Slavonski kulen dobio je konkurenciju. Varaždinski kulen i varaždinska seka iz radionice obitelji Tomašković kreću u pohod na hrvatsko, ali i američko tržište. Ideja se počela rađati kada je Lucija završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet i nije mogla naći posao. Dvije je godine pokušavala, no bez uspjeha. Tada je u lipnju prošle godine, zajedno s ocem Ivanom, krenula u proizvodnju “varaždinskih delicija”.
U izvozu je spas
– Opremu smo imali, s obzirom na to da se naša tvrtka Eltom bavila prodajom i servisom strojeva za preradu mesa, pa smo naše hale lako prenamijenili u pogon za proizvodnju proizvoda iz našega kraja – priča Ivan Tomašković i usput reže na platu malo kulena, seke, kobasica, špekerice, pancete i drugih delicija s predznakom “varaždinski”, koje proizvode u malom, ali tehnološki vrhunski opremljenom, obiteljskom pogonu u Jalkovcu.
– Sve komore spojene su na kontrolnu ploču preko koje možemo podešavati vlagu i temperaturu. Sve je spojeno na internet, pa podešavati i provjeravati stanje u komorama možemo i od kuće – pričaju Ivan i Lucija koje je u posljednje vrijeme najviše razveselila vijest o ukidanju embarga na izvoz suhomesnatih proizvoda u Europsku uniju. Obitelji se smiješi izvoz i u SAD, točnije u Los Angeles i San Francisco.
– U tijeku je i postupak dobivanja dozvole za izvoz naših proizvoda na kalifornijsko tržište. Imamo zainteresiranog kupca, samo čekamo odobrenje od Američke agencije za hranu i lijekove – objašnjava Lucija.
Slavonci tradicionalisti
– Vjerujemo da ćemo s našim proizvodima, pogotovu s ovim varaždinskim recepturama s puno papra, naći svoje tržište u zapadnim zemljama – rekao je Ivan Tomašković i objasnio nam tajnu “varaždinskog kulena”.
– Samo je jedna razlika između dva kulena – u slavonski ide paprika, a u varaždinski papar, što ljudi jako vole – kaže Tomašković.
Pitali smo i Slavonce kako im se sviđa ta ideja. Iako vjeruju da je taj proizvod ukusan, Slavonci tradicionalisti ipak tvrde kako kulen bez paprike ne može biti kulen. Bio kulen ili ne, po našem stručnom mišljenju svakako je delicija.
Varaždinski kulen uskoro u San Franciscu i Los Angelesu
Nekada je bila najbolja na svijetu i ponos Jugoslavije. Danas radi u psihijatrijskoj ustanovi
Niz sjajnih rezultata okrunila je 1989. godine kada je uz broncu u veleslalomu postala svjetska prvakinja u slalomu. Stručnjaci su je prozvali najvećim talentom svih vremena, a u prvih pet sezona osvojila je šest medalja. U Svjetskom kupu upisala je sedam pobjeda uz 22 plasmana na postolje.
Bosanski slavni glumac kao dijete radio je na groblju, a težak život odredio je njegov put
Danas je njegov 50. rođendan, a mi smo se prisjetili zanimljivih anegdota iz života Enisa Bešlagića
Gorani doživjeli hladan tuš. Svi projekti su im završili na rezervnoj listi: 'Mi nemamo vremena kao ostali'
Nijedan od šest goranskih turističkih projekata nije prošao na natječaju za potpuno financiranje nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a da stvar bude gora, bez europskog novca bili su ostali i prije četiri godine
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.
svaka čast za pohvalu al mi nemamo robe da pokrijemo jednu ulicu u san francisku sobzirom koliko ih ima stanovnika.