vještice u exeteru

Britansko sveučilište pokrenulo prvi studij magije

Foto: imdb
Britansko sveučilište pokrenulo prvi studij magije
17.10.2023.
u 09:39
Studenti u Exeteru magiju i okultizam će proučavati iz povijesne, religijske, umjetničke i sociološke perspektive
Pogledaj originalni članak

Studenti britanskog Sveučilišta u Exeteru od rujna iduće godine moći će upisati zanimljiv jednogodišnji postdiplomski smjer – Studij magije i okultnih znanosti. Začetnica i voditeljica novog obrazovnog programa Sveučilišta, profesorica Emily Selove, kazala je kako ih je na osnivanje tog studija potaknuo rastući interes za magiju i okultno u akademskim krugovima, ali i izvan njih, posebice u feminističkim krugovima gdje su vještice postale jedan od simbola ženske neovisnosti.

– Temelj našeg programa čine ideje dekolonizacije, feminizma, antirasizma i istraživanja alternativnih epistemologija. Ako se doista trudimo kako bismo pronašli nova i kreativna rješenja s kojima se suočavamo kao društvo, moramo biti iskreni i hrabri te priznati da neke od naših tradicionalnih i prokušanih metodologija imaju svoje granice. Možda bismo se trebali, oprezno i odgovorno, okrenuti nekim novim ili, bolje rečeno, starim idejama koje smo odbacili – kazala je prof. Selove, dodavši i da je posljednjih dana Sveučilište dobilo stotine upita od zainteresiranih studenata magije.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije Hogwarts, a polaznici studija u Exeteru neće na fakultetu učiti kako bacati čini, spravljati čarobne napitke ili letjeti na metli. Pomno i ozbiljno promišljen program studija protezat će se kroz više različitih akademskih područja, od umjetnosti, književnosti, filozofije, religijskih studija, povijesti i arheologije do sociologije i psihologije. Polaznici će istraživati, primjerice, odnos prema ženama u srednjem vijeku, prikaze zmajeva u zapadnom folkloru, književnosti i likovnoj umjetnosti, povijest prakticiranja obmana i iluzija, ulogu psihodeličnih supstanci u društvima tijekom povijesti te općenito način na koji su magija i magijsko razmišljanje utjecali na znanost i društvo.

Iako je ovo prvi takav studij na području Velike Britanije, slični studijski programi već postoje i diljem svijeta. Sveučilište u Amsterdamu tako nudi preddiplomski i diplomski studij zapadnjačkog ezoterizma, a niz europskih i američkih sveučilišta brojne kolegije o magiji i okultizmu u okviru odsjeka za povijest, filozofiju i religiju. No, posebno je zanimljivo što je upravo Exeter postao prvo mjesto u Velikoj Britaniji gdje će se moći izučavati magija i okultno, budući da je upravo tamo i započela masovna histerija lova na vještice u Engleskoj. Ubijanja "vještica" naime su, prema nekim navodima, u Exeteru krenula i ranije od 16. stoljeća kada je na snagu službeno stupio Zakon o vještičarenju koji je legalizirao tu užasnu praksu. Krajem 17. stoljeća, prije no što je taj zloglasni zakon ukinut, u Exeteru su se odvila i posljednja poznata nam vješanja navodnih engleskih vještica. Optužbe bile su standardno sumanute, a nesretne žene ubijane zbog dojava prestravljenih ili pak oportunistički nastrojenih susjeda koji su ih optuživali za bacanje kletvi, komuniciranje s vragom i životinjama, ubijanje stoke te uzrokovanje raznoraznih pošasti poput infestacije ušima.

Na tu su gorku nepravdu prije nekoliko godina ukazale stotine ljudi, mahom modernih vještica kojih je u zadnje vrijeme sve više i koje su preplavile Exeter tražeći pomilovanje za, po svemu sudeći, sasvim nevine žene koje su tamo pogubljene u tim posljednjim vještičjim suđenjima – Temperance Lloyd, Susannah Edwards, Mary Trembles i Alice Molland. A o bogatoj magijskoj povijesti tog područja svjedoči i poznati Muzej vještičarstva i magije nedaleko Exetera, u mjestu Boscastle, koji čuva zbirku veću od 2000 artefakata britanske magijske tradicije, od srednjovjekovnih praksi do suvremenih paganskih pokreta poput Wicce.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.