Održivost kompanije Heineken Hrvatska

Za veću proizvodnju piva potrošili manje pitke vode

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Za veću proizvodnju piva potrošili manje pitke vode
20.09.2016.
u 17:45
U Karlovcu su opseg proširili novim brendovima, smanjili emisiju C02 i količinu otpada, uveli nove hladnjake...
Pogledaj originalni članak

Zaštita izvora pitke vode, smanjenje emisije CO2, promicanje zaštite zdravlja, sigurnost na radu i suradnja s lokalnom zajednicom neke su od zadaća Heinekena Hrvatske predstavljene u izvješću o održivosti kompanije za 2015. Nabava čak 98 posto sirovina iz lokalnih izvora, ječma s hrvatskih polja te neretvanskih mandarina za radler, navedena je kao veliki uspjeh. Od 2008. smanjili su utrošak vode za 38 posto, a emisiju CO2 za 16 posto u odnosu na 2014.

– Optimizacijom i ulaganjima u proizvodni pogon, tehnologiju i distribuciju kompanija je smanjila emisiju CO2 i potrošnju vode iako je proširila opseg na piva Amstel i Sokol koji se sad proizvode u Karlovcu, a prije su se uvozili. Svake se godine u opskrbu i proizvodnju ulaže između pet i sedam milijuna eura, imamo nove fermentore, liniju za proizvodnju piva... Heineken je nabavio i 820 ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih hladnjaka, a proizvodnja nerecikliranog industrijskog otpada smanjena je za 42% – kaže Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe.

– Novim tehnologijama u 2015. uspjeli smo smanjiti potrošnju na 4,2 hektolitra vode za hektolitar piva, a nekad je trebalo i 10 ha vode – dodala je V. Belavić. Šefica korporativnih komunikacija Ljudmila Bratko Gašpić podsjetila je na Heinekenov projekt odgovorne konzumacije alkohola među mladima, ali i svojim radnicima.

> > Atrakcija u Sloveniji: Iz prve europske pivske fontane natočeno 10.000 krigli

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GL
glupost
10:51 21.09.2016.

Za veću proizvodnju piva potrošili manje pitke vode, tako logicno, trose losu prociscenu vodu, trebali bi se ugledati u Njemce,oni znaju kako se piva pravi...