Promo

Rezultati pilot projekta prijenosa znanja i najboljih praksi EBRD-a HAMAG INVEST-u

Foto: PR FOTO
Program usluga poslovnog savjetovanja
Foto: PR FOTO
Program usluga poslovnog savjetovanja
VL
Autor
PR Članak
08.05.2014.
u 12:28
Pogledaj originalni članak

Danas su na završnoj svečanosti povodom formalnog zaključenja Programa usluga poslovnog savjetovanja (Small Business Support – SBS) Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavljeni rezultati pilot projekta prijenosa znanja i najboljih praksi Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST). Europska banka za obnovu i razvoj, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije te Ministarstvo poduzetništva i obrta proveli su 14-mjesečnu suradnju koja je obuhvatila 25 zajedničkih projekata malih potpora iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša, nekoliko višednevnih edukacija za djelatnike HAMAG INVEST-a i konzultante te izradu opsežne studije ispitivanja tržišta konzultantskog sektora u Hrvatskoj. Pored toga, EBRD SBS proveo je formalni transfer znanja, metodologija, datoteka i dokumentacije HAMAG INVEST-u, čime ova međunarodna institucija osigurava dugoročnu održivost te nastavak svojih programa kroz jednu nacionalnu instituciju. U sklopu ovog projekta, EBRD SBS prenio je HAMAG INVEST-u svoje cjelokupno 12-godišnje iskustvo u radu sa sektorom malog gospodarstva u Hrvatskoj te subvencioniranja savjetodavnih usluga za projekte mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Program suradnje započeo je potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između ove dvije institucije u ožujku 2013. godine. Financiranje ovog programa suradnje omogućila je Europska banka za obnovu i razvoj s 1,4 milijuna kuna te Vlada Republike Hrvatske koja je dodijelila potpore za 25 projekata u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna.

Ovo je ujedno bila prigoda za prezentaciju investicijske vrijednosti realiziranih projekata. U vrlo konstruktivnom susretu poslovne zajednice s državnim institucijama, prezentirana je i studija konzultantskog tržišta, vrlo vrijedan analitički dokument kakav nije izrađen u posljednjih desetak godina.

Svečani skup otvorio je prigodnim riječima Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta: „Suradnja dviju institucija kao što su Europska banka za obnovu i razvoj i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije pravi je put za učinkovitu podršku malim i srednjim poduzetnicima na kojima počiva snaga svakog gospodarstva. Živimo u suvremenom svijetu čija razvijenost ima cijenu u ekološkom smislu. Stoga Ministarstvo poduzetništva i obrta pitanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša prepoznaje kao elementarni dio opće kulture suvremenog čovjeka, a ujedno i kao veliku priliku za male i srednje poduzetnike. Zahvalni smo na ovom transferu znanja i naša daljnja nastojanja svakako će se nastaviti u istom smjeru.“

Charlotte Ruhe, direktorica EBRD Small Business Support komentirala je: “Mali i srednji poduzetnici susreću se sa izazovima koje ne možemo riješiti samo financiranjem. Potrebna su im profesionalna znanja kako bi unaprijedili svoje poslovanje i dalje rasli. To je razlog zbog kojeg gradimo snažna, konkurentna tržišta poslovnog savjetovanja koja će u budućnosti rasti te ih povezujemo s lokalnim partnerima koji će preuzeti naš posao.“

Zadovoljan rezultatima provedenog projekta, Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a zaključio je: „Uspješan završetak zajedničkog projekta Europske banke za obnovu i razvoj i HAMAG INVEST-a ukazuje na potrebu još intenzivnijeg uključivanja javnih institucija u poticanje ekološki osviještenog poduzetničkog djelovanja. Danas kada se poseban naglasak stavlja upravo na održivi razvoj, realizacija ovog i sličnih projekata predstavlja ulaganje u budućnost u pravom smislu riječi. Poduzetnici kao generatori razvoja i napretka svakog gospodarstva, pa tako i hrvatskog, idealan su kanal za planiranje te budućnosti.“

Prilikom predstavljanja rezultata programa suradnje između EBRD-a i HAMAG INVEST-a, prezentirani su sljedeći podaci:

  • Prijenos znanja i praktična izobrazba za ključne djelatnike Sektora za razvoj malog i srednjeg poduzetništva HAMAG INVEST-a
    Djelatnici EBRD BAS-a su kroz 30 in house edukacija prenijeli svoje cjelokupno znanje, metodologije, procedure, dokumentaciju i datoteke HAMAG INVEST-u. Na taj način će ovaj program EBRD-a koji su u potpunosti tijekom 12 godina financirali donatori nastaviti postojati kroz jednu nacionalnu instituciju.
     
  • 25 zajedničkih projekata malih potpora za male i srednje poduzetnike iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša
    Dodijeljeno je 25 malih potpora hrvatskim malim i srednjim tvrtkama za korištenje konzultantskih usluga iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Korišteni su isključivo domaći konzultanti, a tipični projekti kao što su energetski pregledi tvrtki, uvođenje energetskih i okolišnih međunarodnih standarda te studije za uvođenje nekog od obnovljivih izvora energija generirale su 6,6 milijuna kuna potencijalnih daljnjih kapitalnih investicija kod tvrtki. Najviši iznos potpore po ovom Projektu iznosio je 70.000,00 kuna, dok je maksimalni intenzitet ukupno prihvatljivih troškova konzultantskih usluga bio 75%.
     
  • Studija konzultantskog tržišta u Hrvatskoj
    Studija ispitivanja konzultantskog tržišta pokazala je potražnju malih i srednjih tvrtki te ponudu aktualnih konzultantskih usluga na hrvatskom tržištu. Konzultantski sektor osobito je važan uzme li se u obzir činjenica da su konzultanti jedna od glavnih poluga za povlačenje EU fondova, posebno kod malih i srednjih tvrtki. Studija će poslužiti kao predložak za daljnje planiranje programa HAMAG INVEST-a, pritom imajući u vidu potrebe sektora malih i srednjih tvrtki.
     
  • Edukacije za konzultantski sektor
    Za 45 hrvatskih konzultanta predviđene su dvije višednevne edukacije. Prva je bila posvećena standardu za Energetski management ISO 5001. Druga će se održati u svibnju 2014., a odnosi se na pripremu i provođenje EU fondova. Svrha obje edukacije jest podizanje standarda i kvalitete hrvatskog konzultantskog sektora te kreiranje stručnjaka u područjima koja su deficitarna.
     
  • Edukacije za djelatnike HAMAG INVEST-a
    Djelatnici HAMAG INVEST-a pohađali su edukacije iz područja evaluacije projekata koji uključuju energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša te edukaciju iz područja napredne financijske analize.

Ostvareni učinci dodijeljenih bespovratnih sredstava biti će vidljivi u roku od godinu dana od isplate sredstava. Očekivani učinci projekta na male i srednje poduzetnike obuhvaćene ovim programom su: povećanje izvoza, smanjenje troškova, zadovoljenje ekoloških standarda poslovanja, smanjenje izbacivanja štetnih emisija u okoliš, povećanje energetske učinkovitosti, poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i slično.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr