INTERLIBER

Je li u knjizi noga pametnija od glave?

13.11.2003.
u 00:00
Svježe adute predstavili Naklada Ljevak, Školska knjiga, Nakladni zavod MH...
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - "U cijeloj je ljudskoj povijesti noga uvijek bila pametnija od glave", našalio se jučer akademik Miroslav Šicel na predstavljanju Naklade "Ljevak" na Interliberu, duhovito tako prokomentiravši činjenicu da je golema torta, što su je koji čas poslije gosti uslast smazali, bila ukrašena slikom planetarno popularnog nogometaša Davida Beckhama čija je biografija "Moja strana" jedan od najsvježijih "Ljevakovih" aduta.

Da je to ipak samo šala, pokazalo se ubrzo: jer u nakladničkom programu kuće Zdenka Ljevaka i te kako se cijeni pamet koja dolazi - iz glave. Glavna urednica Nives Tomašević predstavila je djelić te produkcije vrijednih knjiga, ponajprije one iz biblioteke "Razotkrivanja", jedne od rijetkih oaza esejističkoga pisma u našem nakladništvu, uz pomoć nekolicine autora čije su knjige u toj biblioteci već objavljene ili će uskoro biti: osim Šicela, još i Nedjeljka Fabrija, Julijane Matanović, Andree Zlatar, Milovana Tatarina, Josipa Cvenića... A u jezikoslovlju pravi je pothvat upravo objavljeni "Hrvatski frazeološki rječnik" Antice Menac, Željke Fink-Arsovski i Radomira Venturina. Istodobno, istinska svečanost za hrvatsku knjigu događala se na štandu "Školske knjige": predstavljeno je 19. izdanje zbirke pjesama "Srebrne svirale" Dragutina Tadijanovića, neospornog rekordera među novijim hrvatskim knjigama po broju prodanih primjeraka: čak 220 tisuća! U odnosu na lanjsko izdanje legendarnih "Svirala" ovo je dopunjeno s novih sedam Tadijanovićevih pjesama!

Ljepša polovica književnosti (koja je na ovogodišnjem Interliberu i - jača!), u istoimenoj biblioteci Nakladnoga zavoda Matice hrvatske i urednice Julijane Matanović također se dostojno predstavila, uz popratnu riječ Andree Zlatar koja o novijoj hrvatskoj ženskoj književnosti priprema knjigu "Veliko spremanje". Veliko pak spremanje ovogodišnje knjižne proizvodnje, uz besplatan ulaz u paviljone 5 i 6, mogu sve do kraja subote obaviti i posjetitelji knjigoljupci.

Mirjana Jurišić

Pogledajte na vecernji.hr