Nagrada Roza

Ivan Aralica i Nives Celzijus u finalu književne nagrade Roza

Foto: arhivska slika
Ivan Aralica i Nives Celzijus u finalu književne nagrade Roza
01.06.2010.
u 11:31
U finale književne nagrade Roza, koju je s prijateljima ustanovio Rade Jarak, ušli su Ivan Aralica, Nives Celzijus, Ivan Gavran, Damir Karakaš, Milan Mijatović, Milorad Pavić i Olja Savičević Ivančević.
Pogledaj originalni članak

Ivan Aralica i "Život nastanjen sjenama", Nives Celzijus i "Gola istina", Ivan Gavran i "Božja jednadžba", Damir Karakaš i "Kako sam ušao u Europu", Milan Mijatović i "Poezija se najbolje čita u gaćama", Milorad Pavić i "Drugo telo" te Olja Savičević Ivančević s "Adio, kauboju" ušli su u finale književne nagrade Roza koja se dodjeljuje prvi put.

Nagradu je ustanovio Rade Jarak, koji je i predsjednik žirija u kojem su Biljana Kosmogina, Sanja Bilić, Željko Špoljar, Miro Glavurtić i kujica Roza. Dodjela nagrade bit će 15. lipnja na Jurjevskom groblju. Za dlaku, u finale nisu ušli predsjednik žirija Rade Jarak s "Dušom od krumpira", član žirija Željko Špoljar s "Gumenim galebom" i Dora Kinert Bučan s "Dušama od gume". Nives Celzijus u finale je ušla na specijalnu pozivnicu predsjednika žirija.

U užem su krugu žiriranja bili i Drago Glamuzina, Pavle Kalinić, Predrag Lucić, Sonja Manojlović, Igor Marojević, Gordan Nuhanović, Dragan Radulović, Igor Rajki i Goran Samardžić. Žiri je ustvrdio da se tržište knjiga potpuno urušava, knjižare i distributeri jedva preživljavaju i skrivaju se po gradu od vjerovnika, knjige ponekad idu iz tiskare direktno u rezalište, a država subvencionira strane, trenutačne hitove umjesto da se to reducira i usmjeri na domaće autore. Nagrade se dijele šakom i kapom, tvrdi žiri nagrade Roza, koja će dobitniku donijeti tanjur vrućega graha, sto kuna bruto te moguće ljetovanje na Jadranu.

U obrazloženju finalista, žiri tvrdi da je Aralica u "Životu nastanjenom sjenama" svodio račune sa samim sobom i ostalima te se suočio s demonom politike. "Sve je tako lijepo ispričano kao da ti djed pred spavanje u zimsku noć prepričava zgode hajduka Veljka. Hrvatska je ovim opsežnim romanom napokon dobila svog Crnjanskog. Roman je to koji, pored svoje prividne krutosti i okrutnosti, nanovo na paradoksalan način spaja porušene spone između dva naroda".

 "Golu istinu" žiri je nazvao polemičnim, uznemirujućim romanom i kompilacijom gorkih uspomena koja nudi surov prikaz hrvatske zbilje. "Ovo je vrhunska proza koja možda najbolje prikazuje naše aktualno stanje društva, proza koja bez stida može stati uz bok hvaljenom romanu Amosa Oza 'Priča o ljubavi i tmini'".

"Božju jednadžbu" Ivana Gavrana žiri naziva izuzetno zanimljivim i dinamičnim fantastičnim romanom. "Kako sam ušao u Europu" Damira Karakaša za žiri je knjiga tesanog, izrađenog stila i odmjerene rečenice, gotovo borhesovske koncentracije, nešto najbolje u hrvatskoj književnosti u zadnjih deset godina.

"Poezija se najbolje čita u gaćama" Milana Mijatovića je zbirka ludo hrabrog, drskog i beskompromisnog pjesnika koji subverzivnim, aktivističkim stihovima i porukama secira pervertirano društvo. Pokojni Milorad Pavić za žiri je jedan od najvećih srbijanskih pisaca, a njegov roman "Drugo telo" za žiri je odličan roman pomlađenog Pavića.

U finalu je i "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CE
cericzel
17:40 01.06.2010.

Nives Celzijus u istoj rečenici s književnošću ....kud je kultura otišla.... A imamo toliko dobrih mladih perspektivnih književnika, samo im treba dati šansu da se čuje za njih..

MA
mare0801
20:26 01.06.2010.

ovo je neka zafrkancija.Pročitala sam i Nives i dobar dio Aralicinih romana.Njenu knjižicu prošlo ljeto na plaži,a njegove za rata u skloništu,jer je susjeda, vrata do skloništa imala cijeli komplet sabranih djela dotičnog.Smatram se ozbiljnim čitačem i nikad ne kritiziram nepročitano i mislim da koliko god bio staromodan,pa i donekle primitivan,koliko god po stavovima i stilu spadao u 19 st. Aralica je književnik i to mu nitko ne može osporiti. Nivesina erotizirana biografija je naravno smeće,ali ništa više smeće od \"djela\" Jo Pavičić ili Lane Biondić,i ostalih šuša koje misle da biti pismen znači biti i pisac. Milorada Pavića obožavam,i nije najveći srpski nego najveći pisac regije xx.stoljeća.

MI
mitar
12:55 01.06.2010.

I jedno i drugo pise gluposti i nebuloze.