ISTRAŽIVANJE

Porazni podaci otkrivaju što zapravo njemačke tvrtke misle o ulaganju u Hrvatskoj

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Porazni podaci otkrivaju što zapravo njemačke tvrtke misle o ulaganju u Hrvatskoj
17.04.2019.
u 07:25
Zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju, a 70 posto njih drži da Vlada Andreja Plenkovića loše radi svoj posao
Pogledaj originalni članak

Njemačke tvrtke u Hrvatskoj iznimno su nezadovoljne uvjetima poslovanja, a drže i da će ova biti znatno lošija od prošle poslovne godine. Tako pokazuje gospodarsko istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne gospodarske organizacije u Hrvatskoj, provedeno u veljači ove godine među 150 tvrtki članica Komore te nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj.

Čak je 61 posto tvrtki gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocijenilo loše, a 70 posto njih drži da Vlada Andreja Plenkovića loše radi svoj posao. Manje od dva posto tvrtki hvali rad Vlade. Zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju pa je samo 54 posto tvrtki koje rade na domaćem terenu izjavilo da bi ponovno izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju. Taj nagli pad zadovoljstva Nijemaca u Hrvatskoj dolazi ove godine vjerojatno i zbog očekivanja usporavanja gospodarstva i još veće razlike između prilike za zaradu u Hrvatskoj i ostalim zemljama regije.

Naime, tek je sedam posto tvrtki ocijenilo da je gospodarska slika Hrvatske dobra, a oko 19 posto da očekuju napredak. Lani je u napredak vjerovalo 33 posto tih tvrtki. Isto kao i s očekivanjem brzog rasta pada i želja za reinvestiranjem pa je tako do lani gotovo 80 posto njemačkih tvrtki u Hrvatskoj željelo ponovno ulagati dok sada očito gledaju na druge mete. Naime, među dvadeset zemalja regije Hrvatska je na osmom mjestu po poželjnosti za ulaganje.

Iza nas su Rumunjska i Bugarska, ali ispred sve ostale članice EU iz regije. Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije tvrtke ističu članstvo u Europskoj uniji, kvalificiranost zaposlenika, akademsko obrazovanje, produktivnost i motivaciju zaposlenika te infrastrukturu. Istovremeno kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim tvrtkama pa tako i onima koje su članice Njemačko-hrvatske industrijske komore. Ispitivanje je pokazalo i da se u ovim tvrtkama snažno ulaže u digitalizaciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

SP
Spezispezi
08:18 17.04.2019.

A jbg nisu pitali Kušćevića. On bi njima objasnio da je 1+1 = 16

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:03 17.04.2019.

Jako im loše u Hrvatskoj. Evo samo što nisu propali svi od reda HT, Lidl, Muller itd.

DU
Deleted user
08:39 17.04.2019.

A to je problem na prostoru balkana star 100 godina, korupcija nepotizam itd itd.. No ipak nemojte sve vjerovati njemcima, gdje su to njemci investirali da bi drugima bilo bolje?? njemcima je bitna samo njemacka i zato imaju sto imaju . Sto se tice poreza i administracije to jeste tromo i lose u HR ali iznenadili bi se da ni njemacka nije puno ispred nas u tome, a sto se tice poreza on jeste nesto vsi nego u njemackoj no ipak rad troduplo manje kosta u HR kada zbrojis sva davanja nego u njemackoj..Uostalom njemcima nisu smetali porezi i nepotizam kada su tim istim nepotizmom i korupcijom uzeli Hrvatski Telekom, kada su kupovali banke za kunu ili kada su kroz EU ugovore plasirali pravilnike kroz koje guraju i sile clanice da koriste njihovu tehnologiju, kada su pokupovali pola jadrana za kikiriki, itd itd, primjera je bezbroj.. Mozda je Hrvatskoj vrijeme da mijenja partnere i okrene se istoku kini i Rusiji, jer od ovih zapadnih saveznika investicije stizu na kapaljku... Dritte Reich je ostvaren, samo ovaj puta na pametniji nacin, ekonomski a ne silom..