raspad carstva

Pad Magme: A vrijedila je 1,5 milijardi kuna

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Pad Magme: A vrijedila je 1,5 milijardi kuna
22.02.2012.
u 07:30
Cijena dionice trenutačno je 1,2 kune, a nekad je bila 315. Fižulić kaže da je za sve dobro pa i za sve loše on najveći krivac.
Pogledaj originalni članak

Javna dražba robe bivše trgovine Magma, i to vrijedne 1,58 milijuna kuna, održat će se u petak u Osijeku. U Splitu je u ponedjeljak Željko Kerum u svom trgovačkom lancu promijenio bravu na prodavaonici Turbo limacha, koju su radnici čuvali kako bi roba iz te nje bila zalog za isplatu njihovih plaća.

Slom carstva

Ovo su najnoviji trenuci raspada carstva Goranka Fižulića i njegove Magme, čiji je kraj počeo 2008. godine, početkom svjetske ekonomske krize, koja se zatim pretvorila u recesiju.

A samo godinu dana prije, 2007., Magmina tržišna kapitalizacija dosezala je vrijednost od čak 1,5 milijardi kuna.

Cijena dionice na vrhuncu bila je 315 kuna, a danas vrijedi jedva 1,2 kune.

Prije pet godina Magma je krenula u inicijalnu javnu ponudu s ukupno 1,220.000 dionica. Interes za Magmin IPO bio je golem, četiri puta veći od ponuđenih dionica, pa je za konačnu cijenu dionice određen najveći mogući iznos iz prospekta – 238 kuna.

Za tih 1,22 milijuna dionica, što je bilo 25 posto dionica Magme, ulagači su platili 290,360.000 kuna. Danas te dionice vrijede 1,4 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Magme bili su u 2008. godini gotovo milijardu kuna. U prvih devet mjeseci ove godine Magma je pala na 280 milijuna kuna prihoda. U međuvremenu počela su otpuštanja zaposlenih, zatvaranje prodavaonica, a Fižulić je dokapitalizacijama i strateškim partnerstvom pokušao spasiti svoje carstvo. Tako je većinski udio u lancu trgovina dječje opreme i igračaka Turbo limach prodao srbijanskom poduzetniku Slobodanu Vukičeviću, s kojim je zatim ušao u spor uz međusobne optužbe o nepodmirenju preuzetih obveza.

Spor zbog Turbo limacha

Turbo limach time nije spašen, što pokazuje i zadnji primjer sa splitskog prodajnog mjesta jer je tvrtke koja upravlja tim trgovinama pod blokadom i pokrenut je zahtjev za stečaj. U tvrtki Mid Bau, koja u petak prodaje Magminu robu u Osijeku, kažu da im Magma mjesecima nije platila najamninu i režije zbog čega su zaplijenili robu i pokrenuli ovrhu.

Goranko Fižulić, koji je na putu u inozemstvu, kratko nam je komentirao najnovija događanja u Magmi. Tako kaže da Magma d. d. nije ni na koji način umiješana u događanja u prodavaonicama Turbo limacha jer one posluju u sklopu tvrtke Adria Design, u kojoj je Magma manjinski dioničar i nema utjecaj na poslovne odluke. Fižulić napominje i da se istodobno vodi sudski spor s većinskim vlasnikom.

– Skupština Adria Designa u ponedjeljak je donijela odluke koje će, ako se realiziraju, omogućiti isplatu svih vjerovnika pa tako i plaća zaposlenika – kazao nam je Fižulić. Za osječki slučaj, pak, kaže da je to predmet sudskog spora između Magme i jednog inozemnog vlasnika prostora.

– Magma nije prihvatila zahtjeve najmodavca pa je on izvršio ovrhu nad trgovačkom robom – kaže Fižulić.

Na pitanje kako komentira da je gotovo nestala tržišna kapitalizacija Magme, kaže da je on najveći krivac i za ono nekada što je bilo dobro pa tako i za ovo što je danas loše.

– Ali postoje još neki drugi i treći. Ostavimo da negdje u budućnosti netko prosudi zašto se raslo i kada i kako i zašto se umiralo – poručuje Fižulić.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

PR
propalica
07:34 22.02.2012.

tipičan primjer čovjeka koji se ugušio prevelikim zalogajem...

TE
Testera
07:36 22.02.2012.

Luzer. Iskoristio je HDZ-ovu nesređenu i zaostalu državu da bi ljudima prodavao kineske đinđe minđe za velike pare. Neš ti biznismena.

Avatar WindFucker
WindFucker
10:33 22.02.2012.

22.02.2012. u 10:31h mravac8 je napisao/la: ______________________________________________________________ Možda to i jest zamjena jednog poreza drugim, no nikako nije novo porezno opterećenje zbog kojeg bi gospodarstvenici selili svoje kompanije u druge države. A još je i društveno odgovorno.