Hollywoodska elita u Hrvatskoj

U Varaždin stižu oskarovci koji su radili "Titanik", "1917" i "Ratove zvijezda"

06.10.2024.
u 09:58

Povod dolaska Marka Ulana, Stuarta Wilsona, Rolanda Vajsa i Roberta Townsona je osnivanje Film & Media Sound Academy, obrazovnog programa specijaliziranog za filmski zvuk, koji će se jednim dijelom provoditi na Sveučilištu Sjever, nastale kroz stratešku suradnju između Dreamaker Productionsa, Hrvatske akademske istraživačke mreže – CARNET, Alchemy Group Co iz Japana i Sveučilišta Sjever

Oskarovci stižu u Varaždin koji će 8. i 9. listopada biti domaćin dvodnevnog događanja u sklopu International Sound & Film Music Festivala (ISFMF). Najavljen je dolazak dobitnika Oscara Marka Ulana koji je radio na "Titaniku", Stuarta Wilsona nagrađenog za film "1917", trostrukog dobitnika Emmyja Rolanda Vajsa i uglednog producenta filmske glazbe Roberta Townsona.

Povod je osnivanje Film & Media Sound Academy, obrazovnog programa specijaliziranog za filmski zvuk, koji će se jednim dijelom provoditi na Sveučilištu Sjever, nastale kroz stratešku suradnju između Dreamaker Productionsa, Hrvatske akademske istraživačke mreže – CARNET, Alchemy Group Co iz Japana i Sveučilišta Sjever. Priključili su se cijenjeni dizajneri zvuka, a partner projekta je i multinacionalna kompanija Google. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj otkrio je da su mu s ponudom za projekt u Grad došli zaljubljenik u filmsku umjetnost Željko Glaser i Robert Geček sa Sveučilišta Sjever.

– Mi smo taj projekt objeručke prihvatili jer Varaždin je jedini u Hrvatskoj UNESCO-ov grad kreativne glazbe, a na ovom primjeru vidljiva je povezanost glazbe, kvalitetnog zvuka i filmske industrije. Nadam se da će se ta ideja razvijati i dalje budući da Sveučilište Sjever aktivno radi na studiju na kojem će studente obučavati ljudi koji su dobivali Oscare i Emmyje. Nadam se samo da ćemo u budućnosti etablirati Varaždin kao filmski centar – kazao je gradonačelnik Bosilj.

Pročelnik Odjela multimedije na Sveučilištu Robert Geček oduševljen je što će sa studentima raditi nekoliko dobitnika Oscara, od kojih će iz prve ruke moći doznati što se trenutačno događa u filmskoj industriji na području snimanja zvuka. Mark Ulano je, osim na "Titanicu" Jamesa Camerona radio i kao snimatelj zvuka u "Nemilosrdnim gadovima", "Mrskoj osmorci", "Odbjeglom Djangu" i "Bilo jednom u Hollywoodu" s Quentinom Tarantinom, s kojim surađuje gotovo tri desetljeća.

U čak pet mandata bio je predsjednik sindikata IATSE Local 695 i član izvršnog odbora Akademije za filmsku umjetnost i znanost o zvuku. Wilson je dobitnik Oscara i BAFTA-e za najbolji zvuk za film "1917"., uz još sedam nominacija. Surađivao je i sa Stevenom Spielbergom, Davidom Cronenbergom, Bernardom Bertoluccijem... Potpisao je zvuk i za filmske franšize poput "Ratova zvijezda", "Harryja Pottera" i nekih filmova o Jamesu Bondu. Kao dizajner zvuka, Vajs pak je šest puta bio nominiran za nagradu Emmy, a tri Primetime Emmyja dobio je za "Carstvo poroka", "Kobnu noć" i "Free Solo".

U srijedu će na Sveučilištu Sjever u Varaždinu biti upriličena i zanimljiva panel-rasprava o filmskom zvuku, namijenjena studentima, na kojoj će moderator biti Geček. Održat će se i koncert filmske glazbe "Cinema Morricone: An Intimate Celebration" u utorak u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Nastupit će flautistica svjetskog glasa Sara Andon i pijanist Simone Pedroni, u programu posvećenom legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu. Bit će svakako zanimljivo čuti i Roberta Townsona, kojeg neki kritičari opisuju kao "utjelovljenje povijesti filmske glazbe", koji je snimio više od 1400 albuma.

Svoju prvu izdavačku kuću, Masters Film Music, osnovao je Kanadi 1985., a prvi album koji je producirao bio je "The Final Conflict" Jerryja Goldsmitha, s kojim će kasnije snimiti još osamdesetak albuma. Prije jedanaest godina Townson je producirao prvi koncert filmske glazbe u Kini, na pozornici hotela Venetian Resort. Snimao je, uz ostalo, i s Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, a surađivao je s nagrađivanima skladateljima filmske glazbe Hansom Zimmerom, Dannyjem Elfmanom, Henryjem Mancinijem, Mauriceom Jarreom...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije