Lalovac u Bruxellesu:

EK će i dalje se inzistirati na provedbi ekonomskih preporuka

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
EK će i dalje se inzistirati na provedbi ekonomskih preporuka
12.05.2015.
u 19:46
Prijete prekomjerni deficit, javni dug i makroekonomske neravnoteže
Pogledaj originalni članak

Europska komisija sutra objavljuje nove ekonomske preporuke za Hrvatsku, ocjenjuje nacionalni plan reformi koje je Bruxellesu poslala hrvatska Vlada i odlučuje hoće li pojačati makroekonomski nadzor nad RH, a ministar financija Boris Lalovac danas je izjavio kako očekuje da će Komisijine preporuke i ocjene biti pozitivne.

– Očekujem pozitivno izvješće Komisije i ne očekujem da će biti pokrenut korektivni mehanizam nadzora. Međutim, ono što je sigurno jest da će monitoring i dalje biti vrlo snažan i da će se inzistirati na provedbi ekonomskih preporuka – rekao je ministar Lalovac nakon današnjeg sastanka Vijeća ministara ekonomije i financija EU. Na tom sastanku nije bilo riječi o tome što će Komisija sutra usvojiti, ali Lalovac je neformalno razgovarao s europskim povjerenikom Pierreom Moscovicijem premda nije htio iznositi detalje tog razgovora. Vijeće EU danas je prihvatilo ono što je Komisija objavila krajem veljače: dubinske ekonomske analize za svaku državu članicu, pri čemu je Hrvatska izdvojena kao zemlja kojoj prijeti ne samo prekomjeran deficit i javni dug nego i prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

– Komisija će ovaj put vjerojatno ići s manjim, ali puno jasnijim preporukama – rekao je Lalovac. Lani je EK dao Hrvatskoj osam preporuka, no u veljači je ocijenio da su one ispunjene u ograničenoj mjeri. – Budući da vide da ni druge zemlje ne provode baš sve preporuke, sada će naglasak biti na jačem i strožem monitoriranju strukturnih reformi – rekao je danas Lalovac.

Na novinarsko pitanje komentirao je i što se događa s hrvatskim građanima za koje je ustanovljeno da štede velik novac na računima banaka u inozemstvu. Identitet 20-ak takvih građana utvrđen je u razmjeni podataka s drugim državama EU.

– Svi su oni u petak ili u srijedu bili pozvani u Poreznu upravu, da se izjasne ili da objasne tako velike iznose. Neću nagađati, treba vidjeti kakve će iskaze dati, ali bitno je da više nema “nedodirljivih” i da će svi morati položiti račune i reći odakle im tolik novac, da vidimo je li tu bilo utaje poreza – rekao je Lalovac i dodao da RH u tome ima podršku Europske komisije.

>> EK Hrvatskoj: Prestanite kršiti europske uredbe

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DJ
djurex
21:36 12.05.2015.

sva mudrost ekonomskih preporuka eu sastoji se od toga da njihovim bankenstajnima prodamo obiteljsko srebro ...treba napraviti kolumnu eu gadosti..