dina petrokemija

Turci ne mogu uplatiti novac za plaće jer je Diokijev račun blokiran

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Turci ne mogu uplatiti novac za plaće jer je Diokijev račun blokiran
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
13.08.2012.
u 18:15
Proizvodnja u omišaljskom pogonu trebala je početi do listopada, taj je rok neizvjestan
Pogledaj originalni članak

Radnici Dina Petrokemije četvrtak 16. kolovoza mogli bi provesti u blokadi Krčkog mosta. Takvu mogućnost najavio dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević, ako Vlada i novi investitor – turska tvrtka Çaliskan – ne pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća.

Hitan sastanak

Rješenje su na hitno sazvanom sastanku pokušali pronaći predstavnici Ministarstva financija i turskih investitora, a zaključeno je da će novac biti isplaćen kada predstavnici Diokija, Dine i tvrtke Çaliskan na odvojenom sastanku dogovore kupoprodaju Dina Petrokemije. Kad će se to dogoditi ne zna se, a problema je više. Iako su se Turci obvezali uplatiti 5 milijuna eura za zaostale plaće, oni to formalno ne mogu učiniti dok je Diokijev račun u blokadi. Da bi bio deblokiran, mora se prikupiti suglasnost svih vjerovnika, a iako predstavnici kompanije posljednjih dana obilaze te tvrtke i pokušavaju dogovoriti takvu simultanu deblokadu, neslužbeno se doznaje kako se to ne može očekivati prije početka sljedećeg tjedna.

Također, prema neslužbenim informacijama, sporna je i obveza pokretanja proizvodnje u omišaljskom pogonu. Naime, Turci su se u svojoj ponudi obvezali kako će to napraviti do početka listopada, no nejasno je hoće li se taj rok moći poštovati, kako iz birokratskih, tako i iz tehnoloških razloga. Navodno, dosad nije napravljena ni procjena trenutačnog stanja postrojenja, što je nužno napraviti prije ponovnog stavljanja u pogon, kako iz tehnoloških, tako i iz sigurnosnih razloga.

Vladi će biti nezgodno...

Utoliko, zapravo nitko ne zna koliko je vremena potrebno da bi se proizvodni proces u Dini pokrenuo, čak i ako se financijsko stanje u tvrtki uredi, što je također zasad neizvjesno.

Upravo zbog toga, predstavnici turske tvrtke navodno su od Vlade zatražili da im se obveza pokretanja proizvodnje odgodi, što je pak za Vladu vrlo problematično jer je skoro pokretanje proizvodnje upravo i bio razlog kojim se obrazlagalo preuzimanje velikih financijskih obveza prema Dina Petrokemiji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

SG
Staro_gunđalo
19:56 13.08.2012.

Neka stave novac na depozitni račun i kasnije isplate radnicima plaće. Pod uvjetom da uopće imaju novac.

BO
bomba
20:16 13.08.2012.

A države i ... Ne mogu naći 5 milijuna da pomognu radnike da prežive do kraja godine ako i to bude dovoljno. Da se obrate građanima RH da svi po glavi doniraju 1€ eto ti 5 000 000 € za obespravljene radnike. Narode počnimo misliti o našoj budučnosti i ustanimo protiv ovakvih nakaznih političara prošlih i sadašnjih koji nam samo gule kožu a koristi nema. Traže 15 000 000 € pa bi proizvodnja mogla krenuti. Narode 3 € i eto 15 000 000, a svi po 10 € i pomozimio poljoprivrednicima oni će nam višestruko zahvaliti i vratiti. U proračun se slijevaju ogromna sredstva ali na što to sve ide?

SP
spartak
19:05 13.08.2012.

Ne mogu uplatiti za plaće jer je račun blokiran... Još jedan od glupih birokratskih bisera ove države. Doista, mi smo sami sebi najveći neprijatelji. I red je da propadamo. Glavno da na Ministarstvo vanjskih poslova i europskim integracija trošimo godišnje stotine milijuna kuna. Za 1300 tamošnjih zaposlenika. Besmislica do besmislice = Hrvatska.