William Paul Young

Dolazi autor slavne Kolibe

Dolazi autor slavne Kolibe
25.07.2014.
u 16:15
26 odbijenica - 
Brojni su izdavači odbili tiskati "Kolibu" pa se Young morao sam pobrinuti za prvo izdanje knjige
Pogledaj originalni članak

Autor iznimno popularnog romana “Koliba” William Paul Young početkom sljedećeg tjedana dolazi u prvi posjet Hrvatskoj. Tom će prilikom, osim Zagreba, posjetiti i Dubrovnik.

Prema neslužbenim podacima njegova hrvatskog izdavača Naklade Ljevak, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 2008. godine do danas prodano je čak 100.000 primjeraka tog neupitnog svjetskog bestselera.

Dijete misionara

Naklada Ljevak je nakon “Kolibe” 2012. godine objavila i Youngov drugi roman “Prekretnica”. Oba su se romana ovih dana našla i u prodaji na kioscima, što znači da su kupcima dostupna po cijeni od 39,90 kuna po knjizi. William P. Young rođen je u Kanadi 11. svibnja 1955. godine. Veći dio djetinjstva proveo je s roditeljima misionarima u Nizozemskoj Novoj Gvineji gdje se upoznao s običajima i jezikom plemena Dani. Potom je radio kao službenik u američkoj provinciji, bio čak i noćni čuvar, a ima i brojnu obitelj. Jednog je Božića djeci odlučio darovati originalni poklon, vlastitu knjigu. Tako je nastala “Koliba”, roman o ocu kojem na odmoru nestaje kći. Nikada ne nalazi njeno tijelo, doživljava veliku traumu, a onda dobiva tajnoviti poziv za susret u kolibi gdje je i ostao bez kćeri. Priča je to o potrazi za Bogom, a mnogi su se čitatelji zapanjili rješenju. Za Younga Bog je žena - starica koja se pojavi u Kolibi. Na nagovor prijatelja koji su pročitali rukopis “Kolibe”, i oduševili se dubokom simbolikom knjige, Young je pokušao naći izdavača za njeno bjavljivanje. Kada su ga mnogi izdavači, njih čak dvadeset i šest, odbili, sam je objavio roman i naposljetku ga prodao u dvadeset milijuna primjeraka diljem svijeta. Čak pedeset tjedana “Koliba” je bila prva na prodajnoj listi knjiga New York Timesa i tako ušla u povijest izdavačke industrije, ali i duhovne literature. Mora se priznati da je to i knjiga koja je izazvala polemike i kontroverze u kršćanskom svijetu, i među klericima i među vjernicima.

Naklada Ljevak je u ovom kulturom nabijenom Zagrebu 28. i 29. srpnja organizirala čak dva susreta s Youngom, ali ga je odlučila i odvesti u Dubrovnik gdje će se ovaj netipični književnik s obožavateljima susresti u palači Sponza, u srijedu, 30. srpnja. Drugog dana svog zagrebačkog boravka Young će 29. srpnja u atriju Arheološkog muzeja razgovarati sa znalcem duhovne literature Brunom Šimlešom (u 21 sat), a susret s publikom i novinarima u Dubrovniku predviđen je za 30. srpnja (u 21 sat), a moderatorica susreta bit će Darija Mikulandra.

Younga smo zapitali misli li da je papa Franjo pročitao njegovu “Kolibu”. – Ne znam ima li papa Franjo primjerke “Kolibe” i “Prekretnice” i jesu li mnogi u Vatikanu pročitali jednu ili obje knjige. No, dobili smo prekrasno pismo mons. Petera B. Wellsa da su upoznati s tim knjigama – kaže Young, koji posebno voli govoriti o svom djetinjstvu, mladosti i vjerskoj naobrazbi.

Raskršće Europe

– Svi mi dobivamo religijsko obrazovanja od svojih roditelja, i to za dobro ili loše ili za nešto između. Moram dodati da je točno da su me u dobi od šest godina otpravili u katolički internat – pomalo trpko odgovara kanadski književnik. Podsjećamo ga da si ljudi stalno postavljaju pitanja postoji li Bog kada dopušta toliko zla na zemlji.

– Ako se gleda na sve zlo na svijetu, lako je postaviti takvo pitanje u okviru općeg osjećaja beznadnosti. Da bude gore, mnogi su od nas odgajani i rasli s uvjerenjem da je Bog dalek i nepristupačan, da je on u nuždi neki oblik mirenja sa sudbinom i da Bog nije sam po sebi uvijek dobar te da ne voli uvijek sva bića koja postoje u prirodi. Kako da vjeruješ biću koje je istovremeno i dobro i zlo? Možemo se sjetiti da ima ljudskih bića koja su neovisno o Bogu postajala arbitri dobra i zla. Mislim da sve zlo na svijetu donosimo mi kao ljudska bića, a ne Bog. Isto tako vjerujem da Bog ima vrlo visok stupanj humanosti i respekta prema čudu koje mi možemo kreirati i šteti koju možemo napraviti i sve to onda umotati u nakanu i svrhovitost bez narušavanja volje i izbora – misli Young. Pitamo ga da li je gubitak djeteta, o kojem piše u “Kolibi”, doista najveća bol koju čovjek može osjetiti.

– Mislim da jest i da to psiholozi mogu potvrditi, pogotovo za ženu koja nosi dijete u svojoj utrobi. Ništa se ne može usporediti s gubitkom onoga koji je vaša krv ili meso – kategoričan je Young. A što ovaj pisac, koji za koji dan dolazi u Hrvatsku, uopće zna o Zagrebu, Dubrovniku i o Hrvatskoj? – Znam nešto o vašoj povijesti, čudu i boli. Gledao sam neke fotografije i slike o vašoj zemlji koja ima kontraste između sjevera i istoka te jadranske obale, za koju sam čuo da je prelijepa. Vi ste raskršće srednje Europe i odnedavno ste neovisni, ali s rastućom kulturom i utjecajem kao važna članica međunarodne zajednice. Jako sam uzbuđen uoči posjeta Hrvatskoj – kaže Young. Budući da piše o ljudskoj duhovnosti, zanima nas je li bio u Jeruzalemu, Nazaretu, Betlehemu, na Galilejskom jezeru... A ako jest, što je tamo osjetio?

– Još nisam bio tamo, ali se nadam i veselim danu kad će se to dogoditi. Može se hodati po raznim svjetskim mjestima gdje su se dogodile značajne promjene, ali sasvim sigurno nigdje nije kao tamo – odgovara Young, po čijem će se romanu, “Prekretnica”, ove godine početi snimati i film.

>>Hit je 'Pedeset nijansi sive', a tražene su i knjige za samopomoć

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.