OD 1. SIJEČNJA

Pitali smo trgovce koliko će naplaćivati male vrećice: 'Ne znam kako će kupci reagirati'

Foto: Press Association/Pixsell
19.09.2024.
u 11:42

Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu, a neće biti dopušteno prodavati ih na blagajnama

U praksi korak unatrag, ali u teoriji korak unaprijed. Uvođenje obvezne naplate vrlo laganih plastičnih vrećica, onih u koje pohranjujemo voće i povrće u svakodnevnoj nabavi, vratit će nas u doba naših baka i djedova, kada su u trgovinama i na tržnicama šuštali papirnati škarnicli i kada su se gospođe hvalile svojim raskošnim cekerima, komentiraju to kumice sa zagrebačkih placeva. Pa ipak, mjera je to koja bi trebala odigrati ulogu za bolju budućnost jer razlog je, objašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, smanjenje prosječne potrošnje laganih plastičnih vrećica.

Cijena 10 centi?

Da ćemo vrećice s odjela povrća i voća s početkom iduće godine plaćati, najavila je nedavno u HRT-ovoj emisiji Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom pri spomenutom Ministarstvu. Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu, a neće biti dopušteno prodavati ih na blagajnama.

Cijena vrećica nije propisana, već će trgovci o njoj sami odlučivati, a od pet trgovačkih lanaca kojima smo poslali pitanje vezano uz visinu naplate, odgovor je pristigao tek od dva, ali bez konkretnog iznosa koji planiraju uvesti od 1. siječnja. A da bi primjerena cijena bila deset centi po vrećici, smatra Ivančica Rafaj, prodavačica na tržnici u zagrebačkoj Dubravi.

VEZANI ČLANCI:

– Mislim da je super ideja da se to uvede, ali ne znam kako će kupci reagirati kada im budemo obznanili da će se nešto što su do jučer uzimali besplatno sada naplaćivati. Trebat će vremena da se prilagodimo, i trgovci i mušterije – komentira Ivančica Rafaj.

Stvar je navike, ali i našeg mentaliteta koji se naviknuo na plastiku na svakom koraku, dodaje ona, unatoč održivim opcijama kojih je u posljednje vrijeme sve više. Da na tržnicama vlada svojevrsna pohlepa za vrećicama, potvrđuje i kumica Ana s Kvatrića, koja se boji da će kupci imati mahom negativne reakcije.

– Nisam još razmišljala o cijeni, ali ljudi i dalje uglavnom hodaju s plastikom po tržnici, iako ovdje imaju i više prostora da namirnice uzmu u svojoj ambalaži. Moramo si priznati da smo postali previše rastrošni s tim vrećicama, a dok nas netko ne opali po džepu, nećemo ni naučiti bolje – dodaje Ana.

Cilj manja potrošnja

A promjene koje će nastupiti u 2025. rezultat su europske direktive čije su odrednice u nas implementirane Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Sve države članice Europske unije trebale bi poduzeti mjere za znatno smanjivanje potrošnje laganih plastičnih vrećica, a one mogu uključivati određivanje cijene, poreza i pristojbi koji su se pokazali posebno djelotvornima u smanjivanju njihove potrošnje, odgovaraju u resornom Ministarstvu na naš upit. Tu, među ostalim, spada i odluka koja je posljednjih nekoliko godina donesena za vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrometara.

– S obzirom na to da su stope recikliranja takvih vrećica bile niske te zbog niza praktičnih i gospodarskih poteškoća kao što su neisplativost odvojenog skupljanja, različit polimerni sastav, onečišćenost otpadnih vrećica i visoki troškovi prijevoza zbog male mase, s početkom 2022. uvedena je zabrana stavljanja na tržište – zaključuju u Ministarstvu.

Više održivih tema pronađite na portalu Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Komentara 2

OO
Ooooooopići
14:50 19.09.2024.

OK ako smo zatrovali prirodu već sa raznim otrovima, šta je sa vojnim otpadom u Jadranskom moru koji se i dalje deponira na službeno rezervirane pozicije. Na dnu pred obalom Pesara, pedesetak milja od istarske obale, nalazi se ogromni arsenal bombi iz Drugog svjetskog rata i iz vojne misije NATO-a iz 1999., prilikom bombardiranja Srbije. Koncentracija iperita, fosfora i ostalih otrovnih kemikalija je zastrašujuća, a bombe su podložne mijenama morske struje, radi se o pokretnom arsenalu smrti.NATO-ovi avioni bombe i rakete izbacuju u Jadransko more, i to ne samo u posebne zone, već i u blizini obale, najnovije je šokantno otkriće koje će sigurno uznemiriti Hrvate. To rezultira zastrašuje velikom koncentracijom otrovnih kemikalija, a s obzirom da su bombe podložne mijenama morske struje, radi se o pokretnom arsenalu smrti. I sad ćemo mi osporiti upotrebu kesica.

TM
trade_mark
14:30 19.09.2024.

ne znam kako će kupci reagirati. noćima ne spavam i ne jedem. kakve gluposti. treba vrećica koštat 2 eur pa nek se žali kome smeta. postoje cekeri, koristite ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije