PROMO

Započeo projekt „Čuvari svježeg zraka“: U zagrebačkoj osnovnoj školi mjerit će se kvaliteta zraka u učionicama

BOSQAR INVEST
Foto: Promo
1/6
18.09.2024.
u 14:35

Nakon što su istraživanja kvalitete zraka provedena u učionicama hrvatskih škola pokazala visoku koncentraciju ugljičnog dioksida, što direktno utječe na veću prisutnost patogena i doprinosi smanjenju kognitivnih funkcija, u zagrebačkoj Osnovnoj školi Kajzerica s početkom školske godine započeo je i pilot projekt pod nazivom „Čuvari svježeg zraka“.

Ovim projektom, koji za cilj ima upravo osvijestiti potrebu za brigom o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima te obrazovnim ustanovama u kojima mladi provode više sati dnevno, Osnovnoj školi Kajzerica BOSQAR INVEST je donirao ukupno 30 specijaliziranih uređaja za mjerenje kvalitete zraka. Uređaji, koji će biti raspoređeni u učionicama svih osam generacija školaraca, tako će kontinuirano pratiti razine ugljičnog dioksida i u realnom vremenu upozoravati na kakvoću zraka.

Velimir Gašparović, Calyx_Mario Bošković, v.d. ravnatelja
Foto: Promo

Povišene razine CO smanjuju kognitivne sposobnosti i predstavljaju zdravstveni rizik. Mnoge su zemlje već regulirale standarde kvalitete zraka u učionicama, postavljajući granicu na 1000 dijelova na milijun (ppm) i propisujući minimalni dotok svježeg zraka od 30 kubnih metara na sat po osobi. Tijekom pilot istraživanja koje smo proveli u jednoj zagrebačkoj školi, koncentracija CO iznosila je 4500 ppm, što je daleko iznad preporučenih vrijednosti i već predstavlja zdravstveni problem. Naime, CO je i pokazatelj prisutnosti drugih nusprodukata disanja, uključujući patogene respiratornih bolesti. To nas je potaknulo na ugradnju uređaja za mjerenje kvalitete zraka u učionicama, koji detektiraju prezasićenost ugljikovim dioksidom i upozoravaju na potrebu za prozračivanjem. Ili, kako kaže naš slogan: Pozor, pozor, otvori prozor!“, pojašnjava idejni začetnik Velimir Gašparović iz tvrtke Calyx, koja je dio BOSQAR INVEST grupe.

Predstavljajući cijeli projekt pod nazivom „Čuvari svježeg zraka“, koji su osmislili i pokrenuli stručnjaci iz hrvatske tvrtke Calyx, istaknuto je da uređaji na zaslonu prikazuju trenutnu koncentraciju CO₂, kao i oznaku razine: zadovoljavajuća (zeleno), umjereno loša (žuto) ili loša (crveno). Osim prikaza trenutnog stanja u učionicama, uređaji će omogućiti centralizirano prikupljanje podataka na jednom mjestu u svrhu sustavnog praćenja kvalitete zraka kroz duže razdoblje putem svima dostupnog web sučelja.

Darko Horvat, predsjednik Uprave BOSQAR INVESTA
Foto: Promo

„Mnoge škole suočavaju se s izazovom održavanja optimalne kvalitete zraka, što utječe na koncentraciju, pamćenje, a samim time i rezultate učenja. Ovim projektom i donacijom želimo školama pružiti alate, resurse i stručnost u rješavanju tog izazova. Vjerujemo da svako dijete zaslužuje zdravo okruženje za rast i razvoj, a ova donacija tek je dio naših napora u korištenju inovativnih rješenja pri stvaranju zdravijeg okruženja za generacije koje dolaze. Ovaj pilot projekt jedna je u nizu inicijativa kojima BOSQAR INVEST ulaže u zajednicu te je dio naše ESG strategije“, istaknuo je Darko Horvat, predsjednik Uprave BOSQAR d.d.-a.

„Odmah po predstavljanju ideje projekta, tražio sam i dobio punu suglasnost Školskog odbora, a onda i Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, koji su prepoznali važnost kvalitete zraka u učionicama, što izravno utječe na zdravlje, dobrobit, kao i školski uspjeh naših učenika. Drago nam je što je ova inicijativa s provođenjem započela upravo u našoj školi i što ćemo biti primjer ostalima da je moguće 'disati svježije'“, zaključio je prilikom predstavljanja projekta Mario Bošković, v.d. ravnatelja Osnovne škole Kajzerica.

Uređaj
Foto: Promo

Cjelokupan projekt, kao i inicijalna donacija uređaja zagrebačkoj osnovnoj školi, pokrenuti su s ciljem podizanja svijesti o temi kvalitete zraka u zatvorenim prostorijama, a posebice u obrazovnim ustanovama i drugim zatvorenim prostorima gdje djeca i mladi provode značajno vrijeme uzimajući u obzir temu kvalitete zraka kao jednog od značajnijih izazova s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije