žale se na kršenje prava

Turske radnike obišao naš sindikat, vlasnik ih vratio kući: Radili i 300 sati mjesečno!

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Stadion u bjelovarskom naselju Ždralovi, vrijedan 6,4 milijuna kuna, trebao bi biti gotov već u proljeće
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Stadion u bjelovarskom naselju Ždralovi, vrijedan 6,4 milijuna kuna, trebao bi biti gotov već u proljeće
23.02.2022.
u 18:50
U dobro uređenim tvrtkama strani radnici imaju ista prava kao domaći, kaže J. Vukšić
Pogledaj originalni članak

U Hrvatsku dolaze i tvrtke koje se ne drže minimalnih standarda poštovanja prava radnika, a onda uz strane stradaju i domaći radnici – upozorava Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Sindikalisti obilaze gradilišta i strane radnike, kojih je u Hrvatskoj sve više, i informiraju ih o pravima.

Nedjeljom skraćeno

Početkom 2021. godine na snagu je, naime, stupio zakon kojim je reguliran rad upućenih radnika u Hrvatsku. Neka od minimalnih prava su pola sata plaćene pauze, najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora, dodaci za otežane uvjete rada od pet do 50 posto, prekovremeni i noćni rad plaćeni 30 posto više, 50 posto više plaćeni rad nedjeljom i blagdanom... Tako je na papiru, a u praksi baš i ne.

U sklopu EU projekta sindikat je s pravima upoznao i radnike dviju turskih tvrtki angažiranih na izgradnji pruge Križevci – Koprivnica, a onda su skupini radnika podijeljeni otkazi! Samo zato što su, tvrdi, za vrijeme pauze stupili u kratki kontakt sa sindikatom. Odluku o otkazima radnici su dobili SMS-om i istog su dana transportirani u matičnu zemlju. Pravo na sindikalno organiziranje, upozorava, temeljno je pravo svakog čovjeka.

Od radnika su doznali da rade između 250 i 300 sati mjesečno, svaki dan osim nedjelje od 7 do 18 sati, a nedjeljom nešto kraće, s tim što se prekovremeni rad i rad u otežanim uvjetima dodatno ne plaćaju! Sindikat je zatražio hitnu reakciju Državnog inspektorata i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture te HŽ Infrastrukture kao investitora u rješavanje.

– Pripremamo zahtjeve za zaštitu prava radnika koji su u tajnosti postali naši članovi – kaže nam Vukšić.

A kako je u drugim tvrtkama? – Ako rade u dobro uređenim tvrtkama, imaju otprilike ista prava kao i domaći radnici, a u onim tvrtkama koje bježe od sindikata ima svakakvih situacija. Postoje tvrtke u Međimurju koje radnike posuđuju. Sastave se fiktivni ugovori za podizvođače. Ima slučajeva i da se ozljede na radu ne prijavljuju. Nemamo ništa protiv stranih tvrtki koje poštuju prava radnika. Mi smo za sustavno rješavanje problema – kaže Vukšić.

Stižu inspektori

U Državnom inspektoratu kažu nam da je inspekcija rada u operativni plan nadzora za predstojeće razdoblje uključila i nadzor u te dvije tvrtke. No nisu, vele, nadležni ulaziti u ocjenu jesu li otkazi bili zakoniti ili ne. Za to je, ističu, nadležan sud. Iz dviju turskih tvrtki nismo dobili odgovore na pitanja. 

>> VIDEO Putin šalje vojsku na istok Ukrajine, pripremaju se sankcije za Rusiju

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
19:15 23.02.2022.

Davnih dana je jedna tvrtka iz Križevaca radila u Italiji na izgradnji zgrade. Dogovorili se da rade sve dane po 12 sati da prije završe i idu kući. Došao im je na gradilište talijanski sindikalac i rekao da ako ne prestanu raditi nedjeljom i u ostale dane više od 10 sati da više nikada neće dobiti posla u Italiji. Objasnio im je da su na takav način nelojalna konkurencija talijanskim radnicima, a osim toga firma od njih pravi invalide, jer uz takav tempo sigurno neće dočekati starosnu mirovinu. I bi tako.

FZ
Fanto.zg
06:59 24.02.2022.

Jako zanimljivo : Kako sindikat ne obilazi domače firme koje u prosjeku također imaju po 230-250 sati mjesečno i nikom ništa . Ja osobno imao sam u siječnju 2013 387 sati i nikom ništa pojeo vuk magareće.

DU
Deleted user
19:17 23.02.2022.

Temeljna prava i obveze radnika i poslodavaca bilo domaćih ili stranih, podliježu prvenstveno zakonima RH i nikako drugačije. Sindikatu je pak bitna članarina i vjerojatno, lakše ostvarivanje prava ako se isti krši, nadogradnja boljih uvjeta i sl. Kako je sindikat prije inspektora RH saznao kako i koliko su radnici u tim firmama radili? I nastradaju radnici, 21. stoljeće je, a mi smo članica EU.