Promo

Plinske boce nisu sve iste

Foto: PR FOTO
Plinske boce nisu sve iste
VL
Autor
PR Članak
12.02.2016.
u 13:12
Na hrvatskom tržištu u prodaji se nalazi i određeni broj boca koje nisu pregledane u skladu s propisima. Doznajte kako ih prepoznati! Crodux plin distribuira autoplin isključivo usklađen s normom EN 589, koja garantira visoku čistoću autoplina.
Pogledaj originalni članak

Kako se ukapljeni naftni plin (UNP) na tržištu pojavljuje u velikom rasponu mješavina i namjena, potrošačima se nije uvijek lako snaći. Važno je, međutim, znati da u Hrvatskoj ne isporučuju svi distributeri autoplin usklađen s normom EN 589, koja garantira visoku čistoću autoplina, veći broj prijeđenih kilometara i duže servisne intervale automobila.

“Na žalost, po primjeni norme EN 589 Hrvatska je u Europskoj uniji negativna iznimka, u ostalim zemljama članicama ona je obvezujuća, a kod nas je poštuje Crodux plin. Kupci moraju biti svjesni kvalitete autoplina kojeg kupuju i birati samo onaj koji je sukladan normi EN 589. Crodux plin isporučuje autoplin isključivo u navedenoj normi”, pojašnjava Borna Breyer, direktor komercijale sektora za UNP u Crodux plinu.

Više kilometara s manje kuna

Unatoč nepoštivanju norme za kvalitetu autoplina, kvaliteta uvijek nađe put do kupca, pa je sve veći broj korisnika koji prepoznaju prednosti autoplina po normi EN 589. Među prvima je Taxi Cammeo koji je s Crodux-ovim autoplinom ostvario značajne uštede na gorivu, ali i zadržao jamstvo za svoja vozila. „S obzirom da naša flota godišnje prijeđe preko 20 milijuna kilometara, izrazito nam je važno da plin bude tražene kakvoće kako bismo se držali unutar dogovorenih garancija. Kako naša vozila trošeći autoplin po normi EN 589 zagađuju otprilike 29 posto manje nego dizelska vozila, značajno smo pridonijeli i zaštiti okoliša te smo kroz smanjenu potrošnju ostvarili uštede od 30 posto, čime smo bili u mogućnosti investirati u daljni razvoj. Zbog toga vjerujemo da će se naša suradnja s Crodux plinom nastaviti“, izjavio je Petar Dragić, direktor TAXI Cammea Zagreb.

Pazite i na razliku između zimske i ljetne smjese UNP mix-a

Uz ukapljeni naftni plin u obliku autoplina, Crodux u ponudi ima i UNP u bocama za viličare u kvaliteti autoplina, UNP u bocama za domaćinstvo, mješavinu propana i butana te propana za korištenje kroz spremnike za UNP. Crodux plin posjeduje četiri poslovne jedinice, u Svetom Križu Začretju, Antunovac (Osijek), Kukuljanovo (Rijeka) i Posedarju kod Zadra, u kojima ukupno može skladištiti više od 3500 tona UNP-a. Svaka poslovna jedinica posjeduje punionicu boca te utakalište i istakalište autocisterni. Osim u kvaliteti UNP-a (EN 589) ono po čemu se Crodux plin također razlikuje od drugih distributera je i vlastiti laboratorij za kontrolu kvalitete u kojem se kontrolira svaki ulaz i izlaz UNP-a. Crodux plin je također jedini distributer koji prodaje mješavinu UNP-a u ljetnoj i zimskoj kvaliteti, čime se kupcima i krajnjim potrošačima jamči korištenje UNP-a u svim vremenskim prilikama. Standardna ljetna kvaliteta UNP mješavine sadrži omjer 40 posto propana i 60 posto butana, a zimska kvaliteta obrnute omjere te niski postotak nezasićenih ugljikovodika što je izrazito bitno za industrijske potrošače.

Provjerite bocu prije nego kupite plin

Punionice Crodux plina opremljene su najmodernijom opremom za punjenje UNP-a u boce te svaka posjeduje najmodernije uređaje za detekciju propuštanja UNP-a iz boce (čime se garantira sigurnost prilikom korištenja), kao i digitalnim vagama koje jamče da je boca napunjena deklariranom količinom UNP-a. U svojim punionicama Crodux plin poštuje i stroge interne i zakonske procedure oko pregleda boca za UNP, a boce kojima je istekao atest izdvajaju se i šalju na reatestiranje. Nažalost, u Hrvatskoj ne poštuju svi iste stroge propise kao Crodux plin i INA, jedini distributeri koji na tržište ne stavljaju u upotrebu boce bez atesta. Na tržištu se nalazi određeni broj boca napunjenih UNP-om koje nisu u skladu s propisima, jer nisu pregledane i atestirane.

U dnevnom obrtaju u prosjeku se vraća 7-10 posto neatestiranih boca, čime se izravno ugrožava sigurnost ljudi i imovine. Atestiranje je iznimno važno, jer neatestirana boca za UNP može biti potencijalna opasnost za ljude i imovinu, zbog čega mora biti periodično pregledana. Propisi po ovoj problematici jasno određuju pravila odnosno distributer neatestiranu bocu ne smije napuniti UNP-om i staviti u uptrebu na tržište. Kako u Hrvatskoj sustav nadzora atestiranja trenutačno ne funkcionira kako bi trebao, potrošačima se savjetuje da sami utvrde je li boca atestirana i ispravna. Evo kako to možete učiniti:

Foto: PR FOTO

Pogledajte na vecernji.hr