'ZALETILI SE'

Prije dvije godine uveli su šestosatno radno vrijeme: Evo što se dogodilo!

Foto: Shutterstock
Prije dvije godine uveli su šestosatno radno vrijeme: Evo što se dogodilo!
04.01.2017.
u 18:09
I dok javni sektor zasada u potpunosti odbacuje ovakvu ideju, švedska tehnološka grana vrlo je otvorena prema novim definicijama radnog vremena
Pogledaj originalni članak

Švedski eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uskoro će, po svemu sudeći, doživjeti svoj potpuni krah s obzirom na to kako su i najveći zagovaratelji ovakvog sustava jednostavno odustali.

U ovom 'eksperimentu' sudjelovalo je 68 medicinskih sestara u Gothenburškom domu za starije i nemoćne, čija je uobičajena satnica reducirana s 8 na 6 sati kako bi se popravilo raspoloženje radnika, njihova sreća, zdravlje i kako bi naposljetku što bolje skrbili za svoje pacijente.

Preliminarni rezultati, prema Bloombergovom izvješću, pokazali su kako su ti ciljevi ispunjeni. No gledano s financijske strane, ovakav sustav pokazao se posve neodrživim. Grad je bio primoran zaposliti 17 novih zaposlenika što ih je koštalo dodatnih 12 i pol milijuna kuna.

Gradske vlasti odbacile su prijedlog kojim bi šestosatni radni dan uveli kao konačno rješenje, kako troškovi ne bi potpuno izmakli kontroli.

Daniel Bernmar, lokalni lijevo-orijentirani političar, i jedan od najgorljivijih zagovaratelja za ovakav sustav radnih sati priznao je kako je preskupo iznijeti ovakav model, ali s obzirom na konstantno bogaćenje društva u obzir se moraju uzeti dugoročne posljedice koje bi mogle imati pozitivan predznak.

- Što smo bogatiji, tim više moramo tu prednost moramo iskoristi za neke druge beneficije, osim za novije automobile ili još veću potrošnju.

I dok javni sektor zasada u potpunosti odbacuje ovakvu ideju, švedska tehnološka grana vrlo je otvorena prema novim definicijama radnog vremena kakvog sada poznajemo.

Tako je Filimundus, tvrtka koja se bavi razvijanjem aplikacija, stacionirana u Stockholmu, prošle je godine uvela šestosatno radno vrijeme jer je sve ukazivalo na to kako osam sati na poslu nije bilo nimalo efektivno kao što su mislili.

- Ostati usredotočen na specifičan zadatak osam sati zaista je velik izazov. Kako bi se nosili s time, radimo više stvari odjednom i odlazimo na pauze kako bi naš radni dan bio podnošljiv. U isto vrijeme teško nam je odvojiti vrijeme za privatan život - argumenti su koje iznosi Linus Feldt, izvršni direktor Filimundusa.

S njime bi se mogao složiti i Toyotin servis za kupce, također u Švedskoj, koji je svoje broj sati u smjenama srezao još prije 13 godina i još uvijek se nije predomislio. Učinci? Servis je gotovo odmah uočio porast produktivnosti, ali i financijski rast.

>> Francuzi od 1. siječnja imaju pravo biti nedostupni izvan radnog vremena

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:47 06.01.2017.

krače vrijeme ne pogoduje med. sestrama... bolje duže pa kad sve napravi što treba ostaje malo za poigrat se s doktorima

DO
dopizdilomi
13:49 06.01.2017.

Grad je bio primoran zaposliti 17 novih zaposlenika što ih je koštalo dodatnih 12 i pol milijuna kuna. Predložio bih gradu da otpusti 12 sestara i uvede 12 satno radno vrijeme, normalno za istu plaću.

TH
than
23:58 06.01.2017.

Znaci ukratko su dozivjeli ono sto se kod nas godinama odvija.... Ne mislim pod time na medicinske sestre, vec na odredjeni dio javnog sektora. Zato se u Svedskoj ne ispija kava oko ministarstava, uprava, agencija, a kod nas nemas gdje sjesti, dok sjedis i gledas kako se odredjena osoba trebala vratiti vec prije sat vremena.... I ne mozes joj nista...