzi.

Koja su tržišta trenutačno najatraktivnija za ulaganja u dionice?

Velika tržišta razvijenih zemalja s jakom industrijskom proizvodnjom koja su najbolje prošla kroz dosadašnju krizu te čak nadmašila prijašnje vrhove pa su i danas na povijesno najvišim razinama; SAD, Njemačka. S druge strane, mala tržišta u razvoju, među kojima su Hrvatska i okolne zemlje, trenutačno su blizu povijesno najnižih razina. Razlog tako velike razlike ponajprije je bitno bolja ekonomska situacija velikih zemalja. Međutim, situacija nije crno-bijela. Naime, nije u tim zemljama sve idealno i na realnim osnovama niti je u Hrvatskoj sve tako crno.

Imate dobre prinose, kakva su načela ulaganja?

Načela su sigurnost, likvidnost i prinos, a ne samo prinos. U ovakvim vremenima usmjerili smo dodatnu pozornost na prve dvije varijable i naši ulagači su to nagradili konstantnim rastom tržišnog udjela. On je danas veći 20 posto s imovinom od oko 2,7 milijardi kuna i stabilno držimo drugu poziciju na tržištu.

Među rijetkima ste koji se nisu izlagali u kompanijama koje su se pokazale problematičnima...

Dobro poznate slučajeve korporativnih bankrota uspjeli smo izbjeći, ali to ne znači da smo iz cijele priče izašli neokrznuti. U novčanim fondovima imali smo potpuno čiste portfelje, dok smo kod drugih fondova ipak imali određene gubitke. Velik dio korporativnih papira izdan je 2006. i 2007. kad su prilike bile sasvim drukčije.

>>Erste Maestro PayPass Display - prva display kartica u Hrvatskoj!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.