Beograd

Izložba 'Velika iluzija - Tito i 24 miijuna metara filmske trake'

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Izložba 'Velika iluzija - Tito i 24 miijuna metara filmske trake'
11.11.2014.
u 11:01
Ova multimedijalna izložba je posvećen velikoj strasti Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima, a okosnicu čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. ožujka 1949. do 16. siječnja 1980.
Pogledaj originalni članak

Posjetitelji Muzeja historije Jugoslavije u Beogradu, od 10. studenog do 18. prosinca u terminima od 17 do 22 sata mogu pogledati izložbu "Velika iluzija – Tito i 24 milijuna metara filmske trake", postavku čiji su autori kustoskinja MIJ Marija Đorgović i muzejski savjetnik MIJ Momo Cvijović, javljaju mediji u Srbiji.

Ova multimedijalna izložba je posvećen velikoj strasti Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima, a okosnicu čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. ožujka 1949. do 16. siječnja 1980. 

- Josip Broz je bio strastveni filmofil i samo u posljednjoj trećini svog života, od 1949. do 1980., prema predano vođenim evidencijama, pogledao ukupno 8.801 film. Kao i u politici, Tito je i u odnosu na film bio nesvrstan i neopredijeljen, doslovce je gledao sve žanrove – kaže koautor izložbe Momo Cvijović. U sklopu filmskog programa bit že prikazano 40 filmova u sedam selekcija - Filmovi koje nije volio, Filmovi odlikovanih režisera, Na krilima avanture, Noć nakon teškog dana, Prema nepoznatim svjetovima, Tito i film i Europa u plamenu.

Filmove je odabrao hrvatski redatelj Rajko Grlić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.