POČELO 40. GORANOVO PROLJEĆE

Arsen Dedić na Olimpu

22.03.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

LUKOVDOL - Na prvi dan proljeća i rođendan Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu je Arsenu Dediću, jednom od najpopularnijih hrvatskih pjesnika i kantautora, dodijeljen Goranov vijenac poezije. Osim vijenca (rad akademskoga kipara Vojina Bakića), raspoloženi Dedić dobio je diplomu i 20.000 kuna. Koliki je ugled Arsena Dedića pokazala je brojna publika koja je do zadnjeg mjesta napunila Dom kulture u Lukovdolu. Dediću su čestitati došli i brojni dosadašnji dobitnici Goranova vijenca: Zvonimir Mrkonjić, Anka Žagar, Jagoda Zamoda, Zvonko Maković, Boris Maruna i Branko Maleš.

Emotivni je vrhunac dosegnut u trenutku kada je Dedić otpjevao pjesmu I. Gorana Kovačića "Moj grob", u kojoj je i stih "Nitko da ne dođe do prijatelj drag". Tu je pjesmu Arsen uglazbio 70-ih godina, a dirnutoj publici rekao je da mu je Goran, uz Ujevića, najdraži pjesnik.

- Ova nagrada došla je iz čistih ruku u čiste ruke - rekao je Dedić priznavši da je djelomice raznježen budući da ga je život otvrdnuo. Dedić je naglasio da je sretan što je svečanost u Lukovdolu počela sa džezistima, trijom Matije Dedića. Na kraju je odrecitirao i svoju najnoviju pjesmu "Lu u ulozi Mate Hari" posvećenu svojoj unučici koja ga je slušala iz prvog reda dvorane.

Jučer je u Lukovdolu dodijeljena i nagrada "Goran" za mlade pjesnike Branku Vasiljeviću, kojem će uskoro biti tiskana prva zbirka pjesama. Nagrade su primili i učenici osnovnih i srednjih škola, a više od pedeset pjesnika iz Hrvatske i inozemstva putuje iz Gorskoga kotara u Istru.

Denis Derk

Pogledajte na vecernji.hr