Art Viva Likum

Kako je Dežmanov prolaz na kratko postao Montmartre

Foto: arhiva VL
Kako je Dežmanov prolaz na kratko postao Montmartre
29.05.2011.
u 23:25
Ovo je čisti Pariz, komentirali su sudionici i prolaznici, uza želju da se ovakav Zagrebu događa redovito, dok su najveći optimisti maštali o tomekako bi baš u takvom umjetničkom duhu trebao živjeti cijeli Gornji Grad
Pogledaj originalni članak

Ma s koje strane prišli zagrebačkomu Dežmanovu prolazu, čekalo vas je iznenađenje: na sjevernoj strani štafelaji sa slikama, novim tek dovršenim radovima brojnih likovnih umjetnika što ih okuplja Likum. A na južnoj, onoj odmah uz Ilicu, Kvartet Gruber s nekim starim melodijama koje su davno činile zvučnu sliku Zagreba i teško ranjen čovjek koji je uz ruku svu u opeklinama taman opekline dobivao i na licu.

Razloga za paniku nije bilo jer i “ranjenik” je bio dio programa trodnevne manifestacije Art Viva Likum, u kojem su svoje umijeće pokazali najbolji majstori filmske i kazališne šminke i maske, koji su uz ostale vizažiste publiku upoznali sa svim moćima profesionalnog make upa Kryolan. Sav taj umjetnički “šušur” bio je samo dio bogata programa koji je u srce Zagreba donio dašak Pariza i njegove slavne umjetničke četvrti Montmartrea.

Naime, upravo je to bio najčešći komentar svih koji su sudjelovali u brojnim događanjima ili su tek prošli kroz umjetničku vrevu Dežmanova prolaza. Idejna začetnica i pokretačka snaga Art Viva Likuma, Tea Bilić, kaže da se “naježila” na samom početku manifestacije i tada shvatila da sav trud i muka nisu bili uzaludni: – Bilo je doista nevjerojatno. Okupile su se poznate osobe, uglavnom glumci i pjevači, i slikari su radili njihove portrete. I tada je Dragan Despot počeo govoriti Krležinu monodramu “Na rubu pameti”. Dodala je i da su podjednako dojmljive bile i suze Marije Braut na otvaranju izložbe “Zagreb je Zagreb” u Galeriji Urlich. Slavna fotografkinja, koja i ovom izložbom nudi svoju poetsku sliku Zagreba, godinama je priželjkivala izložbu baš u mitskom Urlichu, a dočekala ju je uz urnebesno otvaranje na kojem su svirali Cinkuši i na manifestaciji posve posvećenoj Zagrebu. A Likum je i ovim oživljavanjem Dežmanovog prolaza, koji je doslovno tri dana živio kao umjetnička oaza Zagreba, nastavio svoje obilježavanje posebna značenja Galerije Urlich. Najstariji galerijski prostor Zagreba svoj je stoti rođendan proslavio još 2009., a danas, kada djeluje u sklopu Likuma, u svoju zadaću na prvo mjesto stavlja promociju i afirmiranje recentna likovnog stvaralaštva.

 U tu će svrhu svakako poslužiti i djelo koje su zajedno na Art Viba Likumu stvorili Željko Senečić, Rudi Labaš i Hrvoje Šercar. Triptih dug tri metra njihova je posveta Zagrebu. Sami kažu da se sastoji od sakralnog, modernog i noćnog Zagreba pa svatko može izabrati onaj koji mu je najdraži. Upravo po tome pamtit ćemo prvo umjetničko buđenje Dežmanova prolaza. Svatko je našao nešto sebi blisko i drago, a rođeni optimisti poželjeli su da im se ovakav Zagreb događa što češće. Ili da Likum osvoji cijeli Gornji grad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OK
okus
10:08 30.05.2011.

SAMO tri dana ,a \"doseljenici\" s turbo - folkom permanentno. Svaka ti cast Bandicu. To je u tvom duhu.

OK
okus
10:11 30.05.2011.

MOJ Zagreb je od 90 - tih izgubio svoj duh. Definitivno je da povratka nema.

LI
light
07:22 30.05.2011.

...s Krležom u dvadeset i prvo stoljeće...