poduzetna

Varaždinski kulen uskoro u San Franciscu i Los Angelesu

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Varaždinski kulen uskoro u San Franciscu i Los Angelesu
17.10.2012.
u 08:03
Varaždinski kulen i varaždinska seka iz radionice obitelji Tomašković kreću u pohod na hrvatsko i američko tržište
Pogledaj originalni članak

Slavonski kulen dobio je konkurenciju. Varaždinski kulen i varaždinska seka iz radionice obitelji Tomašković kreću u pohod na hrvatsko, ali i američko tržište. Ideja se počela rađati kada je Lucija završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet i nije mogla naći posao. Dvije je godine pokušavala, no bez uspjeha. Tada je u lipnju prošle godine, zajedno s ocem Ivanom, krenula u proizvodnju “varaždinskih delicija”.

U izvozu je spas

– Opremu smo imali, s obzirom na to da se naša tvrtka Eltom bavila prodajom i servisom strojeva za preradu mesa, pa smo naše hale lako prenamijenili u pogon za proizvodnju proizvoda iz našega kraja – priča Ivan Tomašković i usput reže na platu malo kulena, seke, kobasica, špekerice, pancete i drugih delicija s predznakom “varaždinski”, koje proizvode u malom, ali tehnološki vrhunski opremljenom, obiteljskom pogonu u Jalkovcu.

– Sve komore spojene su na kontrolnu ploču preko koje možemo podešavati vlagu i temperaturu. Sve je spojeno na internet, pa podešavati i provjeravati stanje u komorama možemo i od kuće – pričaju Ivan i Lucija koje je u posljednje vrijeme najviše razveselila vijest o ukidanju embarga na izvoz suhomesnatih proizvoda u Europsku uniju. Obitelji se smiješi izvoz i u SAD, točnije u Los Angeles i San Francisco.

– U tijeku je i postupak dobivanja dozvole za izvoz naših proizvoda na kalifornijsko tržište. Imamo zainteresiranog kupca, samo čekamo odobrenje od Američke agencije za hranu i lijekove – objašnjava Lucija.

Slavonci tradicionalisti

– Vjerujemo da ćemo s našim proizvodima, pogotovu s ovim varaždinskim recepturama s puno papra, naći svoje tržište u zapadnim zemljama – rekao je Ivan Tomašković i objasnio nam tajnu “varaždinskog kulena”.

– Samo je jedna razlika između dva kulena – u slavonski ide paprika, a u varaždinski papar, što ljudi jako vole – kaže Tomašković.

Pitali smo i Slavonce kako im se sviđa ta ideja. Iako vjeruju da je taj proizvod ukusan, Slavonci tradicionalisti ipak tvrde kako kulen bez paprike ne može biti kulen. Bio kulen ili ne, po našem stručnom mišljenju svakako je delicija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BB
brle brkić
08:50 17.10.2012.

svaka čast za pohvalu al mi nemamo robe da pokrijemo jednu ulicu u san francisku sobzirom koliko ih ima stanovnika.

XN
xnet0822
10:01 17.10.2012.

Plagijat !

M7
miro 73
13:17 17.10.2012.

nije kulen ako nije unutra baranjska ili slavonska paprika.ali vrijedno je truda.