Nova Tisja Kljaković Braić

Malo grublja i mrčanija, ali i dalje u život zaljubljena splitska slikarica

Foto: facebook
1/4
06.10.2024.
u 12:38

Do 1. studenog u zagrebačkoj Galeriji Kaptol otvorena je izložba slikaričinog novog ciklusa "cesta" u kojem kroz slike prolazi siva cesta, kao neka prolaznost i kao budućnost. Na jednoj velikoj sivoj slici ljubavnici su konačno našli svoje Parkirno mjesto, leže zagrljeni na betonu. Jedan čovjek drži svu težinu svijeta.....i sve se vrti na Ringišpilu života...

Nekako se razbudila zagrebačka likovna scena. Pa nakon otvorenja izložbe Marine Mesar OKO u Trotoaru na kojem je zbog gužve intervenirala policija, umalo se isto dogodilo zbog gomile koja se okupila u Radićevoj ne bi li dočekala nove radove omiljene splitske slikarice Tisje Kljaković Braić.

U intimnom, zgodnom prostoru Galerije Kaptol predstavila je nove radove, ciklus "cesta", neki kažu 'nova Tisja', meni se ne čini posve tako. Poetika ljubavi, kako ljubavničke tako i one prema životu i svijetu je tu, samo je možda malo zabrinutija i mračnija što ne čudi osvrnemo li se na svijet i uvjete u kojima živimo. 

"Zapeli smo", "Držač svita", "Oda za izgoreno stablo", "Zaliva izgoreno stablo"...sve u kombiniranoj tehnici na drvu, poput kakvog filma ceste i kao evidentan podsjetnik na požare koji su ljetos poharali Dalmaciju. Ali i na prkos i ljepotu života, pa i na ono, kaže, što u životu zalivamo a za što znamo da nikad neće procvjetati. 

- Rekla bi da su moje nove slike za oktavu grublje, da su crna i bila zaminile uloge. Izluđuju me požari; mislim se koliko triba da se ovo opet zazeleni i okrićem glavu iz auta da ne gledam spaljenu zemlju. Kroz slike prolazi siva cesta, k'o neka prolaznost i k'o budućnost. Na jednoj velikoj sivoj slici ljubavnici su konačno našli svoje Parkirno mjesto, leže zagrljeni na betonu. Jedan čovik drži svu težinu svita.....i sve se vrti na Ringišpilu života. Sve ide u krug. Ovo su pisme, a ne slike - smatra slikarica koja ovom izložbom slavi i 20 godina suradnje s ovom zagrebačkom galerijom. 

Zaključak - pravac na ovu krasnu likovnu avanturu koja se može pogledati do 1. studenoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije