Premijere

HNK Split na scenu postavlja čak dva nova dramska djela

Foto: arhiva VL
HNK Split na scenu postavlja čak dva nova dramska djela
26.11.2010.
u 12:15
Drama HNK Split za početak prosinca najavljuje dvije dramske premijere - "Povišicu" Georgesa Pereca i "Konja" finske dramatičarke Sirkku Peltola, u čijoj su prilagodbi finski seljaci postali dalmatinski Vlaji
Pogledaj originalni članak

Očito je dolazak Duška Mucala na mjesto v. d. intendanta HNK Split prodrmao mnogo toga u toj kazališnoj kući. Naime, splitsko kazalište, nakon vrlo uspješnih baletnih i opernih premijera (ostaci plana bivšeg intendanta Milana Štrljića) za početak prosinca najavljuje čak dvije dramske premijere. One su ujedno i pravi start Duška Mucala na novom poslu.

Prva je na redu premijera "Povišice" Georgesa Pereca, koju će dramski ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta Split premijerno izvesti na Sceni 55 u subotu 4. prosinca. Početak je zakazan za neobičnih 19.55 sati. Nakon toga na velikoj kazališnoj sceni 9. prosinca slijedi premijera "Konja" Sirkku Peltola. 

"Povišicu" na scenu postavlja redatelj Goran Golovko s glumcima Anastasijom Jankovskom, Goranom Markovićem i Alenom Čelićem. Autor Georges Perec (1936. - 1982.) francuski je dramatičar, novelist i filmski glumac koji je opću slavu stekao eksperimentiranjem riječima i novom modernističkom formom pisanja, ali više od toga ubojitom percepcijom suvremenoga svijeta i čovjeka. Riječ je o djelu pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu.

Dramu "Konj" finske dramatičarke Sirkku Peltola režira Nenni Delmestre, a igraju Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić, Zoja Odak (na slici), Andrea Mladinić, Duje Grubišić, Matea Elezović i Milena Blažanović. Konj je komedija, aktualna i britka, ali i crna i dirljiva. Sirkku Peltola pripada najizvođenijim i najuspješnijim suvremenim dramskim piscima u Finskoj, a Konj je njezin hit koji godinama igra pred prepunim gledalištem Helsinkija. Prijevodom i adaptacijom Nenni Delmestre je u potpunosti lokalizirala ovu priču u ludu, lucidnu i ludističku zbilju naših “Vlaja”, pa tako problemi finskih seljaka u prilagodbama pravilima EU postaju dalmatinski Vlaji.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TM
tesla moj ponos
09:40 27.11.2010.

Eto uloge za radoša. Najobičniji Vlaj. I oni su ljudi, zar ne !

ŠI
šimuka
13:07 27.11.2010.

Ljudi,ljudi,za razliku od tebe, p. apčino.

TM
tesla moj ponos
17:22 28.11.2010.

Zbilja naših \"VLAJA\". Šteta što je Radoš dobar čovjek i vlaj ali nije dobar glumac ! On samo treba naučiti tekst i stati na pozornicu ! I to je sve ! On ima prednost !