Bez dogovora

Seljaci ne popuštaju, ne daju svoju pšenicu za manje od 1,20 kn

Foto: Ivica Galović
Seljaci ne popuštaju, ne daju svoju pšenicu za manje od 1,20 kn
12.07.2010.
u 16:14
Ministar Petar Čobanković i predstavnici mlinarsko-pekarske zajednice danas su izbjegavali novinare, no stav Žitozajednice poznat je već otprije - cijenu će odrediti tržište.
Pogledaj originalni članak

Seljaci s jedne te mlinarsko-pekarska industrija i trgovci s druge strane danas nisu uspjeli naći zajednički jezik oko otkupne cijene pšenice, čak ni uz posredovanje ministra Petra Čobankovića.

Nakon tri sata žučne rasprave predstavnici seljačkih udruga poručili su da ne odustaju od 1,20 kuna za kilogram uvjereni kako će za 10-ak dana cijena pšenice biti i viša jer će žetva biti mršava - najviše 450 tisuća tona, dok su hrvatske potrebe najmanje 550 tisuća tona.

Prvi je cijenu ponudio tek Ivica Ćapo, direktor Žitnih terminala - i to od 0,90 kn/kg. Seljaci međutim tvrde kako je pšenica na mađarskoj burzi već premašila kunu za kilogram, a u Francuskoj i Italiji već stoji i 1,40 kuna za kilogram. I kad bismo uvozili pšenicu iz Mađarske, njezina cijena s carinom i transportom ne bi bila niža od 1,20 kuna, koliko sada traže, poručuju.

Prema riječima Matije Brlošića iz udruge Brazda stanje u agraru je nažalost takvo da mnogi mali seljaci u Slavoniji, unatoč preporukama da čekaju, već prodaju svoju pšenicu po puno nižoj cijeni jer su dužni na sve strane. Predstavnici Podravke jučer su pak, kazali su seljaci, ustvrdili kako oni čekaju kraj žetve nakon čega će im ponuditi najrealniju cijenu. No, za neizvjesnost oko otkupa kao najvećeg krivca vide Agrokor.

Stjepan Kunovac iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) kaže kako su iz Agrokora već odašiljali signale kako oni neće otkupljivati pšenicu, no umjesto prvotnih 125 tisuća tona danas već spominju zalihe i od 200 tisuća tona, čime i te kako ruše cijenu pšenice.

Ministar Petar Čobanković i predstavnici mlinarsko-pekarske zajednice danas su izbjegavali novinare, no stav Žitozajednice čije članice drže više od 80 posto hrvatskog tržišta mlinsko-pekarskim proizvodima poznat je već otprije - cijenu ne dogovora Žitozajednica, ona isključivo ovisi o tržištu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar m_m
m_m
17:38 12.07.2010.

\"... ne daju svoju pšenicu za manje od 1,20 kn\" Pa tko ih tjera? Ako ne nađu kupca - nek je bace! Jel smo htjeli tržnu ekonomiju? Pa eeeevo tržne ekonomije ... I sad opet ne valja?

TO
tomy
18:55 12.07.2010.

vecina ljudi sto ovo komentira nema pojma o cemu pise. balavurdija. i potplaćeni.

IS
istima
08:06 13.07.2010.

ah........ spoticaji, spoticaji....