nekretninski triler

Škegrine Quaestus nekretnine preuzeo Kutle?

Foto: 'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
'29.06.2009., Zagreb - Borislav Skegro, direktor Questusa i bivsi ministar financija. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'31.05.2011., Zupanijski sud, Zagreb - Milan Horvat i odvjetnik Marijan Hanzekovic dolaze na sudjenje u vezi afere Spice. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'26.12.2011., Zagreb - Zlatko Matesa, predsjednik HOO-a popio je pice u drustvu prijatelja na zagrebackoj spici. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
17.01.2012.
u 12:00
Nadzorni odbor Quaestus nekretnina bez suglasnosti dioničara fonda za novog upravitelja odabrao je društvo iza kojeg navodno i dalje stoji Milan Horvat, ali i najpoznatiji tajkun
Pogledaj originalni članak

Nedavna odluka Nadzornog odbora Quaestus Nekretnina da za novog upravitelja tog fonda imenuje Fima Global Invest probudila je velike strasti među sudionicima cijele te priče i društva Quaestus Investa koje je donedavno upravljalo tim fondom.

Uvjetovana suglasnost

Tom je odlukom Nadzorni odbor u sastavu Zlatko Mateša, Marijan Hanžeković i Željko Marić smijenio Borislava Škegru i Tomislava Matića s mjesta predsjednika i člana uprave Fonda, a sukladno rješenju Hanfe otprije nekoliko mjeseci kojim je ona Quaestus Investu, pa time i Škegri te Matiću, oduzela licenciju na godinu dana zbog nezakonitog upravljanja Quaestus Nekretninama. No, prava triler priča može se čuti među dobro upućenima u zbivanja oko Quaestusa i oko toga koja je pozadina imenovanja Fima Global Investa. U toj priči pala su ostavke u NO-u fonda, neki članovi NO-a uvjetovali su svoju suglasnost za imenovanje novog upravitelja sazivanjem glavne skupštine dioničara, priča govori i o navodnom vraćanju dugova preko fonda za nenaplaćene odvjetničke usluge, a na kraju kao objašnjenje svih događaja oko Quaestusa neki dođu i do neizbježnog Miroslava Kutle.

Hanfa je dakle NO-u Quaestus Nekretnina naložila da promijeni upravitelja jer Quaestus Invest nema licenciju. No, način odabira novog upravitelja ispao je sporan. NO je imenovao na sjednici 5. siječnja ove godine za upravitelja Quaestus Nekretnina Fima Global Invest bez suglasnosti dioničara fonda. Zbog toga je član NO-a Mario Žižek podnio potkraj prosinca ostavku jer smatra da NO nije mogao bez suglasnosti dioničara, odnosno njihove skupštine, imenovati novog upravitelja.

Unatoč ostavci Žižeka, Mateša, Hanžeković i Matić, pozivajući se na mišljenje Hanfe koje su naknadno tražili, dakle, imenuju Fima Global Invest novim upraviteljem fonda uz obećanje članu NO-a Oscaru Eduardu Hasbunu Martinezu, koji je time uvjetovao svoj potpis na ugovor s Fima Global Investom, da će se u roku od 60 dana sazvati skupštinu dioničara na kojoj će se raspravljati o odabiru društva za upravljanje fondom.

Protivnici imenovanja Fima Global Investa za novog upravitelja Quaestus Nekretnina tvrde da većina dioničara tog fonda, a to su u prvom redu mirovinski fondovi, ne žele to društvo za upravitelja i da je zato NO htio izbjeći da se o upravitelju odlučuje na skupštini.

Pritom ističu da se na natječaj za odabir novog upravitelja javilo sedam društava, da uprava Fima Global Investa na zadnjoj skupštini nije dobila razrješnicu te da ima lošu reputaciju u poslovnim krugovima. Usto, jedan od dioničara predlagao je za upravitelja ST Invest, ali o tom protuprijedlogu uopće se nije raspravljalo.

Kao razlog zašto je baš odabran Fima Global Invest neki od sudionika te priče navode da je to bilo u interesu Marijanu Hanžekoviću, poznatom odvjetniku. A njegov interes bi bio u tome što je odvjetnik Milana Horvata, nekadašnjeg vlasnika Fima grupe, a koji je optužen u aferi Spice, odnosno za pokušaj menadžera da nezakonito preuzmu Podravku.

Plaćanje dugova

S obzirom na to da Horvat nema novca da plati odvjetničke usluge, preko Fima Global Investa, koji bi za upravljanje Quaestus Nekretninama dobio naknadu od nekoliko milijuna kuna, Hanžeković bi od Horvata navodno uspio naplatiti svoja potraživanja. Iako je Horvat formalno izašao iz Fima Global Investa, pobornici te teorije smatraju da on i dalje stoji iza svojih, samo formalno, bivših tvrtki. A cijela priča o Quaestusu dolazi do Kutle, tako da neki i pozadinu rješenja Hanfe o oduzimanju licencije vide u interesima toga bivšeg najpoznatijeg hrvatskog tajkuna. Naime, Kultu s Hanfom oni povezuju preko bivšega saborskog zastupnika Gorana Marića koji je bio veliki zaštitnik bivšeg ravnatelja Hanfe Ante Samodola. A Marića pak povezuju s Kutlom preko Tiska iz 90-ih godina. S druge strane pozivaju se i na tvrdnje nekih da upravo Kutle stoji iza Fima grupe, kao njezin tajni vlasnik, pa tako zatvaraju krug cijele priče oko Quaestusa.

Marijan Hanžeković kaže da je NO radio po zakonu i mišljenju Hanfe. Ističe da su prvo odabrali Erste Invest, ali su iz tog društva nakon dubinskog snimanja odustali jer su zaključili da bi im Quaestus Nekretnine narušile dobru reputaciju. Stoga su odabrali prvo sljedeće društvo koje ima iskustva u nekretninskim fondovima. Za ST Invest, pak, kaže da nema nikakvog iskustva u nekretninskim fondovima, a i da je Quaestus Invest uložio u to društvo 10 milijuna kuna.

– Takvim tvrdnjama neki pokušavaju opravdati svoje pogreške. Nije NO smijenio Questus Invest, mi smo samo postupali po zakonu. Sve su to insinuacije onih koji su napravili štetu Quaestusu – navodi Hanžeković. Dodaje da će skupština dioničara biti sazvana do 10. ožujka, ali da se na njoj neće raspravljati o upravitelju, nego o poslovanju fonda. Goran Marić, pak, kaže da je riječ o monstruoznim konstrukcijama koje dolaze iz poremećenog uma.

– Nikad ni na koga nizašto nisam utjecao. Nikad nisam čuo za Fima Global Invest i nemam potrebu objašnjavati nešto što nema veze sa mnom, nego jedino s nepoštovanjem zakona – rezolutan je Marić.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

OB
-obrisani-
12:17 17.01.2012.

Ima li išta ljepše od toga da jedan poštenjačina pravi hrvat uz Boga i domoljublje onako fno i suptilno preuzme nekretnine drugom pravom hrvatu kao svoj na svome, nasmijan i zbrinut..Mora da su domoljubni obični oduševljeni...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:22 17.01.2012.

Hm Sjaši Kurta da uzjaši Murta, a Sunčani Hvar očerupan ko kokoš. Ali ko je jamio, jamio.

AU
aurelia
13:46 17.01.2012.

Pravi gazda polovice Hrvatske polako preuzima svoje !