Knjiga

"Beatrice i Vergilije", novi roman dobitnika Bookera za 2002.

Foto: arhiva VL
"Beatrice i Vergilije", novi roman dobitnika Bookera za 2002.
29.11.2010.
u 12:09
Martelov novi roman je alegorija, nesvakidašnje svjedočanstvo o holokaustu, živi koloplet pitanja o životu i umjetnosti, no ponajprije – priča koja će dirnuti svakog čitatelja
Pogledaj originalni članak

Kad Henry, poznati pisac koji prolazi kroz razdoblje stvaralačke krize, pronađe pisamce jednoga čitatelja, uvučen je u zagonetku kojoj neće moći odoljeti. Čovjek koji mu piše stari je taksidermist, a pomoć koju traži sve je samo ne obična: Henryja treba da mu pomogne dovršiti dramu, djelo na kojem radi cijeli život. Ulazeći sve dublje u svijet iza izloga starčeva dućana prepariranim životinjama, Henry uskoro biva opsjednut pričom o magarici Beatrice i majmunu Vergiliju, junacima koji čudnog taksidermista (baš kao i njihovi imenjaci Dantea) vode kroz njegov osobni pakao.

Priča je to novog romana Yana Martela, dobitnika Bookerove nagrade za književnost 2002. godine, autora kultnog "Pijeva života", upravo izašlog u izdanju Profila, u prijevodu Mihaele Veline.

Martel je rođen 1963. u Španjolskoj, studirao je filozofiju na Sveučilištu Trent, radio neobične poslove – sadio drveće, bio perač posuđa i zaštitar – i putovao svijetom prije nego što se posvetio pisanju. Autor je međunarodno hvaljena romana Pijev život, koji je preveden na četrdeset jedan jezik i više je od godinu dana bio na New York Timesovoj listi najprodavanijih knjiga. Njegova zbirka kratkih priča "The Facts Behind the Helsinki Roccamatios" te prvi roman "Self" također su dobili izvrsne kritike. Objavio je i zbirku pisama kanadskom premijeru s naslovom "What Is Stephen Harper Reading?". 

Martelov  novi roman je alegorija, nesvakidašnje svjedočanstvo o holokaustu, živi koloplet pitanja o životu i umjetnosti, no ponajprije – priča koja će dirnuti svakog čitatelja. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.