HNK Zagreb

Baletni tango Hansa van Manena digao je publiku na noge!

Foto: arhiva VL
Baletni tango Hansa van Manena digao je publiku na noge!
07.03.2011.
u 11:42
Precizno koreografirana plesna “grafika” tipična je za tango. S poznatim brzim pokretima i okretima glave. No, snažno je baletno dograđena, puna je uzbudljivoga plesnog štiva
Pogledaj originalni članak

Tango u baletnom “prijepisu” 79-godišnjega nizozemskog plesača, koreografa i fotografa Hansa van Manena digao je sinoć u HNK publiku na noge! Iako više od svega voli dobar, ali ipak blago sladunjavi balet, baletna je publika dala sve od sebe da bi pozdravila gosta koji je napokon došao i na hrvatsku pozornicu. Van Manenova je, naime, koreografija “Pet tanga” na sjajnu glazbu Astora Piazzole sve prije negoli treperava izvedba “na špici”, to jest na vrhovima prstiju.

Praizvedena 1977. u Nizozemskom nacionalnom baletu u Amsterdamu, ostala je do danas djelo koje ne stari – ni koreografski, ni glazbeno, ni scenografski niti kostimografski! Savršena Van Manenova vizija baletnoga tanga monokromna je, sva tamna, tek s prosjajima crvene boje s kostima “plesačica”. Precizno koreografirana plesna “grafika” tipična je za tango. S poznatim brzim pokretima i okretima glave. No, snažno je baletno dograđena, puna je uzbudljivoga plesnog štiva. Vjerujemo Van Manenu kad kaže da “tradicija nije stvar prošlosti, nego ono što danas činimo s prošlošću”!

Edina Plićanić, George Stanciu i zapravo cijeli ansambl bili su odlični! No, bila je to večer tri baleta: prvi, “Concerto Barocco” Georgea Balanchinea, unatoč čarobnom Bachu i povicima “bravo!”, činio se kao hladno predjelo u odnosu na Van Manena. Ali je zato treća cjelina “Paquita” Dereka Deanea (prema Mariusu Petipau) pun pogodak! Razlog da osjetite zašto je baletna haljinica postala modni hit.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.