izjednačavanje kvalitete

Ove tri kompanije mijenjaju recepte svojih proizvoda u svim zemljama

Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
Ove tri kompanije mijenjaju recepte svojih proizvoda u svim zemljama
03.02.2018.
u 10:28
Jedna od njih je HIPP koji se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj
Pogledaj originalni članak

Europska komisija je sinoć potvrdila da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanje kvalitete svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promjena ne kojima radi i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane.

Povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova je jučer istaknula tri kompanije koje mijenjaju recepte. Jedna od njih je HIPP koji se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj.

“Komisija je navela i da se Ferrero obvezao izjednačiti kvalitetu Nutelle u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednaka. Sada su ušli u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni“, kazala je Borzan.

Podsjetimo, istraživanje zastupnice Borzan je usporedbom hrvatske i njemačke Nutelle utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu . Sirutka je jeftinija sirovina. Također je primijećena značajna razlika u boji, konzistenciji, mirisu i okusu proizvoda: proizvod kupljen u Hrvatskoj je slađi, gušći i aromatičniji na kakao dok je proizvod iz Njemačke tamniji, aromatičniji na lješnjak i maziviji.

“Komisija je također navela Bahlsen, njemačku kompaniju koja proizvodi vafle i kekse, koji su se obvezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu “keksi s maslacem” koristiti isključivo maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel”, kazala je Borzan.

Pogledajte i galeriju: Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!


Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
restoran, hrana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

IG
Igggy
11:04 03.02.2018.

Još jednom bravo za zastpnicu Borzan!

NA
narod1
12:07 03.02.2018.

Jeoš jedan u nizu proizvoda koji nam dolazi a nije spomenut je Gilette. Prije 7 godina kupio sam Mach3 patrone i jedna je bez problema brijala po pola godine. Danas kada kupim istu već nakon tjedan dana struže kao zahrđali nož. St*ka jedna pokvarena europska. Za njih smo smetlište. Počnimo raditi kako treba da napravimo dostojan život i izađimo iz te nakaradne EU. Do sad su nas samo iskorištavali

Avatar Django
Django
11:21 03.02.2018.

Rezultat svega je da sada u Hrvatskoj i drugim zemljama kvaliteta Nutelle neće biti kao ona u Njemačkoj ili Italiji, nego će se i tamo srozati da bi svugdje bila ista. Za očekivati je da i drugi proizvođači slijede taj primjer. Ma bravo, veliki uspjeh gospođe europarlamentarke! To se kod nas u Zagrebu zove - dati dreku pljusku.