Vruće je i ljudima se ovih dana ne da u polja, no računamo da će se do kraja sezone, koja traje još mjesec dana, ubrati i preraditi još najmanje 100 tona smilja – kaže Milivoj Macura koji ovih dana iz novootvorenih pogona tvrtke Smilje u Macurama u srcu dalmatinskog krša u svijet šalje tekuće zlato od tog aromatičnog bilja. Samo jedan kilogram ulja smilja trenutačno košta vrtoglavih 1800 eura. No kupci, od njemačkih mu partnera iz tvrtke Ireks aroma u Jastrebarskom do Danaca i Belgijanaca, čekaju u redu. Potražnja je ogromna, traže ga i kozmetička i prehrambena industrija, čak i plastična kirurgija. Svugdje cijene njegova ljekovita svojstva, a siromašan kraj oko Kistanja u zaleđu Šibenika bogomdan je raj za tu kulturu koja traži mediteransko podneblje i vapnenac.
Za sadnicu 75 lipa
– Samo kad bi se ljudi više primili posla – kaže Macura. Zemlja je toliko zarasla u korov, smreku i kupinu kroz koju više ne može proći ni koza. Sve se to može iskrčiti i zasaditi smiljem koje za tri godine doseže puni cvat i garantira dobre i sigurne prihode, a ne traži ni približno pažnje koliko masline ili vinova loza.
– I da sve poljoprivredne površine zasadimo smiljem ne bi pokrile potražnju niti bi nas bilo previše u tom poslu – uvjeren je Macura.
S otprilike 100.000 sadnica posađenih na tri hektara u trećoj se godini može ubrati već 30 tona smilja. Svaku sadnicu on svojim kooperantima sufinancira sa 75 lipa, a toliko još plaćaju oni. Jedini uvjet je da mu prodaju to mirisno bilje kad dozrije – i to po cijeni koja toga dana vrijedi na tržištu, objašnjava, svjestan kako je u tom poslu sve više lova u mutnom, od ilegalnih berača do konkurentskih kuća koje na njegovu pragu plaćaju i dvaput više nego što plaćaju pred svojim vratima. Kako bi se izbjegao taj stres, a i opasnost od nedobivanja dozvola i koncesije za njegovo branje, smilje je najbolje samostalno uzgajati. Macurinih 600.000 sadnica ove je godine u punom rodu. Jedino što u vrijeme cvatnje treba angažirati poljare koji će ga čuvati od dugoprstića i redovito obilaziti. Ozbiljan je to posao u koji je i on prije 10-ak godina ušao kao berač. Posljednjih nekoliko godina smilje je i prerađivao u pokretnoj destileriji da bi u svibnju ove godine otvorio suvremeni pogon u Macurama vrijedan 2,5 milijuna kuna. Na poslovima oko smilja, prerade, berbe, otkupa, čak i zalijevanja, zapošljava 26 ljudi, a 30-ak ozbiljnih kooperanata od Pule do Metkovića osigurava mu još milijun sadnica.
– Kinezi su uspjeli s lukom. Možda će i sa smiljem jednog dana – šali se. Hrvatskoj, koja se može pohvaliti iznimnom kvalitetom, zasad je najveći konkurent korzikansko i sicilijansko smilje, premda ga uzgajaju i u Albaniji i Crnoj Gori.
Ne stane sve na Poljud
– Neko vrijeme radili smo i u tri smjene, toliko je bilo posla. Kapacitet je tvornice 25 tona na dan, no ovih dana prerađujemo u prosjeku pet tona – kaže Macura, koji za ovogodišnju berbu tvrdi da je lošija od lanjske, kad su smilju u prilog išle kiše. Ne popusti li resorno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i dopusti i jesensku berbu, Macura planira preraditi 500 naspram lanjskih 600 tona smilja.
– Mogao bih preraditi i puno više kad bi ga bilo, no i 500 tona je puno – smije se. – Toliko smilja ne stane ni na Poljud.
Cijena otkupa ovisi pak o sezoni. Kilogram smilja, koji podrazumijeva nadzemni dio biljke (ubran 7 cm iznad tla), trenutačno plaća 22 kune, dok je sezona počela sa 8 kn/kg. Ranijih godina svakako se bralo, čupalo čak i s korijenom, no berače su, tvrdi, u međuvremenu educirali kako da beru i ne uništavaju prirodu.
Ljudi moji velika je obmanada preradivaci smilja dobivaju 1800€ po litri ulja od smilja..tu je zapravo najveci novac,a ne u uzgoju ili branju. Ukoliko se razumite u smilje znat cete da vam je potrebno izmedu 700 i 800 kg za 1 litru ulja. Sad ukoliko je trenutno otkupna cijena 22kn a reci cemo da je smilje malo boljepa ga treba samo 700kg,to ispada da je otkupljivac trebao platiti 15400kn za tih 700 kg a za litru ulja dobije 1800€ ili ti 13500 kn i zadovoljan je.kako je zadovoljan zapravo gubi 2000 kn na litri ulja??? Zadovoljan je iz razloga sto se ljude obmanjuje da nebi svi otvorili svoje destilerije sto i nije takav problem. Cijene ulja od smilja su daleko vece nego se ikad spominje i spominjalo se u i jednim novinama..utipkajte u trazilicu ulje od smilja doci cete do raznoraznih prodavaca koji prodaju bocicu od 5ml za otprilike 250 kn,sto znaci da jedan dcl po tome ispada 5000kn a ta jedna litra cak 50.000 kn,i to je najveci razlog zasto su preradivaci zadovoljni,i zele da im ljudi donose sve vise smilja za prodaju.. Tako nadam se da iz ovaj moj komentar ce nekome pomoci da vise ne bude ovca koja ce brati po otocima smilje i riskirati velike kazne ,nego da ce otvoriti svoju destileriju.. Lijep pozdrav