Porazne brojke

Najviše jedemo jeftinu gaudu iz Njemačke

Foto: Getty Images
Najviše jedemo jeftinu gaudu iz Njemačke
15.02.2019.
u 17:35
Izvoz domaćih sireva povećali smo 20-ak posto, no uvozni u nas čine već 60% potrošnje
Pogledaj originalni članak

Uvozni sirevi u Hrvatskoj su u prvih 10 mjeseci 2018. dosegli već 57% udjela u ukupnoj potrošnji, a kad se podvuče crta, do kraja godine taj bi se udio mogao povećati i na 60%, doznajemo od direktora Croatiastočara Branka Bobetića. Iako je izvoz domaćih sireva rastao za oko 20%, dalji rast uvoza za 15% zabrinjava, zna li se da smo u lanjskih 10 mjeseci u odnosu na isto razdoblje 2017. uvezli 26.972 tone sira za 88,9 milijuna eura, oko 8 milijuna eura ili 5000 tona sireva više.

Dominiraju polutvrdi sirevi

Najteže se boriti su uvoznim gaudama, edamerima i ementalerima koji čine više od polovice uvozne brojke – oko 14 tisuća tona. Od toga je, priča Bobetić, samo gaude oko 9,5 tisuća tona, a najviše je uvezemo iz Njemačke (4700) i Nizozemske (3000 t) po cijeni na granici dampinga – od svega 2,90 eura za kilogram, ne računajući troškove proizvodnje, transporta, distribucije..., dok austrijsku, čak i poljsku gaudu uvozimo po cijenama između 3,33 do 3,80 eura za kilogram.

– U zemljama koje vode brigu o svom tržištu manje kvalitetna gauda koja nije dovoljno zrela mora se i deklarirati kao mlada gauda da potrošači znaju što kupuju. No kod nas je mnogima najbitnija cijena – kaže Bobetić. Zna li se da se u nas trenutačno neke gaude u našim trgovačkim lancima prodaju i za 29 kn/kg, a otkupna je cijena mlijeka u matičnim zemljama bila 34 ili 35,36 eurocenta, onda tu sigurno nešto ne štima, objašnjava on te ističe kako za dobru gaudu treba i 10 litara mlijeka za kilogram, dok je u većini uvozne oko 6-7 litara.

Od hrvatskog izvoza vrijednog oko 29,2 mil. eura ili 8,2 tisuće tona u prvih 10 mjeseci 2018., najviše smo sira izvezli u Sloveniju. No kako nam se i dalje urušava proizvodnja mlijeka i samodostatnost nam je lani pala na 51%, situacija je sve alarmantnija.

Domaće mljekare od farmera su, naime, otkupile 453 tisuće tona mlijeka, 5% manje nego godinu ranije, a kako potrošnja sireva u RH raste, taj rast ćemo očito kompenzirati s još većim uvozom. Preračunamo li oko 470 tisuća tona mlijeka uvezenih u prvih 10 mjeseci lanjske godine dobili bismo 216.000 tona sireva, dok je domaći otkup mlijeka u tom razdoblju iznosio svega 380 tisuća tona.

Ukupna potrošnja sira u Hrvatskoj pak iznosi oko 48 tisuća tona godišnje, oko 13 kilograma po stanovniku, podaci su HGK. U EU prosjek je 18,6 kg, dok najviše sira pojedu Danci (28,1 kg) Islanđani (27,7), Finci (27,3), Francuzi (27,2), Ciprani (26,7), Nijemci (24,7), a i Nizozemci, Talijani, Austrijanci, Šveđani, Estonci, Mađari troše više od nas.

Nijemci najproduktivniji

Prema zadnjim podacima Eurostata, EU članice u 2017. proizvele su 10,2 milijuna tona sira iz 17,4 mil. t obranog i 58,1 mil. t punomasnog mlijeka (1l = 1,03 kg). Više od 90% sira proizvedeno je od kravljeg mlijeka, a najveći udio ima svježi sir 34% ili 3,5 mil. tona, polutvrdi (26% ili 2,7 mil. t) i tvrdi sirevi (19% ili 1,9 mil. t). Najveći proizvođač sira je Njemačka sa 2,2 mil. tona ili 22% ukupno proizvedenog sira u EU. Slijedi Francuska s 1,9 mil. te proizvela zanemarivih 34 tisuće tona. Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska i Poljska zajedno proizvede 70% sveg sira u EU. Gotovo 5,2 mil. tona sireva vrijednih 20,8 milijardi eura izvezeno je iz EU u 2017., a oko 4,4 mil. tona protrgovano na unutarnjem tržištu.

Njemačka je najveći izvoznik s 1,2 mil. tona ili 23% ukupnog EU izvoza. Oko 830.000 tona sira iz EU izvezeno je u treće zemlje, najviše u SAD, 140.000 t, što je 17% ukupnog izvoza izvan EU. Slijede Japan, Švicarska, Južna Koreja i Saudijska Arabija. Najviše uvezenog sira, oko 60.000 t s trećih tržišta, u EU je stiglo iz Švicarske (52.000 t ili 90%). Slijede Novi Zeland i Norveška s oko 2000 t.

Pogledajte video: Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

CV
cvikcange
19:09 15.02.2019.

Meni su njihovi sirevi prefini. Oduvijek. Naši su skuplji od grama najčišćeg zlata, a slani u pm

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:07 15.02.2019.

Nismo mi dorasli tržištu EU - e u ničemu, osim što smo u svemu najskuplji.

TR
Trnjanec
17:53 15.02.2019.

Zašto onda nekome kod nas ne padne na pamet napraviti sir od 6 litara mlijeka umjesto 10, pa ga prodati po nižoj cijeni od trenutne? Ako cijena hrvatskog sira od 10 litara mlijeka iznosi 60 kn/kg, onda bi hrvatski sir od 6 litara mlijeka trebao koštati 36 kn/kg i proizvodnja trajati kraće. Očito se masovno prodaje i kupuje taj slabiji uvozni sir, dakle nije da ne postoji tržište. Ili je tu isto na djelu "ne ide nam prodaja baš" pa pametni menadžer smješten na poziciju po partijskoj dužnosti veli "znam! povisit ćemo cijene još više da nadoknadimo!"...? Ili recimo - propadaju rajčice jer je otkupna cijena niska, a otkupna cijena je niska jer se konačan proizvod slabo prodaje, a slabo se prodaje jer je preskup. Odeš u dućan jer ti treba pola litre pasirane rajčice, uvoz iz Italije (s troškovima prijevoza i uvoza) košta 3.5 kn za tetrapak i jedva ugrabiš zadnji na polici, a pored njega stoji polica puna domaće passate za 9 kn pri isteku roka trajanja. Ma ne mora biti ni 3.5 kn kao uvozni, neka bude 4.5 kn i prodavat će se više nego uvozni jer ipak svi preferiramo domaće i podržat ćemo domaću industriju kad god možemo. Ali kad rade budale od nas s tim cijenama, zašto da ih u tome podržavamo? Za sendvič je potpuno jednako dobra njemačka gauda za 30 kn/kg kao domaća za 60 kn/kg, a i filanoj paprici ne fali baš ništa ako se radi u talijanskoj passati za 7 kn/l umjesto domaćoj za 18 kn/l.