cijena zaduženja u regiji

Srbiji i Sloveniji agencije poboljšale kreditni rejting

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Srbiji i Sloveniji agencije poboljšale kreditni rejting
20.06.2016.
u 07:00
Srbija će se uskoro zaduživati jeftinije od Hrvatske kojoj prijeti pad kreditnog rejtinga
Pogledaj originalni članak

Dok Hrvatska u neizvjesnosti dočekuje sredinu srpnja kada će nam Standard&Poor’s dodijeliti novu ocjenu kreditnog rejtinga, Slovenija je u petak primila ugodnu vijest. Rejting im je poboljšan za jednu ocjenu čime je njihova država popravila status koji je narušen tijekom financijske krize.

Slovensko gospodarstvo raste sporije od hrvatskog, ali joj monetarna unija donosi dio stabilnosti pa su prinosi na slovensku desetogodišnju obveznicu oko 1,44 posto, dok Hrvatska ima dvostruko veću kamatu od 3,68 posto. Srbiji je agencija Fitch Ratings podigla ocjenu rejtinga na BB što je ocjena jednaka Hrvatskoj, ali prednost Srbije je što ima stabilne izglede dok su hrvatski negativni što sugerira rušenje rejtinga. Srbija bi se tako uskoro mogla zaduživati jeftinije od Hrvatske jer bonitetne kuće uglavnom usklađuju ocjene.

>> Kreditni rejting Hrvatske sada ovisi isključivo o političkoj stabilnosti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TO
tolitol
10:51 20.06.2016.

Ovo bi trebala biti vijest na naslovnici. Dakle ne samo da su nam Milanović, Linić i njihova kamarila uspjeli uništiti kreditni rejting od 2012. i izjednačiti nas s Rumunjskom u 2015. po standardu, nego im je ekonomska politika pustošenja ove zemlje kroz samoubilačko zaduživanje i deranje porezima bila lošija od srbijanske. Valjda je to ono što se mislilo pod sintagmom "Hrvatska raste". Ovu zemlju je pod hitno potrebno resetirati. Mi ovako propadamo. I s bivšim velikim vođom i s Karamarkom i njegovom kamarilom. Ne znaš što je gore.

SL
slovenc007
21:54 20.06.2016.

Bravo mi!

OP
opančar
11:39 20.06.2016.

a jučer im je kinez obećo uložit u željezaru u smederevu 500 mil. dolara