Njihovi su sokovi, sirevi, medovi, pršuti i ostala tradicijska hrana među najkvalitetnijima u državi, a razlog te kvalitete proizvodnja je u domaćoj radinosti, koristeći samo najkvalitetnije namirnice. Usto, da je ta hrana zaista na najvišoj razini, provjerili su Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Ovi su OPG-ovi, njih sve zajedno 23 iz cijele Hrvatske, zato od grada Zagreba dobili oznaku Plavi ceker, a večeras su se na Strossmayerevom šetalištu, u sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu, predstavili i javnosti, koja je njihove proizvode mogla i isprobati.
- Moja vina od kupina već godinama osvajaju medalje na izložbama, a vjerujem da je to zato jer uzgajam dobru kupinu. A proces njegove proizvodnje zahtjeva mnogo truda i razlikuje se od proizvodnje vina od grožđa. Jer, svaka berba zahtjeva svoje vrenje i prešanje. Ako imaš osam berbi, radiš osam bačvi vina. To ovo vino čini posebnim – kaže Ivan Kefeček, jedan od POG-ovaca koji su osvojili ovu oznaku.Ponosan je, kaže, na nju, kao i Stjepan Car, umirovljeni profesor doktor elektrotehnike koji je u mirovini odlučio krenuti u ekološki uzgoj voća. Aronije, jabuke, marelice i kupine koje uzgaja kasnije prerađuje u fine sokove i voćna vina.
- I to bez šećera. Radim i cidere od jabuke, i ono što trenutno nalazite u trgovinama je sami šećer. Ja sam dijabetičar pa ne koristim šećer u svojim proizvodima - kaže Car. Od drugih prehrambenih proizvoda koji su dobili ovu oznaku tu su i suha voća, ulja, pa ćak i fileti inćuna.
- Iako je priča o Plavom cekeru zagrebačka, ona je prije svega hrvatska. To je razlog zašto je oznaka dodijeljena gospodarstvima iz cijele zemlje – objašnjava gastronomad Rene Bakalović, koji je ove gospodarstvenike predstavio, a pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Dejan Jaić, objasnio je da se oznaka dodjeljuje samo najboljim OPG-ovima, koji su prošli kroz rigozornu provjeru kvalitete.
- Stoga možemo biti sigurni da kad netko kupi proizvod sa ovom oznakom, da je kupio najkvalitetniji mogući – kazao je Jaić, najavivši pri tom da će uskoro biti objavljen i drugi javni poziv kojim se hrvatski OPG-ovci mogu prijaviti da bi i sami mogli dobiti ovu oznaku. Pomoćnik pročelnika Emil Tuk dodao je da će OPG-ovi s Plavim cekerom na Dolcu imati rezerviran prostor za prodaju svojih proizvoda.