RJEŠENJA

Umjesto koncesije, za ceste emisija osiguranog ili neosiguranog javnog duga

Foto: Boris Ščitar
Umjesto koncesije, za ceste emisija osiguranog ili neosiguranog javnog duga
08.01.2014.
u 09:51
Samo su na HAC-ove izvanredne kredite za likvidnost kamatne stope bile više od pretpostavljenog zahtijevanog prinosa budućih koncesionara.
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Slavko Linić nedavno se požalio kako od ekonomista znanstvenika nije čuo “što bi Vlada trebala napraviti s autocestama”. Odgovor mu je stigao ovih dana i zacijelo mu se neće svidjeti. Naime, u Ekonomskom pregledu o tome je objavljen članak Mihaele Grubišić Šebe, znanstvene suradnice u zagrebačkom Ekonomskom institutu, u kojem se ističe kako je “u suštini riječ o skupom hipotekarnom kreditu u kojem država za podmirenje sadašnjih proračunskih rashoda namjerava založiti nacionalnu infrastrukturnu imovinu na rok do 50 godina”.

U članku se podsjeća da se država i uz loš kreditni rejting nedavno zadužila za 10 milijardi kuna uz prinos investitorima od 6,2% te da se kamate HAC-a na kredite podignute radi gradnje autocesta kreću od 2 do 6%, a samo su na HAC-ove izvanredne kredite za likvidnost kamatne stope bile više od pretpostavljenog zahtijevanog prinosa budućih koncesionara.

Grubišić Šeba zaključuje da je alternativa “emisija osiguranog ili neosiguranog javnog duga kojim bi se refinancirale obveze operatera hrvatskih autocesta u 2014. i 2017., ali pod uvjetom da se to poprati realno utemeljenim restrukturiranjem njihova poslovanja, za što dosad nije bilo političke volje”.

>>Vlada ne odustaje od koncesije za ceste

>>Monetizacija autocesta: Tri milijarde eura, ali uz jamstva

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IM
Immanuell
14:00 09.01.2014.

Ma dajte to u koncesiju, ovako se samo produžuje agonija. Mi jesmo turistička destinacija od formata, ali u nas je turizam samo relativno kratkog sezonskog karaktera i traje maksimalno 4 mjeseca. Ostatak godine autoceste su nam prazne (Slavonika je sablasno prazna i u sezoni, doslovno možeš u oba pravca igrati nogomet, gotovo bez opasnosti). Prema tome, što će nam sve to?! Treba dati u koncesiju nekome normalnom koji će znati to koristiti i moći održavati. Ionako nismo u stanju ni kokošinjac kako spada držati dulje od godine dana.