Zaštita izvora pitke vode, smanjenje emisije CO2, promicanje zaštite zdravlja, sigurnost na radu i suradnja s lokalnom zajednicom neke su od zadaća Heinekena Hrvatske predstavljene u izvješću o održivosti kompanije za 2015. Nabava čak 98 posto sirovina iz lokalnih izvora, ječma s hrvatskih polja te neretvanskih mandarina za radler, navedena je kao veliki uspjeh. Od 2008. smanjili su utrošak vode za 38 posto, a emisiju CO2 za 16 posto u odnosu na 2014.
– Optimizacijom i ulaganjima u proizvodni pogon, tehnologiju i distribuciju kompanija je smanjila emisiju CO2 i potrošnju vode iako je proširila opseg na piva Amstel i Sokol koji se sad proizvode u Karlovcu, a prije su se uvozili. Svake se godine u opskrbu i proizvodnju ulaže između pet i sedam milijuna eura, imamo nove fermentore, liniju za proizvodnju piva... Heineken je nabavio i 820 ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih hladnjaka, a proizvodnja nerecikliranog industrijskog otpada smanjena je za 42% – kaže Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe.
– Novim tehnologijama u 2015. uspjeli smo smanjiti potrošnju na 4,2 hektolitra vode za hektolitar piva, a nekad je trebalo i 10 ha vode – dodala je V. Belavić. Šefica korporativnih komunikacija Ljudmila Bratko Gašpić podsjetila je na Heinekenov projekt odgovorne konzumacije alkohola među mladima, ali i svojim radnicima.
> > Atrakcija u Sloveniji: Iz prve europske pivske fontane natočeno 10.000 krigli
Za veću proizvodnju piva potrošili manje pitke vode, tako logicno, trose losu prociscenu vodu, trebali bi se ugledati u Njemce,oni znaju kako se piva pravi...