IZBOR ZA NAJBOLJI OPG

Napustila je život menadžerice i iz pepela podignula obiteljski biznis: Danas više nema kredita

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
07.08.2020.
u 09:27
Graševina Premium iz 2013. na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu nagrađena je platinom
Pogledaj originalni članak

Moćna ga je rijeka obgrlila s triju strana, priroda usidrila na 170 metara nadmorske visine, sunce ga grije, kiša zalijeva, a žena njeguje i o njemu skrbi. Tako je to posljednjih šesnaest godina, otkad je diplomirana ekonomistica Jasna Antunović Turk odlučila ostaviti svoj život uspješne menadžerice koja je pisala projekte za druge i hrabro kročiti u svijet vinarstva te iz pepela podignuti u Domovinskom ratu prekinutu dugogodišnju tradiciju vinarstva svoje obitelji iz Dalja.

U svijet vina ušla na mala vrata

I izgradila je nešto potpuno novo, drukčije. I svoje. Simbol je njezine vinarije žena pobjednica koja se stopila u lozu, a slogan: “U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene...”.

U erdutskom vinogorju, na kilometar od Dunava, posadila je te 2004. godine svoj prvi vinograd, ušavši tako na mala vrata u svijet vina. Pet godina poslije sagradila je modernu vinariju kapaciteta 950 hektolitara te kušaonicu opremljenu u tradicionalnom stilu. Zemlju za vinograde kupovala je pomno promišljajući o pozicijama na kojima će biti loza, krčila ju je i pripremala za sadnju, ostavljajući na svakoj parceli samo orahe, breskve i trešnje. Njezina energija, želja i volja za učenje – Jasna je sad u svojoj vinariji i enolog i nema šanse da se u vinariji išta događa mimo nje – te svladavanje prepreka na koje je nailazila ta su joj vrata vinarskog svijeta sve više otvarala. Naposljetku, prometnula se u vinaricu poznatu i izvan granica Hrvatske, pogotovo nakon što je Graševina Premium iz 2013., proizvod vinarije Antunović, na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, Decanteru, prije tri godine nagrađena platinom i titulom najboljega hrvatskog bijelog vina.

“Petrolej, med i dunja na nosu. Mozaik sočnih okusa s naglaskom na mango, papaju i limetu. Predivno kompleksno vino strukturirano ugodnom kiselinom. Na “aftertastu” suptilan osjet na duhan i med. Izvanredno”, zabilježio je stručni ocjenjivački žiri o vinu koje je 20 mjeseci bilo postupno dozrijevalo u bačvama od slavonskoga hrasta, a zatim nekoliko mjeseci odležalo u bocama.

GALERIJA OPG Vina Antunović

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Jasna Antunović Turk, kojoj je graševina i omiljena i savršena sorta, tim se uspjehom iznimno ponosi. Rođenoj Osječanki na licu zaiskri osmijeh kad o njemu govori i dok pogledava na uokvireno to i druga priznanja istaknuta na zidu sa stilom uređene kušaonice u Dalju, gdje se njezina boutique vinarija i nalazi, a kamo je s ocem dolazila u vinograd i u posjet baki još kao curetak.

– Vinarstvo je prekrasan posao, ne znam što bi iole bilo nalik tome. Veže vas uz prirodu, uz prekrasnu lozu koja ima životni vijek kao i čovjek i uz čovjeka je otkad postoji i daje mu najljepši proizvod na svijetu, a to je vino. U svemu ovome doista doživljavam vlastitu kreaciju, vlastiti entuzijazam. Kroz taj proizvod zapravo se zrcali ono što ja imam za dati ovome svijetu – u dahu će Jasna Antunović Turk prije no što smo pošli u obilazak njezinih vinograda koje ima na sedam i pol hektara, s prosječnim prinosom od 1,5 do 2,5 kilograma po trsu.

U sortnom dijapazonu 75 posto su bijele sorte – graševina, chardonnay, muškat ottonel, plemenka i zeleni silvanac koji u erdutskom vinogorju jedino ona ima. Ostalo su crne sorte, i to crni pinot, cabernet franc i cabernet sauvignon.

Jasna Antunović Turk danas je bez ikakvih kredita i kaže da vino otplaćuje sve nove investicije. Spojivši ono što voli, a to je vinarstvo, sa zvanjem financijaša, Jasna je stvorila svoju “čarobnu formulu” koja joj je pomogla i u povlačenju novca iz europskih fondova i u prodaji vina. Osim u kušaonici i web shopu vinarije, njezina se vina mogu kupiti i u Intersparovim trgovinama, pijuckati u luksuznim hotelima i restoranima, poput Valamara, Dubrovačkih vrtova sunca, Maistre... A u restoranu “Stari mlin” koji se nalazi blizu vinarije Antunović, na obali Dunava u Dalju, graševina Jasne Antunović Turk je vino kuće...

Uskoro će posaditi šesti vinograd

Na Jasninu obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu četvero je zaposlenih, tu je i sin Branimir, diplomirani agronom i jedan od stipendista zaklade Miljenka Grgića, čuvenoga hrvatskog vinara iz Kalifornije. Branimir je budućnost obiteljske vinske priče, čime se Jasna iznimno ponosi i kaže kako bi mladima trebalo dati priliku da rade i razvijaju se, dati im kuće koje zjape prazne, pogotovo u Slavoniji, dati im neobrađenu zemlju te im tako stvoriti preduvjete za normalan život od svoga rada. I to u Hrvatskoj.

– U petogodišnjem planu kanimo svakako posaditi šest hektara graševine iz hrvatske klonske selekcije i nakon toga se proširiti. Tu je i moj sin s kojim dolazi neka nova energija i neke nove vibracije u cijeli ovaj posao koji volim najviše na svijetu – kaže Jasna Antunović Turk.

IZBOR ZA NAJBOLJI OPG

Upoznajte Ivonu i Miroslava: Svaki od naših 17.000 trsova ručno iščetkamo i oplijevimo

Na četiri hektara imaju u ekološkom uzgoju 17.000 trsova četrnaest sorti grožđa. Od kojih su četiri hibridne – solaris, muscaris, cabernet blanc i cabernet cortis. Od ove godine na tržištu će se naći oko 1500 litara ekološkoga vina Slavičekovih, pod imenom Chresno. Sljedeći korak u razvoju njihova gospodarstva bit će gradnja podruma i kušaonice u vinogradu smještenom nedaleko od najvišeg vrha Bilogore.

Bit će to njezin šesti vinograd, a graševinu iz klonske selekcije, za koju se cijepovi rade u Njemačkoj, posadit će ispod vinograda, gdje je danas njezino polje suncokreta. Naime, Jasna se osim vinogradarstvom i vinarstvom bavi i ratarstvom i na dvanaest hektara ima suncokret, a na još osam kukuruz.

Ipak, kaže kako je misija vinarije Antunović pozicionirati se kao boutique vinarija s vrhunskim vinima u manjim serijama, stvorenim za prave vinoljupce koji će u butelji nektara iz erdutskog vinogorja otkriti što je to nastalo “u zagrljaju Dunava, vinove loze i žene...”.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AE
Aedes2017
11:26 07.08.2020.

Bože što je lijepa ! Ima li bolje partije od lijepe žene i dobrog vina ! Kako doći do te plemenite kaplje crnog vina ?

EM
Emoji
11:04 07.08.2020.

I ja bih u njen vinograd a bogme i konobu!

DU
Deleted user
14:21 07.08.2020.

Čestitke i nastavite,iskreno,sve najbolje